Başkan seçilmesinin sadece kendisinin değil aynı zamanda Türkiye, Türk bilim dünyası ve hematoloji camiasının başarısı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Altuntaş, “Uluslararası alandaki bu saygın görevde Türkiye’yi başarıyla temsil etmeye çalışacağım. Ülkemin ve Hematoloji Camiasının desteğini arkamda hissediyorum” dedi.
Başta hematoloji olmak üzere yüzlerce hastalığın tedavisinde kullanılan, kök hücre nakli uygulamaları için büyük önem taşıyan Aferez, Türkiye’de 1990’lı yılların başında uygulanmaya başlandı ve son yıllarda olmazsa olmaz bir bilim dalı haline geldi. Dünya genelinde kişiye özel kanser tedavilerinde kullanılan immünoterapiyi destekleyen Aferez yöntemi, ülkemizde de başarılı şekilde uygulanıyor.
Yeni tedavi seçenekleri ile lösemisiz bir hayat artık mümkün
Türk Aferez Derneği, Hematolojik Onkoloji Derneği, Hematolojik İmmünoloji Derneği ve Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği, Dünya Aferez Birliği Başkanlığı’na seçilen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş’ı ortak açıklamayla kutladı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, 26- 30 Nisan 2016 tarihlerinde Paris’te gerçekleştirilen 16. Dünya Aferez Kongresi’nde; 15 ülkeden oluşan Dünya Aferez Birliği (WAA-World Apheresis Association) Yönetim Kurulu seçiminde, tüm adayları geride bırakarak Dünya Aferez Birliği Başkanlığı’na seçilmiştir. Türk Biliminin yurtdışında geldiği noktayı göstermesi ve genç bilim insanlarına örnek teşkil etmesi açısından son derece önemli bu başarı için kendisini tebrik ediyor ve başarılar diliyoruz”.
Türkiye’de aferez biliminin özellikle son yıllarda çok önemli bir ivme kazandığı ve yurtdışına örnek teşkil edecek çalışmalara imza atıldığı belirtilen açıklamada, Prof. Dr. Fevzi Altuntaş’ın Türk Aferez Derneği Başkanlığı yaptığı dönemde bu alandaki bilimsel yayınların sayısında büyük bir artış olduğu, ayrıca Sağlık Bakanlığı mevzuatının hazırlanmasına katkı sağlandığı belirtildi. Özellikle kök hücre toplama işlemi olarak bilinen “kök hücre mobilizasyonu” konusunda Altıntaş ve ekibinin çalışmalarının güncel tıp literatünde önemli yer bulduğu vurgulandı.
Dünya Aferez Birliği (WAA-World Apheresis Association) Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş da uzmanlık derneklerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.
Prof. Dr. Fevzi Altuntaş konuşmasında şunları kaydetti:
“Tüm derneklerimize ve birlikteki tüm uluslararası üye dernek temsilcilerine teşekkür ediyorum. Dünya Aferez Birliği (WAA), dünyada aferez ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve diğer bilimsel kuruluşlar arasındaki ortak alanda bilgi iletişimini sağlamak, ortak veri tabanı oluşturmak, bu alandaki çalışma ve araştırmaları geliştirmek, desteklemek, bu alanda eğitimler yapmak ve eğitime her aşamada katkıda bulunmak, sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek ve aferezin uluslararası farkındalığını artırmak amacıyla 30 yıl önce Paris’de kurulan bugün 15 ülkenin yer aldığı uluslararası bir çatı organizasyondur.
Amerika kıtasında Kanada, ABD, Meksika, Brezilya, İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Almanya, Avusturya, İsveç, Yunanistan, Kore, Çin, Hindistan, Filipinler ve Türkiye’nin yer aldığı bir kuruluş. Merkezi Ottowa, Kanada’da bulunuyor. 27- 29 Nisan 2016 tarihleri arasında Paris/Fransa gerçekleştirilen 16. Dünya Aferez Kongresi sırasında yapılan seçimde Dünya Aferez Birliğinin seçilmiş Başkanı oldum. Uluslararası bu saygın görevde ülkemi başarıyla temsil etmeye çalışacağım.
Birlik içinde yaklaşık 6 yıl sürecek bu yolculukta en büyük arzum ekibimle birlikte ülkemin 2023 vizyonu ile paralel olarak aferez bilimindeki saygın çalışmaları tüm dünyada ve ülkemizde mümkün olan en iyi konuma getirmeye çalışmak olacak. Bu anlamda Ülkemin ve Hematoloji Camiasının desteğini arkamda hissediyorum. Bunu sadece benim değil Türkiye’nin başarısı olarak görüyorum”.
Aferez, tam kanın uzaklaştırılması, çeşitli bileşenlere ayrıştırılması, bir veya daha fazla bileşenin toplanması ve/veya değiştirilmesi ve/veya işlenmesi, kök hücre ve hücresel tedavi ürün eldesi ve işlenmesi ile ilgili işlemlerin bütünüdür. Başta hematoloji olmak üzere, dermatoloji, nöroloji, immünoloji, tıbbı onkoloji, romatoloji, endokrinoloji, gastroenteroloji, nefroloji, yoğun bakım, kardiyoloji, kadın hastalıkları ve doğum, acil tıbbı, mikrobiyoloji ve klinik infeksiyon gibi bir çok bilim dalını ilgilendiren çok çeşitli hastalıkların tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?