Yeni yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre, giyilebilir ürünler sağlık alanında çığır açacak. Akıllı saatler, fitness bileklikleri, Google Glass gibi ürünlerle gündemimize giren giyilebilir teknoloji şimdi de sağlık alınında önemli bir atılım yapıyor. Bilim insanları böbrek yetmezliği çeken hastaları diyaliz derdinden kurtaracak taşınabilir bir cihaz geliştirildi. Yapay böbrek, kanı zararlı maddelerden arındırırken vücuttaki fazla su ve tuzun atılmasını sağlıyor. Üstelik kemer gibi bele takılıyor. ABD’de Washington Üniversitesi uzmanlarının geliştirdiği yeni bir teknoloji böbrek yetmezliği çeken hastaların hayatını değiştirmeyi vaat ediyor.
Testlerine başlanan “Giyilebilir yapay böbrek”, diyaliz makinesini kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor ve böbrek hastalarının hayatlarına kısıtlama olmadan devam etmelerini sağlıyor. Cihaz, hastanın kanını zararlı maddelerden arındırırken, vücuttaki fazla su ve tuzun atılmasını sağlıyor.
Giyilebilir cihazlar, sağlık hizmetlerinin her alanında devrim yaratacak
Cihazın en büyük özelliği ise, hastalara uygulanan diyette gizli. Diyalize giren hastaların çok sınırlı bir beslenme programları bulunurken, yeni teknoloji ürünü cihazı kullanan hastaların beslenmelerinde hiçbir değişikliğe ve kısıtlamaya gitmeleri gerekmiyor. Testlerde herhangi bir yan etki göstermeyen cihazı deneyenler diyalize oranla çok daha büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti.
YORUMUNUZ VAR MI?