E vitamini, kalp-damar sağlığını koruyan ve kanseri önleyen antioksidan özelliğine sahip temel vitaminlerden biridir. Doğal olarak bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, avokado, çerezler gibi pek çok gıdada bulunur. Gerek duyulduğunda gıda takviyesi olarak da alınabilir. Yaşlanma karşıtı özelliğiyle bilinen bu vitamin, cilt ve saç sağlığını korur ve bağışıklık sistemini güçlü tutar. Son dönem araştırmalarına göre Alzheimer hastalarına da iyi geldiği görülmüştür. Sağlıklı beslenen insanlarda E vitamini eksikliği yaşanmaz. Böyle bir sorunun yaşanması için başta genetik bir faktör olmak üzere altta yatan tıbbi bir neden olması gerekir.
İçindekiler
E vitamini, antioksidan özelliğine sahip temel vitaminlerden biridir. Birçok gıdada doğal olarak bulunur. Çeşitli biyolojik aktiviteye sahip sekiz farklı bileşenden oluşur. Bu bileşenlerden insan ihtiyacını en çok karşılayanı alfa-tokoferol’dir. Hücrelerimizin serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korunmasına yardımcı olur. Isıya ve pişirmeye karşı dayanıklıdır.
E vitamini hücrelerimizi serbest radikallerin neden olduğu zararlardan korur. Sigara dumanı, hava kirliliği, besinlerdeki katkı maddeleri ve tarım ilaçları gibi faktörler serbest radikal oluşumunu önemli ölçüde arttırabilir. Normalde vücudumuz serbest radikalleri tolere edebilir ancak hücrelerimiz yoğun bir şekilde bu bileşiklere maruz kaldığında yaşlanma sürecine girer. Böylece kanser ve kalp hastalıkların riski artar. Güçlü bir bağışıklık sistemi için de E vitaminine ihtiyacı vardır.
Kabak çekirdeği faydaları ve zararları nelerdir? Neye iyi gelir?
Vitamin takviyeleri ne zaman kullanılmalı? Fayda ve zararları nedir?
14 yaş üstü yetişkinler günde 15 mg, hamile kadınlar günde 15 mg ve emziren kadınlar ise günde 19 mg E vitamini almalıdır. Çocukların günlük E vitamini ihtiyacı ise şöyledir:
Sağlıklı beslenen herkes aslında hazırladıkları yiyeceklerden ihtiyaç duydukları günlük E vitaminini yeterli miktarda almaktadır. Ancak yaşam temponuz düzenli beslenmenizi engelliyorsa yaratıcılığınızı kullanarak E vitamini içeren besinleri günlük diyetinize çok kolay katabilirsiniz.
Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt kürü ve mayası nasıl yapılır?
Gıdalardan yüksek miktarda E vitamini almak pek rastlanan bir durum değildir. Ancak gıda takviyesi olarak uzun süreli veya yüksek dozda kullanımı bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
E vitamini ihtiyaç fazlasını vücutta depolama özelliğine sahiptir. Yoğun miktarda depolanırsa mide-bağırsak rahatsızlıklarına ve sindirim sisteminde zarara yol açabilir. Kan pıhtılaşmasını önleme özelliğinden dolayı yüksek miktarda alımı özellikle kalp hastalarında iç kanamaya neden olabilir. Bu yüzden aspirin benzeri kanı sulandıran ilaçlarla birlikte alınması önerilmemektedir. Beyinde bir arterin yırtılıp kanamasıyla gelişen hemorajik inme riski de söz konusu olabilir.
E vitamini eksikliği genelde nadir yaşansa da yetersiz ve sağlıksız beslenen özellikle yağ diyeti yapan insanlarda görülebilir. Bunun dışında başlıca nedenleri genetik ve bazı hastalıklardır.
Temel nedenlerinden biridir. Aile öyküsü hakkında bilgi edinmek bazı nadir rastlanan kalıtsal hastalıkların teşhis edilmesini kolaylaştırabilir. Bu hastalıklardan abetalipoproteinemi ve E vitamini eksikliğiyle bağlantılı ataksi (kas koordinasyonu bozukluğu) kroniktir ve son derece düşük E vitamini seviyeleriyle sonuçlanır.
E vitamini eksikliği neden olur? Belirtileri nedir? Ne iyi gelir?
E vitamini eksikliği yağ emilimini ciddi ölçüde azaltan hastalıklardan kaynaklanabilir. Çünkü vücudumuz E vitaminini doğru şekilde emmek için yağa ihtiyaç duyar. Bu hastalıkların bazıları pankreas iltihabı, çölyak hastalığı, kolestatik karaciğer hastalığı, crohn hastalığı, kısa bağırsak sendromu ve kistik fibrozis’tir.
Çölyak hastalığı nedir? Nedenleri, belirtileri, testi ve tedavisi
Düşük doğum ağırlığındaki ve erken doğan bebeklerde de eksikliği yaygındır. Özellikle prematüre bebeklerde bu vitaminin eksikliği risklidir çünkü olgun olmayan sindirim sistemi yağ ve E vitamini emilimini engelleyerek kırmızı kan hücrelerini yok eden hemolitik anemiye yol açabilir.
Bu test kandaki E vitamini seviyesinin ölçümü için yapılır. Normal seviye genellikle litre başına 5,5-17 mg/L.’dir. Bu seviye erken doğan bebekler ve 17 yaşın altındaki çocuklar için farklı olabilir. Bazı laboratuar sonuçları da biraz farklı sonuç verebilir. Bir yetişkinin kanında 4 mg/L’den az E vitaminin bulunması durumunda takviye gerekebilir.
Kendinizde E vitamini eksikliği belirtileri fark ederseniz bir dahiliye uzmanına danışmadan kesinlikle vitamin takviyesi almayınız. Doktor mevcut rahatsızlıklarınızı da göz önünde bulundurarak uygun dozda E vitamini takviyelerinden birini size reçete edebilir. Ancak tedavi uygulanmazsa belirtiler zamanla kötüleşebilir ve bu durum ek komplikasyonlara yol açabilir.
Bu vitamin eczanelerde çiğneme tableti, yumuşak kapsül ve ampul şeklinde bulunabilir. Doktorun önerdiği doz dışında kullanılmamalıdır. Bazı araştırmalar yüksek dozların ölüm riskini artırabildiğini ve başka ciddi komplikasyonlara neden olabildiğini göstermektedir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olarak vücut dengesini bozabileceğinden kalp ya da şeker hastalığı olanlara 400 mg.dan daha fazla almamaları önerilir.
İshal, mide bulantısı ve krampları, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, bulanık görme, kanama, ciltte kızarıklık ve morarma.
Vitamin eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar ve vitamin ilaçları
E vitamini takviyeleri çeşitli ilaçlarla etkileşime girme potansiyeline sahiptir. Bunlardan en önemlileri şunlardır:
E vitamini ilaç fiyatları ilacın içeriğine ve markasına göre 6 TL ile 40 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kullanacağınız ilacı fiyatına göre değil doktorunuzun tavsiyesine ve ihtiyacınıza göre seçmeniz önemlidir.
Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri
E vitamini kozmetik sektöründe cildi yaşlanmaya, iltihaplanmaya ve güneşte hasara karşı korumaya yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Ayrıca pek çok şampuan ve saç bakım ürününe katılarak saçların sağlıklı, canlı ve güçlü bir görünüme kavuşmasına katkı sağlamaktadır.
Yüzde beliren kahverengi lekeleri yok eder, kuru cildi ve dudakları nemlendirir, tırnakları güçlendirir.
1 adet E vitamini ampulünü kırıp 1 çay kaşığı kayısı çekirdeği yağı ile karıştırarak yüzünüze sürün. Yaklaşık 20 dakika bekletip ılık suyla yüzünüzü yıkayın. Bu kürü haftada 1-2 kez uygulayabilirsiniz.
Saç diplerini besleyerek hasarları onarır, saçların yıpranmasını önler ve sağlıklı bir şekilde uzamasına katkı sağlar. Ayrıca kafa derisinde kan dolaşımını artırır, kuru ve cansız saçları tedavi eder, saçların beyazlamasını engeller.
Bir kapta iki yemek kaşığı zeytinyağını ılınıncaya kadar ısıtın. İçine 1 adet E vitamini ampulü kırın. Bu karışımı saç diplerine ve saçlarınıza masaj yaparak sürüp 30 dk. bekletin. Sonra saçlarınızı yıkayın. Bu kürü haftada 2-3 kez uygulayabilirsiniz. Tahrişe ve döküntülere yol açabileceğinden cildinize ve saçınıza E vitamini ampulünü direkt uygulamayın. Mutlaka zeytinyağı, hindistancevizi yağı gibi bitkisel bir yağla seyreltin. Bknz:>>> Vitamin E
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Vitamin E,2- Sources of vitamin E3- The Role of Vitamin E in Human Health and Some Diseases4- Vitamin E in dermatologyYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?