Ancak Doktor Chen bu konuda başka çalışmalar da yapılması gerektiğinin altını çizdi. Sebep-sonuç-Depresyonu başka faktörlerin de tetiklemiş olması mümkün. Ama 50-80’li yaşlardaki ABD’liler için geçerli olan sebepler, başkaları için geçerli olmayabilir. Aspartam türü düşük kalorili tatlandırıcılar üzerinde bugüne dek çok sayıda araştırma yapıldı, ayrıca gıda güvenliğinden sorumlu resmi kuruluşlar da bunlara onay verdi.
Yeni araştırma: Diyet içecekler felç ve bunama riskini 3 kat arttırıyor
İngiltere Besin Bilimi Derneği’nden Gaynor Bussell “Eskiden tatlandırıcılara ‘yapay’ tatlandırıcı denirdi ve bu ‘yapay’ sözcüğü de şüphe uyandırırdı. Bu yüzden kapsamlı araştırmalar yapıldı, güvenli olup olmadıkları değerlendirildi ve şu anda piyasada olan ürünlerde çok iyi sonuçlar alındı. Ancak araştırmalar devam ediyor. Bu araştırma da depresyon ile bağlantı olasılığını gündeme getirdi, sebep-sonuç ilişkisini değil” diyor.
“Depresyondan muzdarip olan insanlar bunun tatlandırıcılı içeceklerden kaynaklandığı fikrine kapılabilir ve bu nedenle de geçmiş tüketimleri hakkında doğru bilgi veremeyebilir. Özellikle de ABD’de gazlı içeceklere ‘öcü muamelesi’ yapıldığını göz önüne alırsak. Ayrıca obez ya da diyabetik olan insanlar daha fazla ‘diyet’ içecek kullanıyor olabilir ve depresyonun sebebi de obezite ya da diyabet olabilir. Kilo vermeye çalışanların ve diyabet hastalarının beslenmesinde kalorisi düşük tatlandırıcılar yararlı bir rol oynayabilir. Bu insanlara ‘diyet içecek yerine daha fazla kahve tüketin’ demek de faydalı olmayacaktır.”Kaynak: BBC
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?