Düşük yapan kadınlarda anne olma şansı: Tüp bebek tedavisi ile gebelik

Kategori: Gebelik, Kısırlık / Tüp Bebek Print

Doğal yöntemlerle hamile kalma şansı olmayan pek çok evli çift tüp bebek yöntemiyle başarıya ulaşıp çocuk sahibi olabilmektedir. Doğal yöntemlerle izlenen gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek yöntemiyle elde edilen gebeliklerde de gebeliğin düşük ile sonlanma ihtimali vardır. Başarısız yani gebelik izlenmemiş tüp bebek uygulamalarının altında yatan birçok sebep olabilmekle birlikte, bir kez gebelik geliştikten sonra gebeliğin doğal yolla ya da tüp bebekle gerçekleşmesi düşük riskini değiştirmemektedir. Ancak büyük uğraşlarla tüp bebek tedavisinin ardından izlenen gebeliklerde yaşanan kayıp anne-baba adaylarını daha çok üzmekte ve umutsuzluğa sürüklemektedir.

Geçtiğimiz ay uluslararası olarak yayınlanan bir araştırmanın bu durumdaki çiftler için yüz güldürücü sonuçlar ortaya koyduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ebru Öztürk; şu bilgileri verdi: “100 binin üzerinde kadını kapsayan bu çalışma çok önemlidir. Tüp bebek tedavisi sonrası bir kez düşük yapmış olan kadınlarda canlı doğum oranlarının hiç gebe kalmamış hastalara oranla daha fazla olduğu saptandı.”

Tüp bebek tedavisi ile gebe kalıp düşük yapanlarda doğum oranı %10 daha yüksek

İngiltere’de Aberdeen Üniversitesi’nde 100 binin üzerinde tüp bebek tedavisi uygulanmış kadının değerlendirildiği araştırmayla ilgili olarak “ İlk tüp bebek denemesinde negatif sonuç alanlarda, bir sonraki embriyo transferinde canlı doğum oranları %30 iken, düşük yapan kadınlarda bu oran %40 olarak izlenmiştir” diyen Doç. Dr. Öztürk; bu oranların çiftlerin tedaviye tamam mı devam mı kararında çok önemli olduğuna dikkat çekmektedir.

Tüp bebek tedavisi görenlerin dikkat etmesi gereken önemli konular!

Klinik uygulamalarında düşük yapan kadınların “Bir daha bu acıyı yaşayamam” diyerek sıklıkla tedaviye devam etmeme kararı aldıklarını belirten Doç. Dr. Ebru Öztürk; sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu karar alınırken tüp bebek tedavisinde gebe kalıp düşük yapanlarda düşük yapmayanlara göre canlı doğum oranlarının yaklaşık %10 daha yüksek olduğu göz ardı edilmemelidir” ifadesini kullanmıştır. Gebelikte düşük genellikle 22. haftadan önce gerçekleşen gebelik kayıplarını ifade eder. Bu kaybın çeşitli sebepleri olabilmektedir.

Embriyonun rahim içine tutunamaması, gebelik kesesinin oluşmaması, kanama, embriyonun gelişmemiş olması bu sebepler arasında sıralanabilir. Bunların dışında kadının rahminden kaynaklanan sorunlar, enfeksiyon gibi etkenler de düşük sebebi olarak kabul edilir. Yardımcı üreme teknikleri ile oluşan gebeliklerde ilerlemiş kadın yaşı ve kötü sperm parametreleri de düşük riskini artıran faktörler arasında gösterilmektedir.

Tüp bebek tedavisi sonrası gebe kalıp düşük yaşayan hastalarımızdan, tedavi sonrası gebelik testimiz baştan negatif çıksaydı bu kadar üzülmezdik şeklindeki sözlerini çok sık duymaktayız. Tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebelikler düşükle sonuçlansa bile bir kez hamile kalabilen anne adaylarının ikinci denemelerinde daha umutlu olması gerekir. Bu veriler umudu destekliyor. Bu umutla daha rahat, kaygılarından uzak, yeni başarılı tüp bebek tedavileri uygulanabilecektir.

Anne karnında bebek kaybını arttıran gebelik riskleri ve koruyucu önlemler

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla