Sodyum nitrit ve sodyum nitrat işlenmiş etlere renk veriyor, raf ömrünü uzatıyor. Sadece işlenmiş etlerde değil hazır ve paketlenmiş gıdaların çoğunda kullanılıyor. Dünya kanser araştırmaları fonu, sadece işlenmiş etlerin değil kırmızı et tüketiminin de kişi başına haftada 500 gramı aşmaması gerektiğini tavsiye ediyor.
Bayraktar, “Ben insanlara içerikleri dikkatlice okumalarını tavsiye ediyorum. Örneğin Amerika’da bazı yiyecek ve içeceklerin üzerinde nitrit ya da nitrat yoktur diye büyük harfle yazar. Türkiye’de de umarım yakın zamanda başlar. Mümkün olduğunca sodyum nitrit ya da nitrat içeren besinlerin az tüketilmesini tavsiye ediyorum. Bu yiyecekleri çocukluk çağından itibaren yemeye başladığımız için aslında çocukken bunları en az seviyede tüketmek lazım” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü, eldeki en iyi bilimsel verileri değerlendiren Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi’nin tavsiyesi üzerine bu sonuca varıldığını kaydetti. Böylece işlenmiş et, plütonyum ve alkol ile aynı kategoriye (kansere yol açan maddeler) konulmuş oldu. Bununla birlikte, bu ürünlerin ne kadar kansere yol açtığına dair bir bilgi mevcut değil. Dünya Sağlık Örgütü’nden Dr. Kurt Straif, “Bireylerin işlenmiş et tüketiminden kalın bağırsak kanserine yakalanmaları tehlikesi hâlâ düşük. Ama bu risk, tüketilen işlenmiş et miktarinin artmasıyla yükseliyor.” dedi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?