Domates, çok faydalı süper bir besindir. Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucudur. Etkili bir antioksidan olan likopenin başlıca kaynağıdır. Aynı zamanda C vitamini, potasyum, folat ve K vitamini açısından zengindir. Botanik olarak meyve olmasına rağmen, genellikle sebze gibi tüketilir. Domatesi çiğ, pişmiş, kurutulmuş ya da sos olarak kullanabilirsiniz. Ancak pişmiş domates en yüksek besin değerine sahiptir. Ayrıca kolay hazırlanan ve son derece besleyici olan domates suyu da özellikle yüksek besine ihtiyacı olan yaşlı bireylere ve sigara içenlere önerilir. Domates, pestisit kalıntısı içeren ilk on meyve ve sebze arasındadır. Yemeden önce domatesleri mutlaka iyice yıkayın.
İçindekiler
Domates %95 civarında su, %5 civarında ise protein, şeker, karbonhidrat ve liften oluşur. Domateste, likopen, kolin, folik asit, beta karoten ve lutein gibi antioksidanlar bulunur. Domatesi kısık ateşte pişirmek, karotenoidler likopen, lutein ve zeaksantin gibi temel besin maddelerinin varlığını arttırır. Küçük bir çiğ domateste (100 g) aşağıdaki vitamin ve mineraller bulunur: (1)
Bir gıdanın meyve veya sebze olup olmadığı, botanik sınıflandırmasına ya da mutfakta kullanımına göre değişebilir. Domates mutfakta sebze olarak kullanılsa da botanik sınıflandırmaya göre meyve grubundadır. Çünkü çiçeklerden oluşur ve elma, portakal gibi tohumlardan ürerler. Sebzeler ise bitkinin kökler, gövde veya yapraklar gibi yenilebilen yerleridir. Mutfak sınıflandırmasında ise bitkiler lezzet ve kullanım yöntemlerine göre değerlendirilir. Örneğin meyveler çoğunlukla tatlılarda, hamur işlerinde ve reçellerde kullanılırken sebzeler yemeklerde, salatalarda kullanılır.
Domates, kırmızı rengini veren likopen adılı antioksidan içerir. Araştırmalar, kanda düşük likopen ve beta-karoten seviyelerinin kalp krizi ve felç riskini artırdığını bulmuştur. Kalp sağlığı için domates tüketmek, likopen takviyesi kullanmaktan daha etkilidir. Pek çok vitamin ve mineral içeren domates çok zengin bir C vitamini deposudur. (2)
Gözlemsel çalışmalar domatesin içerdiği likopenin ve beta-karotenin yumurtalık, prostat, akciğer ve mide kanseri vakalarında azalma sağladığını bulmuştur. Ayrıca kadınlarda yapılan bir araştırma domateste yüksek miktarda bulunan karotenoidlerin meme kanserine karşı koruyabileceğini göstermektedir. (3)
Likopen, güneş yanığına karşı koruma sağlar. 2011’de yapılan bir araştırma, domates salçası ve zeytinyağı karışımı yemenin cildi, güneşin verdiği hasara karşı koruduğunu ve cilde yapısını veren ve onu sıkı ve genç tutan kolajen üretimini artırdığını buldu. (4)
Domatesin içerdiği likopen, lutein ve beta-karoten, gözleri ışığın neden olduğu hasara, katarakt gelişimine ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı koruduğu ispatlanan güçlü antioksidanlardır.
Domates gibi su ve lif içeriği yüksek yiyecekler bağırsak hareketlerini teşvik ederek kabızlığa yardımcı olabilir (1 büyük domates yaklaşık 170 g sıvı ve 1.5 g lif içerir). Domates genellikle müshil özelliği olan bir meyve olarak tanımlanır.
Domates, tip 1 ve tip 2 diyabet hastaları için koruyucu bir gıda olabilir. Çalışmalar, yüksek lifli gıdaların tip 1 diyabetli kişilerde kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü, tip 2 diyabetli kişilerde ise kan şekeri, lipid ve insülin seviyelerinde iyileşme sağladığını göstermiştir. (5)
Folik asit folatın sentetik formudur ve bebeklerde nöral tüp kusurlarından korunmaya yardımcı olan bir takviyedir. Hamilelik öncesinde ve sırasında yeterli folat alımı şarttır. Domatesler harika bir folat kaynağıdırlar.
Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı
Günde bir orta boy domates veya yedi adet cherry domates tüketebilirsiniz. Daha fazlası özellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olan kişilerde mide asidine, irritabl bağırsak sendromu hastalarında şişkinlik ve ishale neden olabilir.
Domates suyu, çok çeşitli vitaminler, mineraller ve güçlü antioksidanlar içeren popüler bir içecektir. Özellikle yaşlı yetişkinler ve sigara içenler gibi artan besin ihtiyacı olanlar için mükemmel bir seçimdir. Piyasada bulabileceğiniz hazır domates suları yüksek oranda sodyum ve şeker içerebilir. Bu nedenle en sağlıklı seçenek evde kendi ürettiğiniz domates suyudur.
Domates suyu, içerdiği bolca antioksidan, vitamin ve mineraller sayesinde kronik hastalıklardan, kalp hastalıklarından ve bazı kanser türlerinden korunmamıza yardımcı olabilir. Ancak marketlerde satılanlar çok fazla sodyum ve şeker içerebilir. Domates suyunuzu kendiniz yapın.
Malzemeler:
Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?
Hazırlık: Domatesleri güzelce yıkayın. Ardından kağıt havlu ya da temiz bir bezle iyice kurulayın. Saplarını, sapların altındaki sert kısmı ve varsa berelenmiş kısımlarını temizleyin. Domatesleri uzunlamasına ikiye bölün. Domates yaklaşık 5 cm’den daha uzunsa, dörde bölün. Tüm çekirdekleri kazıyın, ancak hamur kısmını bırakın. Fesleğen, kekik ve tuzu iyice karıştırın. Her bir domatesin üzerine bu karışımdan az miktarda serpin.
Kuruyan domateslerinizi kapaklı bir kavanoza koyun, içine biraz zeytinyağı ve birkaç diş sarımsak ekleyip ağzını sıkıca kapatın. Kavanozunuzu serin ve kuru bir yerde saklayın.
Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz nasıl yenir? Şifalı yemek tarifleri
Domates zararları nelerdir?
İçerdiği yüksek oranda potasyum nedeniyle beta bloker ilaç kullananlar ve böbrek hastaları domatesi dikkatli tüketmelidirler. Ayrıca domates asidik bir gıdadır ve özellikle reflü hastalarında mide asitinde artış, ekşime ve kusmaya neden olabilir.
Reflü neden olur? Belirtileri, tedavisi ve reflüye iyi gelen besinler
Domates alerjisi çok nadir olmakla birlikte, çimen polenine ya da latekse alerjisi olan bireylerde daha sık görülür. Ağızda ya da boğazda kaşıntı veya şişme, deri döküntüsü, karın krampları, mide bulantısı, kusma veya ishal, öksürme, hapşırma, hırıltılı solunum veya burun akıntısı ile kendini gösterebilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Lycopene,2- Processing effects on lycopene content and antioxidant activity of tomatoes,3- Nutritional Composition and Bioactive Compounds in Tomatoes,4- Lycopene in tomatoes: chemical and physical properties affected by food processingYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?