Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, ilerlemiş kalp yetersizliği olan hastaların Ritmik Masaj (EECP) Tedavisinden büyük yarar gördüğünü belirterek şu açıklamayı yaptı. “ Bu tedavi, vücudun belden aşağısına, kalp ritmi ile uyumlu olarak yapılan, derin adale masajı niteliğinde bir uygulama olup, kalbin kanla daha iyi beslenmesini, daha iyi dolmasını ve güçlü kasılmasını, daha rahat kan pompalamasını sağlamaktadır. Böylece, böbrekler daha iyi kanlanmakta, daha fazla idrar yapmakta, kalp yetersizliği nedeniyle vücutta biriken sıvının atılması sağlanmaktadır. Tüm bu etkilerle, kalp yetersizliği olan hastalarda yetersizlik yakınmalarının ve bulgularının düzelmesi sağlanmaktadır” dedi.
12 yıla yaklaşan Ritmik Masaj Tedavisi uygulamalarında, çok yüz güldürücü sonuçlar aldığını belirten Prof. Dr. Avcı, şöyle devam etti: “İleri derecede kalp yetersizliği olup, odadan odaya yürüyecek gücü kalmamış, aylardır uyuyamamış, ayda bir-iki kez acilen yoğun bakım ünitelerine kaldırılan, bazıları bir türlü evine taburcu edilemeyen, kalp nakli listesinde sıra bekleyen hastalarımızın %90 ında, 35-50 saatlik EECP tedavi küründen sonra, ev içi eforları rahatça yapabilecek, masa başı görevlerine dönebilecek iyileşmelere tanık olduk. Bu sonuçlarımızı, ulusal ve uluslararası tıp kongrelerinde ve 12 Ekim 2013 de Pekin’de gerçekleşen 3. Uluslararası EECP sempozyumunda sunduk.”
Prof. Avcı, ileri dönem kalp yetersizliği olan hastalar için EECP tedavisinin onları yeniden yaşama döndüren, adeta can simidi niteliğinde, çaresiz kalp hastalarına çare olan bir tedavi olduğunu belirterek “böbrek yetersizliği olan hastaların haftada 2-3 gün diyaliz tedavisi alarak yaşamlarını sürdürmeleri gibi, kalp yetersizliği olan hastalar da, haftada 2 -3 saat, yetersiz durumdaki kalplerine ritmik masaj ile destek sağlayarak, yaşam sürelerini uzatabilmekte ve yaşam kalitelerini yükseltebilmekteler” dedi.
Kardiyak kök hücre kalp yetersizliği tedavisinde seçenek olabilir
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?