Kan şekerinin düşmesi yani hipoglisemi, baş ağrısı, baş dönmesi, sinirlilik, terleme, bulanık görme, sersemlik, uyuklama, kafa karışıklığı gibi problemlere yol açabilmektedir. Sağlıklı kişilerde, uzun süre aç kalmalarda, kan şekeri düşmeye başladığında, vücutta salgılanan hormonların etkisiyle normal düzeylere çıkabilmektedir.
Şeker hastalarında ya da gizli şekeri olanlarda, uzun süren açlıklarda, metabolik denge bozulabilmektedir.
Kan şekeri düzeylerinde sık sık değişikler ortaya çıkarabilen diyabet hastalığına sahip kişilerin, doktor kontrolünde ve tavsiyelerine göre oruç tutmaları çok önemlidir. Sürekli ilaç kullanabilen ve beslenme şeklinin oldukça önem taşıdığı hastalıkta, kişiler sağlık kontrolünden geçirilerek, karaciğer, kalp böbrekle ilgili bazı metabolik testlerini yaptırmalıdırlar.
Uzun süren açlıktan sonra, iftarda çok hızlı ve ağır yemek, kan şekerini hızla yükselterek, hiperglisemi gibi önemli bir sağlık sorununa yol açabilir. Bu sebeple, iftarda çorba gibi gibi hafif bir yemek sonrası ara verilerek, daha sonra diğer besinler alınabilir. Hipoglisemik indeksi düşük, yani kan şekerini hızlı yükseltmeyen sebze yemekleri tercih edilmelidir. İçecek olarak meşrubat ve meyve suları yerine, sıvı ve mineral kaybını karşılamak üzere su, maden suyu, ayran, açık çay tercih edilmelidir.
Özellikle ramazanın ilk günlerinde olmak üzere, şeker hastaları, gün içinde birkaç defa ve iftar sonrasında, kan şekeri ölçüm cihazlarıyla şeker değerlerini kontrol etmelidir. Aşırı düşme ve yükselme durumlarında, bir sağlık kuruluşuna gitmelidirler.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?