Araştırmalar, yetişkinlerin yüzde 45’inin ara sıra horladığını, ancak yaklaşık yüzde 25’inin sürekli horladığını ortaya koydu. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ve 16 yılı aşkın bir süredir horlama tedavisi üzerinde çalışan Çene-Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, “Horlama, sağlığınızı ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa, tedavi için kullanılan çeşitli cerrahi ve cerrahi olmayan teknikler vardır. Bununla birlikte, ameliyat herkes için uygun bir çözüm değildir. Günümüzde horlama tedavisi için kullanılan en etkin materyal horlama protezleridir” dedi.
Bazı hastalar için soğuk algınlığı, alerji veya çevresel sorunlar ara sıra horlamaya neden olabilir, bu normal bir durumdur. Fakat kronik horlama normal değildir ve daha büyük bir sorunun işareti olabilir. Horlama, gevşek burun veya boğaz dokusundan kaynaklanabilir. Ayrıca uyku apnesinin bir belirtisi olabilir.
Uyku apnesi olan kişilerde, uyku sırasında üst solunum yolunda bir tıkanıklık oluşur. Bu, uyku sırasında boğazın arkasındaki yumuşak dokunun çökmesinin bir sonucu olabilir. Tıkanan hava yolu, hasta uykudayken solunumda duraklamalara neden olur.
Uyku apnesi olan hastalar yeterli oksijen alamazlar. Vücut, akciğerlere hava almak için daha çok çalışmak zorunda kalır. Beyin duraklamaları algıladığında panikler. Hasta bir horlama veya boğulma sesiyle nefes alıp vermeye başlar. Nefes alma döngüsü duraklar ve nefes almaya devam etmek için horlama birçok kez tekrarlanır.
Horlama, uyku apnesinin bir belirtisi olabilir, ancak tek başına horlama, direkt hastanın bu tıbbi sorunu olduğu anlamına gelmez.
Bazı durumlarda, horlama ve uyku apnesi, fazla dokuyu küçültmek veya çıkarmak ya da yapısal bir sorunu düzeltmek için ameliyatla tedavi edilir. Vakaya göre, klasik cerrahi veya lazer cerrahisigibi farklı ameliyat türleri bulunur. Fakat, tüm tedavi yöntemlerinde olduğu gibi, ameliyat da herkes için uygun değildir. Ameliyat sonrası çözüme ulaşamayan birçok hasta vardır. Horlamatedavisi.com adresine girerek ön muayene için randevu alabilirsiniz.
Horlama ve uyku apnesi tedavisinde ameliyat kesin bir çözüm olmamakla birlikte ameliyat sonrası zaman içinde horlamanız yeniden geri dönebilir. Ayrıca ameliyattan sonra; burun, ağız ve boğazda kuruluk, nefes almada zorluk gibi uzun süreli etkiler de yaşayabilirsiniz.
Horlamanın ameliyatsız da tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olduğunun altını çizen Çene ve Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, günümüzde horlama tedavisi için kullanılan en etkin materyalin horlama protezi olduğunu ifade etti.
16 yılı aşkın bir süredir horlama tedavisi üzerinde çalışan ve sahip olduğu tüm klinik bilgi ve deneyimlerini hastaların yaşam kalitelerini artırarak mutlu ve huzurlu geçirmelerinde yardımcı olmayı amaçlayan Çene-Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, horlama protezine dair ayrıntıları şöyle aktardı:
“Çoğu zaman ilk geceden horlama ve uyku apnesini kesen horlama protezi, hastalarımızın neredeyse yüzde 90-95’inde oldukça etkilidir. Dişler üzerine aynı boksör dişliği gibi takılarak alt çeneyi önde konumlandırır, dilin ve damağın sarkmasıyla tıkanmış olan nefes yolunu açarak horlama ve uyku apnesini engeller. Kişiye özel olarak hazırlanan horlama protezi, cerrahi müdahale gerektirmez ve diğer tedavi yöntemlerine göre daha ucuzdur. Ayrıca kullanımı ve taşıması kolay ve konforludur.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?