Günümüzde gelişmiş ülkelerde her 900 erişkinden biri çocukluk çağı kanser sağ kalanı (kanser geçirmiş ve kurtulmuş). Yılda 200.000 çocuk (18 yaş altı) dünyada, yaklaşık 3.000 çocuk ise Türkiye’de kanser tedavisi görüyor. Dünyada her yıl oluşan kanserlerin %1,2’si 19 yaş altı yaş grubunda gelişiyor.
Türkiye’de en çok lösemi biliniyor. Türkiye ve Dünyada çocukluk çağında görülen kanserlerin % 30’unu lösemiler oluşturuyor. Kanser sıklığında ülkemizde ikinci sırada lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer almaktadır. Yurdumuzda halen çocuk kanserlerinin 3/2 tamamen iyileşiyor.
İyileşme de ise en önemli koşul erken tanı ve uygun tedavi merkezine ulaşım. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, 2000 yılında itibaren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji-Onkoloji Servisi’nin yenilenmesi, çocukların ilaç ve tıbbi ihtiyaçlarının karşılanması, psikolojik destek amacıyla çocuk oyun odaları kurmaya kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor.
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, tanı alan çocuk ve ailenin tedavisinin sürdürebilir olması için, 2012 Mart ayında ailelerin ve çocukların tedavi boyunca sağlıklı ve temiz koşullarda barınma ihtiyacının ücretsiz karşılandığı Aile Evi’ni hizmete açtı. Tedavi ara dönemleri veya kontrol dönemlerinde hastanın veya ailesinin konaklamasına destek sağlayarak büyük bir gereksinimi karşılamış oluyor. Vakıf, son yıllarda İstanbul dışında birçok hastaneyi ve tedavi gören çocuklarımızı destekleyerek yaygınlaşan bir sivil toplum örgütü olmayı amaçlıyor.
“Nerede yaşam varsa, orada umut vardır” sözlerini ilke edinen Vakıf, çocukların erken tanı ile doğru tedavi koşullarına sahip olabilmesinin toplumsal duyarlılığı arttırmaktan geçtiğine inanıyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?