Egzersiz, kalp ilaçlarıyla boy ölçüşürken; inme ilaçlarını geride bıraktı

2 Ekim 2013   |    24 Haziran 2023    |   Kategori: Güncel / Literatür, Kalp Hastalıkları, Sağlıklı Yaşam Print

British Medical Journal’da yayımlanan yeni bir çalışmada ‘İlaç mı, egzersiz mi?’ sorusuna cevap aranırken oldukça ilginç sonuçlara ulaşıldı. Araştırmaya göre, egzersiz yapmak, kalp hastaları için ilaçlar kadar yararlı olabilir. Egzersiz eksikliği uzun süredir dünya genelinde 4. en önemli ölüm nedeni olarak gösteriliyordu. Geçtiğimiz yıl bu konuda kapsamlı bir dosya hazırlayan The Lancet tıp dergisinde yer alan araştırmalar, egzersiz eksikliğinin en az sigara kadar ölümcül olduğunu göstermiş ve bu sorun nedeniyle dünya genelinde her yıl 5 milyon insanın öldüğü açıklanmıştı.

Ancak British Medical Journal’da yeni yayımlanan bu çalışmada ise ölümün önlenmesi konusunda egzersiz ve ilaçların yararlarını değerlendirmek için yaklaşık 340.000 hastayı kapsayan verilere bakıldı. Çalışmadan sağlanan veriler oldukça ilginç, buna göre: Fiziksel faaliyet, bazı kalp ilaçlarıyla boy ölçüşecek düzeydeyken, inme ilaçlarını geride bıraktı.

Fibromiyalji hastaları için egzersiz hareketleri |resimli ve videolu sunum|

Araştırmacılar bulguların egzersizin reçetelere eklenmesi gerektiğini gösterdiğini söylüyorlar. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de de faliyet göstermeye başlayanEgzersiz ilaçtırhareketi de benzer bulgulardan hareket ederek önemli veriler paylaşmıştı. Yeni yayımlan British Medical Journal araştırmasında egzersizin önemi özellikle vurgulanırken bazı uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar, hastaların egzersiz için ilaçlarını bir yana atmaktan ziyade birlikte kullanmaları gerektiğini belirtiyor.

Halen çok az yetişkin yeterli düzeyde egzersiz yapıyor. BBC’de konuyla ilgili uzman yayımlanan haberde ise İngiltere’de insanların sadece üçte birinin önerildiği şekilde haftada 2,5 saat veya daha fazla orta yoğunlukla fiziksel faaliyeti yaptığı, buna karşılık, reçeteli ilaç kullanma oranları artmaya devam ettiği belirtiliyor.

Çalışma için, LSE, Harvard ve Stanford üniversitesilerinden bilim adamları, ilaçlarla egzersizin karşılaştırıldığı bir araştırma bulmak için tıp literatürünü taradı.  Kalp hastalığı, felç rehabilitasyonu, kalp yetmezliği ve gizli şeker gibi durumlarda neler yapılabileceğini araştırdılar. İlaç mı, egzersiz mi? Araştırmacılar bir bütün olarak veriler ele alındığında, egzersiz ile ilaçların ölüm oranları açısından benzer sonuç verdiğini gördüler. Ama iki istisna vardı. Egzersiz, yaşam beklentisi açısından inme hastaları için iyi sonuç verirken, kalp yetmezliği hastaları için idrar söktürücü ilaçlar tercih edilmeli.

İngiliz Kalp Vakfı’ndan üst düzey kalp hemşiresi Amy Thompson da, “aktif bir yaşam tarzının sağlık açısından birçok yararı olmasına rağmen, ilaca tercih edilebileceğine dair kesin bir sonuca varmak için yeterli kanıt bulunmadığını” söyledi. Felç Derneği’nden Dr. Peter Coleman ise, ilaçların yanında egzersiz de yapılmasının yararlarının, daha fazla araştırma gerektiren bir konu olduğunu söylüyor.

Gebelikte egzersiz nasıl yapılmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Kaynak: British Medical Journal, Comparative effectiveness of exercise and drug interventions on mortality outcomes: metaepidemiological study:
Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5577

Abstract
spor-sembolObjective To determine the comparative effectiveness of exercise versus drug interventions on mortality outcomes.
Design Metaepidemiological study. Eligibility criteria Meta-analyses of randomised controlled trials with mortality outcomes comparing the effectiveness of exercise and drug interventions with each other or with control (placebo or usual care). Data sources Medline and Cochrane Database of Systematic Reviews, May 2013.

Main outcome measure Mortality. Data synthesis We combined study level death outcomes from exercise and drug trials using random effects network meta-analysis.

Results We included 16 (four exercise and 12 drug) meta-analyses. Incorporating an additional three recent exercise trials, our review collectively included 305 randomised controlled trials with 339 274 participants. Across all four conditions with evidence on the effectiveness of exercise on mortality outcomes (secondary prevention of coronary heart disease, rehabilitation of stroke, treatment of heart failure, prevention of diabetes), 14 716 participants were randomised to physical activity interventions in 57 trials. No statistically detectable differences were evident between exercise and drug interventions in the secondary prevention of coronary heart disease and prediabetes.

Physical activity interventions were more effective than drug treatment among patients with stroke (odds ratios, exercise v anticoagulants 0.09, 95% credible intervals 0.01 to 0.70 and exercise v antiplatelets 0.10, 0.01 to 0.62). Diuretics were more effective than exercise in heart failure (exercise v diuretics 4.11, 1.17 to 24.76). Inconsistency between direct and indirect comparisons was not significant.

Conclusions Although limited in quantity, existing randomised trial evidence on exercise interventions suggests that exercise and many drug interventions are often potentially similar in terms of their mortality benefits in the secondary prevention of coronary heart disease, rehabilitation after stroke, treatment of heart failure, and prevention of diabetes.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla