Günümüzde insanlardaki hareketsiz yaşam ve artan kilo gibi pek çok nedenden dolayı yaygınlığı giderek artan diz ağrıları; erken dönemde kolay bir şekilde tedavi edilebilen, ilerlediğinde ise tedavisi güçleşen, çoğu zaman da cerrahi işlemle protez takılmasına kadar gidebilen önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle kadınlarda yaşam kalitesini ciddi şekilde bozan diz ve eklem ağrıları, günümüzde etkili şekilde tedavi edilebilmektedir. Kadınlarda daha sık görülen kireçlenme, eklem yüzeylerindeki aşınma, kıkırdakların yumuşaması ve kemikteki deformasyon sorunları büyük oranda eklemin yaşlanması sonucunda gelişmektedir. Günümüzde yıpranmaya bağlı diz sorunlarının tedavisinde cerrahi işlem ve protez gibi uygulamaların yanı sıra doğal bir yöntem olan PRP (Platelet Rich Plasma) giderek ön plana çıkmaktadır.
Son yıllarda, bilimsel veriler özellikle diz kireçlenmeleri başta tüm eklem problemleri, kas-iskelet sistemi hastalıklarında doğal, ameliyatsız bir tedavi olan PRP yönteminin dokuların tamirine olanak sağlamaktadır. Oldukça konforlu bir yöntem olan PRP günümüzde giderek daha fazla hasta tarafından tercih edilmektedir.
Kireçlenme (osteoartrit) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
PRP yöntemi trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir ve ilaç, hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır. Hastadan damar yolu ile yaklaşık 7-8 ml kan bu iş için özel olarak hazırlanmış tüplere alınır. Bu tüplerin çok değişik çeşitleri vardır. Önemli olan tüpün içindeki maddelerin, kan hücrelerinin yapısının bozulmamasını ve ayrıştırmanın sağlıklı olmasını temin edebilmesidir. Alınan kan tüp ile özel santrifüj işleminden geçirilir.
Özel sistem sayesinde her milimetre küpünde yaklaşık 1-2 milyon trombosit hücresi olan plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. PRP artık hazırdır ve bu aşamadan sonra bekletilmeden uygun teknikle istenilen bölgeye uygulanır.
PRP tedavi yönteminde kanın trombositten zengin sarı renkli plazma sıvısı diz kireçlenmelerinde, diz eklemi içine 2-4 ml kadar, bir ay arayla üç kez uygulanır. Enjeksiyonu takiben birkaç hafta içinde iyileşme başlar ve iyileşme süreci, dokudaki harabiyete göre 3 ay- 12 ay arasında devam eder. PRP enjeksiyonları sonrası kortizon enjeksiyonlarında olduğu gibi hızlı bir ağrı azalması olmaz.
PRP uygulamalarında, ağrı yavaş yavaş azalır ve aylar içinde geçer. Kortizon uygulamalarında görülen şikayetlerin tekrarlaması, PRP tedavisi sonrası gözlenen bir durum değildir. PRP dizler için bir ağrı kesici değil, hastalığın bizatihi tedavi yöntemidir. PRP tedavisi, yaş ortalaması yükselen toplum ile birlikte çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen diz kireçlenmelerinin tedavisinde geleneksel yöntemlere güçlü bir alternatif olmaktadır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?