Göz taraması ile 6 saniyede diyabet teşhisi yapılabilecek

14 Haziran 2015   |    21 Kasım 2022    |   Kategori: Diyabet, Güncel / Literatür Print

Yaygınlığı giderek artan diyabetin erken teşhisi hayati öneme sahip ve zamanında tanı konulmadığında başta körlük, böbrek yetmezliği olmak üzere ciddi organ hasarlarına neden olabiliyor. Ancak ülkemizde hastaların önemli bir kısmı çok geç tanı alıyor ve diyabet oldukları belirlendiğinde çoğu zaman organ hasarı aşamasına gelmiş oluyorlar. Türkiye’de de kullanılmaya başlanan yeni bir cihaz ile artık 6 saniye içinde kansız şekilde diyabet tanısı koymak mümkün hale geliyor. Artık kan tahlili yaptırmadan da diyabet tanısı iğnesiz, ağrısız bir şekilde yapılabilecek.

diyabet-testi-goz

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı’nın getirmiş olduğu bir göz tarama cihazı ile, komplikasyondan 7 yıl öncesine kadar diyabeti yakalamak artık mümkün. Vakfın bünyesinde hizmet verecek olan cihazla risk altındaki hastalar oldukça ekonomik bir fiyata hızlıca test yaptırma imkanı bulacaklar.

Türkiye’de halen diyabet hastalarının çok önemli bir kısmının hastalıklarının farkında olmadıklarını ve bu nedenle ciddi sağlık sorunları yaşadıklarını söyleyen Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, “Türkiye’de diyabetli hasta sayısı her geçen gün artıyor. Üstelik bu hastalar uzun süre hastalıklarının farkında olmadıkları için organları ciddi zararlara uğruyor. Şeker hastalığı gelişimi yıllar sürdüğü için erken evrede teşhis edilmesi hastalar için büyük fayda sağlıyor” dedi.
diyabet-testi-goz2Yeni test teknolojisinin pek çok kişiye hastalığını erken dönemde fark etme şansı tanıyacağını söyleyen Doç. Dr. Alper Çelik, cihaz ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu test cihazı, 15 yıllık bir çalışma sonucunda, 7 klinik testi başarıyla geçtikten sonra kullanılmaya başlandı. Dışarıda şeker hastası olduğunu bilmeyen ve öğrenmek için herhangi bir şey yapmayan birçok insan var. Özellikle ailesinde şeker hastalığı geçmişi bulunan bireylerin belli aralıklarla test yaptırması gerekiyor. Günlük hayat koşuşturmasında bu her zaman vakit ayırabildiğimiz bir şey değil. Ancak bu yeni teknoloji ile diyabet tanısını çok kısa sürede koymak ve tedavisine çok daha erken başlamak artık elimizde.”

Diyabet teşhis cihazı nasıl çalışıyor?

Cihaz temel olarak, bir tarama ile, gözde yükselen şeker kristallerini ölçüyor ve tarama sonunda bir rapor ile ne kadar risk altında olduğunuzu size gösteriyor. Taramaya geçmeden önce hastanın bilgileri alınıp sisteme giriş yapılıyor. Daha sonra uygun şekilde oturan hasta gözünü kırpmadan 6-10 saniye kadar bekliyor. Bu kısacık süre sonunda gerekli analizleri gerçekleştiren cihaz size bir rapor sunuyor. Raporda, yüzde olarak, ne kadar risk altında olduğunuzu görebiliyorsunuz. Sonuç olarak risk altında iseniz, erken bir müdahale ile hastalığı henüz başlamadan bitirmek olası bir hal alıyor.diyabet-testi-goz3

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla