Doğum kontrol hapı, hamileliği önlemek için ağızdan alınan ilaçlardır. Gebeliği önlemede %99 oranında etkili bir doğum kontrolü yöntemidir. İçerdiği östrojen ve progesteron hormonuyla yumurtlamayı ve spermin rahme ulaşmasını önleyerek gebeliği engeller. Doğum kontrol haplarının her gün düzenli kullanılması, güvenliği açısından son derece önemlidir. Bunun dışında kullanımı kolay ve yan etkileri azdır. Mide bulantısı, hafif baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkileri kullandıkça düzelir. Piyasada çok fazla çeşit ve marka olduğu için, size en uygun hapı bulabilmeniz için doktorunuza danışabilirsiniz.
İçindekiler
Doğum kontrol hapı, hamileliği önlemek için düzenli kullanılan haplardır. Yumurtalıklarda doğal olarak üretilen kadın hormonları östrojen ve progesteronun yapay versiyonlarını içerir. Oral kontraseptif olarak da adlandırılır. Etkili, güvenli ve ekonomik bir doğum kontrol yöntemidir. Hamileliği önlemek dışında bazı hormonal hastalıkların tedavisinde de kullanılır.
Östrojen nedir? Ne işe yarar? Eksikliği ve fazlalığı ne tür sorunlar yaratır?
Hamilelik, kadının yumurtalıklarından salınan bir yumurta ile erkeğin spermi döllendiğinde oluşur. Doğum kontrol hapları içerdikleri az miktarda östrojen ve progesteron hormonları ile vücudun doğal hormonal döngüsünü etkileyerek hamileliği önlerler.
Hem vücudun her ay düzenli gerçekleştirdiği yumurtlama işlemine engel olurlar, hem de serviksin etrafındaki sıvının (mukusun) kalınlaşmasını sağlayarak spermin rahme ulaşmasını engellerler.
Progesteron nedir? Gebelikte yükselmesi veya düşmesi tehlikeli midir?
Doğum kontrol haplarına ne zaman başlamanız gerektiğini doktorunuza danışın. Eğer haplara başlamanızı önerdiği gün hala adetiniz devam ediyorsa yine de başlayın. Bir sonraki kutuya, ilk kullanmaya başladıktan yaklaşık 25 gün sonra başlayabilirsiniz.
Belirtildiği şekilde kullanıldığında, doğum kontrol hapları genellikle onları almaya başladığınız ilk aydan itibaren korumaya başlar. Ancak yine de daha güvenli olması için kullanmaya başladığınız ilk ay boyunca prezervatif kullanılması önerilmektedir. Daha sonrasında tamamen haplara güvenebilirsiniz.
Doğru alındığında, haplar hamileliği önlemede % 99’un üzerinde etkilidir. Bu da 1 yıl içinde, doğum kontrol haplarını kullanan 100 kadından 1 kişiden azının hamile kalacağı anlamına gelir ki bu gayet düşük bir orandır.
Ertesi gün hapı nedir, nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?
Ancak bazı ilaçlar hapların koruyuculuğunu etkileyebilir. Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız doğum kontrol hapına başlamadan önce doktorunuza danışın:
Ayrıca ishal veya kusma da ilacın etkisini azaltabilir. Eğer böyle bir mide rahatsızlığınız varsa yedek bir doğum kontrol yöntemine ihtiyacınız olabilir.
Gebelik testi, ne zaman, nasıl yapılır? Hamilelik belirtileri nelerdir?
Hangi tür doğum kontrol yöntemi kullanırsanız kullanın, bırakmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Karşılaşabileceğiniz yan etkiler ya da hamile kalmak istiyorsanız olasılıklar hakkında doktorunuz size yardımcı olabilir.
Doğum kontrol hapını istediğiniz zaman bırakabilirsiniz, paketi bitirmeniz gerekmez. Ancak adetiniz gecikebilir.
Hapları kullanmaya başladığınızda mutlaka vücudunuzda bazı farklılıklar hissetmişsinizdir. Bıraktığınızda da bazı değişiklikler yaşayabilirsiniz:
Adet gecikmesi neden olur, ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Yumurtalık (over) kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Vajinal akıntı neden olur? Belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri
Ayrıca hapların türüne göre doğum kontrol hapı bazı sorunlara karşı koruma sağlayabilir. Örneğin:
Her kadın doğum kontrol haplarındaki hormonlara farklı tepki gösterir. Ancak yaygın görülen yan etkiler şöyledir:
Bu yan etkiler, hapı kullandıktan birkaç ay sonra muhtemelen düzelecektir. Ancak düzelmezlerse mutlaka doktorunuza danışın. Farklı bir hap kullanmanızı önerebilir.
Doğum kontrol hapları, son derece nadir de olsa bazı durumlarda kan pıhtılaşmasına neden olabilir. Bu da derin ven trombozu, kalp krizi, inme veya pulmoner emboli gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak aşağıdaki sorunları olan kadınlar risk grubundadır:
Bu durumlardan herhangi birine sahipseniz doğum kontrol hapı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Bazı doğum kontrol hapları adet kesilmesine ya da gecikmesine neden olabilir. Bazen vücudun alışmak için zamana ihtiyacı olur. Ancak adet gecikmesi devam ederse mutlaka bir doktora danışmak gerekir.
Doğum kontrol hapları özellikle adet dönemleri arasında hafif kanamaya veya lekelenmeye neden olabilir. Ancak bu durum, hapları kullanmaya başladıktan sonraki 3 ay içinde genellikle düzelir.
Ancak hap kullanırken 5 veya daha fazla süren hafif kanama ya da 3 günden fazla süren şiddetli kanama yaşarsanız mutlaka doktorunuza başvurun.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Birth Control Pill2- Birth control methods3- Contraception4- Birth control pillsYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?