Menopozun rahatsızlık veren belirtileri ani terleme ve yanma, vajinal kuruluk deride kuruma, baş ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk, sık idrara çıkma, idrar tutamama, sık görülen idrar yolu enfeksiyonları ve duygusal dengesizliktir. Beslenme durumu, sosyo ekonomik durum, aşırı alkol alımı ve aşırı kahve içilmesi menopozu etkileyen faktörler arasındadır. Yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite; ideal vücut ağırlığının sürdürülmesi, kemik ve kalp sağlığının korunması, diyabet, kanser riskinin azaltılması ve menopozdaki sorunların en aza indirilmesini sağlar.
Bu nedenle;
Menopoz belirtilerine doğal yollardan karşı koymak için doğal yaklaşım; diyet, egzersiz ve bitkisel destek tedavileri kullanarak organizmayı rahatlatmaktır. Menopozda progesteron ve östrojen denilen hormonlar azalmaya başlar ve kullanılan tedavi yöntemleri daha çok bu hormonları tamamlamaya yöneliktir. Bu azalmış östrojen miktarı bitkisel ürünlerle de tamamlanabilir. Çünkü östrojen içeren bazı bitki ve gıdalar vardır. Bu fitoöstrojenler bakımından zengin gıdalar arasında en başta soya yer alır.
Daha sonra keten tohumu, keten tohumu yağı (en zengin lignan kaynağı), sert kabuklu yemişler, tam tahıllar, elma, rezene, kereviz, maydanoz ve yonca sayılabilir. Çalışmalar kuş üzümü ve kuru üzüm gibi küçük taneli meyvelerin ve soya unu içeren tahıl ürünlerinin de iyi fitoöstrojen kaynakları olduğunu göstermektedir. Fitoöstrojen miktarının yüksek olması sıcak basması şikayetlerinde azalmaya neden olur.
Çin Melekotu (Angelica sinensis): Kadın ilacı olarak bilinir. Sıcak basması tedavisinde, adet güçlüğü, adet yokluğu veya adet arası kanama gibi durumlarda kullanılır.
Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra): Adet öncesi sendromunun tedavisinde kullanılır.
Hayıt (Vitex agnus-castus): Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Kurutulmuş meyveleri kullanılır. Adet yokluğunun en sık rastlanan nedenlerinden biri olan prolaktin hormonun fazlasına bağlı belirli adet yokluğu olgularında yararlı olabilir. Hayıtın hipofiz üzerinde önemli etkileri olduğu gösterilmiştir. LH ve FSH salgılarında değişiklik yapması nedeniyle önemlidir. Hemen sonuç beklenmemelidir. Yaklaşık üç ay alabilir.
Karayılan otu (Cimicifuga racemosa): Adet kramplarının ve menopozun hafifletilmesinde kullanılmıştır. Sıcak basmasını azaltır. Depresyonu ve vajina kuruluğunu da azalttığı gösterilmiştir.
Civanperçemi (Achillea millefolium): Türkiye’de kırk kadar civanperçemi bulunur ve bunların birçoğu kullanılır. Östrojen içeriğinden dolayı adet kanamaları düzensiz olan kadınla veya menopoz döneminde veya sonrasındaki kadınlarda kullanılır. Adet kanamalarını dengeler ve menopoz şikayetlerini azaltır.
Adaçayı (Salvia officinalis): Menopoz dönemindeki gece terlemeleri ve ateş basmalarına iyi gelir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?