DSÖ: İşlenmiş et ürünlerini kanserojen

26 Ekim 2015   |    27 Ekim 2015    |   Kategori: Medyada Sağlık Haberleri Print

salam-sosis-sucuk-et-yemekSucuk-sosis sigara kadar zararlı! Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri bağırsak ve pankreas kanseri riskini arttırıyor. Nedeni içeriğindeki koruyucu maddeler. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojen olarak tanımladı. İşlem görmüş etler ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Soley Bayraktar, “İşlem görmüş etlerin içinde sodyum nitrit veya sodyum nitrat var.Biz bu etleri yediğimiz zaman sodyum nitrit ya da nitratlar nitrozaminlere dönüşüyor. Nitrozaminler de kanserojendir. Yapılan çalışmalar nitrozaminlerin kolon kanseri, lösemi ve pankreas kanseri riskini arttırdığını göstermiştir” dedi.

Sodyum nitrit ve sodyum nitrat işlenmiş etlere renk veriyor, raf ömrünü uzatıyor. Sadece işlenmiş etlerde değil hazır ve paketlenmiş gıdaların çoğunda kullanılıyor. Dünya kanser araştırmaları fonu, sadece işlenmiş etlerin değil kırmızı et tüketiminin de kişi başına haftada 500 gramı aşmaması gerektiğini tavsiye ediyor.

Bayraktar, “Ben insanlara içerikleri dikkatlice okumalarını tavsiye ediyorum. Örneğin Amerika’da bazı yiyecek ve içeceklerin üzerinde nitrit ya da nitrat yoktur diye büyük harfle yazar. Türkiye’de de umarım yakın zamanda başlar. Mümkün olduğunca sodyum nitrit ya da nitrat içeren besinlerin az tüketilmesini tavsiye ediyorum. Bu yiyecekleri çocukluk çağından itibaren yemeye başladığımız için aslında çocukken bunları en az seviyede tüketmek lazım” dedi.

Artık salam, plütonyum ile aynı kategoride

Dünya Sağlık Örgütü, eldeki en iyi bilimsel verileri değerlendiren Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi’nin tavsiyesi üzerine bu sonuca varıldığını kaydetti. Böylece işlenmiş et, plütonyum ve alkol ile aynı kategoriye (kansere yol açan maddeler) konulmuş oldu. Bununla birlikte, bu ürünlerin ne kadar kansere yol açtığına dair bir bilgi mevcut değil. Dünya Sağlık Örgütü’nden Dr. Kurt Straif, “Bireylerin işlenmiş et tüketiminden kalın bağırsak kanserine yakalanmaları tehlikesi hâlâ düşük. Ama bu risk, tüketilen işlenmiş et miktarinin artmasıyla yükseliyor.” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla