Bu yeni düzenlemenin gayesi son derece açıktır. Amaç, genel sağlık bakımından önemi haiz sağlık personeli yani doktorlar, diş hekimleri, hemşireler ve sair görevliler hakkında bir istisna öngörmektir. Buna göre, Sağlık Bakanlığı isterse, bu kişilerin kamu personeli olmayan eşleri dolayısıyla aile birliği mazeretine dayalı tayinlerini yapmayabilecektir. Esasen Bakanlar Kurulu bu düzenlemesiyle Sağlık Bakanlığı’na yetki tanımak istemiştir.
Sağlık Bakanlığı eş durumu atamalarında yeni bir kısıtlama getirebilir mi?
Öncelikle kafalarda şu soru bulunmaktadır. Bu kuralın hemen bugün tatbik edilebilirliği var mıdır? Bu soruya verilecek cevap tartışmasız hayırdır. Zira, Danıştay Beşinci Dairesi bir süre önce verdiği bir kararında stratejik personelin (doktorlar) özel sektörde çalışan eşleri dolayısıyla tayin edilmelerini kısıtlayan hükmün yürütmesini durdurmuştur. Her ne kadar Sağlık Bakanlığı bu karara itiraz etmiş olsa da itiraz henüz sonuçlanmamıştır. Özetle halen Sağlık Bakanlığı Yönetmeliğinde doktorlar için özel sektörde çalışan eş durumu kısıtlamasına ilişkin yürürlükte olan bir kural mevcut değildir.
Bu nedenle halen verili durumda Sağlık Bakanlığı doktorlar için eş durumu taleplerini karşılamak ve özel sektörde çalışan eşler dolayısıyla tayinlerini yapmak zorundadır. Ancak, Bakanlığın bu hususta yeni bir Yönetmelik hükmü getirmesi ve tekrar stratejik personel uygulamasına dönmesi an meselesidir.
Fakat bu durumda çıkarılacak Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği hukuka aykırı olacaktır. Zira, Bakanlar Kurulu 2014 yılında bu Yönetmeliği çıkarırken istisnasız bütün personeli kapsayacak şekilde düzenleme yapmıştı. Bu düzenleme hem siyaseten doğru hem de eşitlik ilkesine uygundu.
Danıştay doktorların eş durumu tayin kısıtlamasının yürütmesini durdurdu
Ne var ki Sağlık Bakanlığı hekim işgücünü iyi planlayamadığı için 2014 yılında getirilen bu kuralı doktorlar bakımından uygulamak istemedi. Fakat hukuki düzenlemeler de son derece açıktı. Nitekim Danıştay Bakanlığın bu uygulamasına izin vermedi ve yürütmesini durdurdu. Bu sebeple 1 Eylülde Bakanlar Kurulu Yönetmeliği çıktı.
Ancak bugün için önceki istisnasız uygulamadan dönmeyi gerektirir özel bir durum söz konusu değildir. Türkiye’nin hekim ihtiyacı ve hekim sayısı 2014’de de belliydi ve bu durum bilinerek eş durumu tayinlerine izin veren Bakanlar Kurulu Yönetmeliği çıkarılmıştı. Bu durumu daha da geriye götürmenin akla uygun yeni sosyal gerekçeleri mevcut değil.
Kaldı ki sağlık personeli ve özellikle doktorlar bu ülkenin ikinci sınıf kamu çalışanları da değildir. Zaten ağır bir mecburi hizmet uygulaması vardır. Üstüne üstlük bir de aile birliğinin sağlanmasına yönelik haklardan doktorları yoksun bırakmak adaletsizliği katmerleştirmiştir. Kamu personelinin bazılarına kanunlar karşısında ayrım yapmak veya bir kısmına ayrıcalık tanımak en temel anayasal hak olan eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır. Devlet memurları için kanunla tanınan hak ve yükümlülükler herkes için eşit uygulanmalı.
Sağlık Bakanlığı’nın eş durumu atamalarına engel çıkarması yasaya aykırı
Sonuç olarak genel olarak sağlık çalışanları özel olarak da doktorlar için getirilen tayin kısıtlaması mevcut verili durumda uygulanamaz. Bakanlığın yeni bir yönetmelik çıkarması zorunludur. Ancak bu yönetmelik çıkarılsa bile hukuk devleti niteliğine, devletin eşit davranma yükümlülüğüne aykırı bir uygulama olacaktır. Bütün kamu çalışanlarına tanıdığınız bir hakkı bir kısım personel için kullandırmamak keyfiliktir.
Devlet bir yandan mecburi hizmet getirip bir yandan da eş durumu atamasını kısıtlamakla hekimleri evlenmekten caydırmakta diğer yandan da aile birliğinin korunmasına yönelik en temel yükümlülüğünü ihlal etmektedir. Bu yeni düzenleme de önünde sonunda adaletin duvarına çarparak hükümsüz kalacaktır.
İletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Arkadaşlar selamlar. Bu süreçten sonra tek yetkili bakanlık. Nasıl bir yönetmelik çıkaracağı ne zaman çıkaracağı tamamiyle bakanlıkta gizli. Eğer ocak ayındaki mazeretleride kabul etmeyeceklerse zaten ne zaman çıkaracağının pek bir önemi kalmıyor. bende 71. Dönem özel sektör eş durumu atamasını bekliyordum. Gelişmelerden haberdar etmek ve edilmek adını bir iletişim grubu… Devamını oku »
Çok iyi olurdu ama nasıl iletişim bilgilerini paylasacagiz
Merhaba Av.Erkin bey, Bakanlar kurulu tarafınca 1 Eylül tarihli 14.maddenin düzenlenmesi bağlamında; (Ek fıkra: 8/8/2016-2016/9097 K.) ‘Genel sağlık bakımından önemi haiz sağlık personeli hakkında özel yönetmelikte düzenleme yapılması kaydıyla birinci fıkranın (d) bendine ilişkin farklı usul ve esaslar belirlenebilir.’ Şeklinde yapılan düzenlemede geçen olasılıklı ifade neye göre uygulanacak ?? Bir… Devamını oku »
Merhaba acaba 71 dönem etkiliyormu bilgi verirseniz çok seviniriz merakla bekliyoruz
Merhaba, 1 eylülde alınan bu kararın 71.dönem DHY kurası için geçerli olup olamayacağı ile ilgili bilgilerinizi bizlerle paylaşmanızı rica ediyorum.. Teşekkürler
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan bu son kararın uygulanması durumunda pek çok kişi tekrar dava açıp hak kazanacaktır diye düşünüyorum. Benim sorum yukarıdaki soruyla aynı: hali hazırda ataması yapılmış olan hekimlerin ocak ayında eş durumunun devamı için tekrar belge verdiklerinde bu belgelerin reddedilmesi ve hak… Devamını oku »
Merhaba konuya ilgi ve alakaniz için teşekkürler yazilarinizi takip ediyoruz acaba 71 dönemde uygulamaya gecermi 43 madde iptal oldu buda bizi vurursa hicbir guvencemiz yok yarın başımıza ne geleceğini bilmiyoruz bu dönem uygulanirmi bilgi verirseniz çok sevinirim
Merhaba. Bu konuyu başından bu yana en iyi takip eden, en doğru bilgileri veren kişi olduğunuz için tebrik ederim. Bir de sorum olacak; Acaba şu ana kadar özel sektör mazeretiyle eş durumundan ataması yapılan doktorlar Ocak ayında mazeretin devamı için bildirimde bulunduğunda ne olacak? Kazanılmış hak sayılabilir mi? Teşekkür ederim.