Dünya Sağlık Örgütü’nün kansere yol açan ürünler listesinde neler var?

28 Ekim 2015   |    11 Kasım 2021    |   Kategori: Kanser, Sağlık Gündemi Print

salam-sosis-sucuk-et-yemekİşlenmiş eti ‘kansere yol açan ürünler’ listesine alan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önümüzdeki dönemde pek çok başka gıdayı bu listeye alabilir. DSÖ, kanser-kahve ilişkisi üzerine çalışmalarını sürdürüyor. DSÖ’nün yayımladığı raporla işlenmiş eti kansere sebep olan ürünler listesine alması dünya çapında yankı uyandırdı. DSÖ, raporunda sucuk, sosis, salam, jambon gibi işlenmiş et ürünlerini ‘kanserojen’ listesine alırken kırmızı etin de ‘kansere yol açması ihtimali bulunduğunu’ ancak bu konudaki verilerin sınırlı olduğunu açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü: Sosis, salam, sucuk kanser yapar

Öte yandan, örgütün kanser araştırmaları kolunun 45 yıldır süren çalışmaları boyunca maruz kalınan ya da yenilen yaklaşık 1000 madde ve ürün ‘kanserojen’ ya da ‘kanser riskini arttırabilecek’ olarak listelenmiş durumda. Listedeki ürünler ve maddeler işyeri güvenliğinden dünya genelindeki kirlilik kontrollerine ve insanların beslenme düzenine geniş bir alanı ilgilendiriyor. Bugüne dek DSÖ’nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) kapsamında sürüp giden tartışmalar, kırmızı et ve işletmiş et uyarısıyla dünya çapında, sıradan insanların da hayatını etkileyecek şekilde gündeme geldi.

DSÖ: İşlenmiş et ürünlerini kanserojen

IARC’nin sürdürdüğü ve yakın gelecekte kamuoyuyla sonuçlarını paylaşacağı başka kanserojen ürünler de kapıda beklemede… Ajansın değerlendirdiği gıdalardan biri de kahve. Kahve-kanser ilişkisi mayıs 2016’da düzenlenecek bir toplantıda ele alınacak.

The Independent gazetesi, IARC’nin geçen yıllar içinde artarak çoğalan kanserojen ürünler listesinden örnekler verdi. Listede adını daha önce duymamış olabileceğiniz birtakım kimyasal içerikler de var, modern hayatın sıradan bir parçası olan X ışınları, hava kirliliği, sigara, tütün ve alkol gibi maddeler de…

Dünya Sağlık Örgütü: Yeni bir ‘kanser dalgasıyla’ karşı karşıyayız!

Kansere neden olan etkenler ve maddeler listesi:

Grup 1 – Kanserojen olan madde ve faktörler:

Bu grupta en açık kanser riski içeren ürün ve maddeler yer alıyor. Ama gruptaki ürünlerin kanserojen etkisi aynı seviyede değil.
– Arsenik ve arsenik bileşimleri
– Asbest
– Kömür, damıtılmış katran; damıtımış zift
– Virüsler: Epstein-Barr, kronik Hepatitis B ya da C enfeksiyonu, HIV tip 1, HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 ve 66
– Hem estrojen hem de progestojen içeren hormonal kontraseptifler,
– Hormonal contraceptives containing both estrogen and progestogen; estrojenler (hem steroid olanlar ve non-steroidler); menopoz ertesi kadınlara yapılan estrojen tedaviler.
– Alkollü içeceklerdeki etanol
– Formol
– Aristolochia (lohusa otu) türünden elde edilen bitkilerle yapılan bitkisel tedaviler
– Hardal gazı
– Radyoaktif maddeler: Plutonyum-239, Radyoiyodinler, Radyum-224, Radyum-226, Radyum-228, Radon-222
– Açıkhava kirliliği
– Güneş radyasyonu
– Tamoksifen 6
– Tütün, sigara kullanmak, pasif içicilik
– Ultraviyole radyasyonu
– X ışını ve gamma ışını
– İşlenmiş et

Türkiye’de kanser olan toplam hasta sayısı 200 bini aştı

Grup 2A – Muhtemelen kanserojen olan gıdalar ve maddeler:

İnsanlarda kanserojen olduğuna dair kanıtların sınırlı olduğu, deney hayvanlarında ise kanserojen etki yaptığı görülen madde ve ürünlerin yer aldığı grup.
– Androgenic steroids (often used to stimulate muscle growth)
– Glifosat (Roundup ve bazı diğer böcek ilaçlarında bulunur)
– Kuaför ya da petrol arıtım tesislerinde çalışanların mesleki olarak maruz kaldıkları maddeler
– Uyku düzenini bozan vardiyalı çalışma düzeni
– Kırmızı et

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla