Erdoğanoğlu, şunları söyledi: “Böyle bir durumda çareyi egzersiz yapmakta aramak oldukça akıllıca bir davranış olacaktır. Yeterli ve düzenli fiziksel egzersiz sadece bedensel uygunluğunuzu geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda ruh sağlığınızı da olumlu yönde etkiler, konsantrasyonunuzu artırır, sorunlarla hızlı başa çıkabilme yeteneğiniz geliştirir ve en zorlu işlerin dahi kolaylıkla altından kalkmanızı sağlar.
Ruhsal ve bedensel sınırlarınız stres ile zorlandığında beyninizde bulunan hipotalamus isimli bölge böbrek üstü bezlerini uyararak adrenalin ve kortizol hormonlarının kana salınımını sağlar. Bu hormonların kısa süreli salınımları vücudunuzun herhangi beklenmedik bir durumda savunmaya geçmesi için gereklidir.
Fakat stresli durumların uzun süre devamlılığı ve bu hormonların uzun vadeli salınımına devam edilmesi ile vücudunuzda tehlike çanları çalmaya başlar. Stresin ülser, tansiyon yüksekliği vb hastalıklara sebep olması bu yüzdendir. Egzersiz vücudunuzda bu iki hormonun olması gerektiği gibi dengede kalmasını sağlar.
Vücudunuzda doğal olarak bulunan mutluluk hormonu ‘endorfinin’ düzenli egzersiz ile salgılandığı sayısız araştırmayla kanıtlanmıştır. Doğal endorfininizden dilediğinizce yararlanabilirsiniz ve bu asla kötü bir bağımlılığa dönüşmez.”
Başarılı bir stres yönetiminin en iyi yolunun egzersiz olduğunu belirten Erdoğanoğlu, şu tavsiyelerde bulundu: “Her gün bir ilacı düzenli içiyormuşçasına günde yarım saat koşmak, dost bir köpekle yürüyüşe çıkmak, arkadaşlarınızla dans etmek, bisiklete binmek, yüzmek gibi aerobik egzersizleri ve bütün dünyada güncellik kazanan yoga, pilates, tai-chi egzersizlerinden herhangi birini yapmaktan geçer.
Düzenli egzersiz yapma alışkanlığının kalbinizi daha güçlü kıldığını, bütün vücudunuzun ihtiyacı olan kanı organ ve dokularınıza daha iyi pompalanmasını sağladığını, kas-iskelet sisteminizi güçlendirdiğini, sinir hücrelerinizi uyardığını ve bütün bu uyarımların size artmış bir stres direnci ve daha iyi bir bağışıklık sistemi garantisi verdiğini unutmayın.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?