Eğzersiz sağlığımız için ilaç kadar değerli

Kategori: Beslenme ve Diyet Print

Aktif Yaşam Derneği tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında insanlık tarihinde fiziksel aktivitenin yeri, değişen fiziksel aktivite alışkanlıkları ve inaktif bir yaşam tarzının hangi sağlık problemlerine yol açtığı açıklandı. Çocuk yaşlardan ileri yaşlara kadar, aktif yaşam tarzını gündelik yaşamın her alanına ve anına yaygınlaştırma vizyonuyla  2008 yılında kurulan Aktif Yaşam Derneği, düzenli egzersiz yapmanın ve hareketli yaşam biçiminin birçok sağlık probleminin önüne geçerek insan ömrünü uzattığına dikkat çekiyor. Aktif Yaşam Derneği  “Egzersiz İlaçtır” sloganıyla, fiziksel aktiviteyi gündelik yaşamının bir parçası haline getirmek amacıyla bilgi üretmeyi ve bu bilgileri sürdürülebilir projelerle gündelik hayat pratiğine dönüştürmeyi hedefliyor.

 

Dünyada görülen hızlı değişim, insanların daha fazla oturarak iş yapması, fiziksel ritmin giderek beyin aktivitesine dönüşmesi, hızlı ve çarpık kentleşme gibi sebepler hareketsiz yaşam biçimini tetikleyerek depresyon da dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık problemine yol açıyor. Toplantıda konuşan Aktif Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Demirel, inaktivite’nin ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4.sırada yer aldığını belirtti.
Prof.Dr. Haydar Demirel  “Bugün Avrupa’da yılda altı yüz bin ölümden fiziksel inaktivite sorumlu. Bu noktadan hareketle inaktivite; Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke için beraberinde çok ciddi ekonomik ve sağlık sorunlarını getirecek bir problem. Fiziksel olarak aktif bir yaşam için programlanan insanoğlu, 150 yıl önce günde 30 bin adımdan çok daha fazlasını atarken son sanayi devriminin olduğu yıllarda 15 bin adıma gerileyerek maalesef günümüzde 3 bin adıma bile zor ulaşır hale geldi. OESD raporlarına göre dünyada 2050 yılında yaşlı nüfusu en hızlı artacak olan iki ülkeden birisi Türkiye. Şimdi fiziksel aktivite alışkanlığını tüm toplumda, küçük yaşlarda yaygınlaştırırsak, ilerleyen zamanda yaşlıların çeşitli hastalıklarla karşılaşma riskini de büyük ölçüde azaltmış oluruz” açıklamasını yaptı.

 

“Sağlık problemlerinin en önemli nedenlerinden biri inaktif yaşam biçimidir”
Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre fiziksel inaktivite bir çok ülkede hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor ve kanser, kalp-damar hastalıkları, şişmanlık, tip2 diyabet, kemik erimesi gibi bir çok hastalığın artışına neden oluyor. Fiziksel inaktivite yılda bütün dünyada 3.2 milyon insanın ölümüne yol açıyor. İnaktivite yaklaşık %30’u diyabet ve kalp hastalığı olmak üzere, 60 yaş altında 670.000 kişinin erken ölümüne sebep oluyor. Fiziksel inaktivite bir çok kronik hastalığın oluşumuna yol açan sessiz bir epidemi olarak kabul ediliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda göğüs ve kolon kanseri vakalarının %20-25’i, diyabetin %27’si ve iskemik kalp hastalığının %30’unun fiziksel inaktiviteden kaynaklandığı bildiriliyor. İnsanoğlunun inaktif bir yaşama programlı olmadığının altını çizen Prof.Dr. Haydar Demirel, insan genlerinin enerjiyi elden geldiğince depolamaya, az enerji harcayarak çok iş yapmaya programlı olduğunu, inaktif ve bol enerji kaynağı olan günümüz ortamında enerjinin yağ olarak depolandığı belirtti. Demirel, “Enerji harcaması yeterli düzeyde olduğu sürece enerji alımı kısıtlanmadan denge sağlanabilir” dedi.

aktif-yasam-logo

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla