Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun (IDF) Dubai’de 4- 8 Aralık’ta düzenlenen Dünya Diyabet Kongresi’nde, küresel anlamda giderek her yaş grubu için tehdit oluşturan ve ülkemizde de yaklaşık 7 milyon hastayı etkilediği düşünülen diyabet hastalığı ve komplikasyonlarının kamuya doğrudan maliyetinin 5.144 milyar Euro’ya (13 milyar TL) yakın olduğu açıklandı.
Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünden Doç. Dr. Simten Malhan’ın liderliğinde yapılan ve IDF’in Dünya Diyabet Kongresi’nde sunulan ‘Türkiye’de Tip2 Diyabet Komplikasyonlarının Maliyeti’ başlıklı çalışma, diyabet ve ilişkili komplikasyonlarının maliyetinin, toplam SGK harcamaları içinde önemli bir bölümü oluşturduğunu gösterdi.
Gerçek hayat verileri kullanılarak 1 Ocak – 31 Aralık 2009 tarihleri arasında diyabet tedavisi gören 7095 hastanın verileri incelenerek hazırlanan çalışmada, diyabet hastalarının hastalıklarına eşlik eden kardiyovasküler, böbrek, göz ve nörolojik komplikasyonların doğrudan maliyeti araştırıldı. Diyabet tedavisine eşlik eden komplikasyonlar arasında yer alan kardivasküler komplikasyonların, toplam maliyetler içindeki oranının %32.7 olduğu açıklanan çalışmada, diyabetin toplam maliyeti içinde böbrek komplikasyonlarının yıllık doğrudan maliyetinin %25.1, göz komplikasyonlarının oranının %6.4 ve nörolojik komplikasyonların oranının ise % 6 olduğu duyuruldu.
Diyabet tedavisinin yıllık doğrudan ilaç maliyetinin toplam maliyet içindeki oranının % 10.5 olarak belirtildiği çalışmada, toplam ilaç maliyeti içinde oral antidiyabetik ilaçların maliyetinin %5.5, insülin tedavilerinin maliyetinin ise %5 olduğu açıklandı. Diyabetin maliyeti ile ilgili ilk kez bu tür bir çalışma yapıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Malhan, “Bu sonuçlar, diyabet maliyetlerinin yönetiminde, komplikasyonların azaltılmasının önemine işaret etmektedir. Çalışma, Tip2 diyabette doğrudan tedavi maliyetlerinin, diyabete bağlı komplikasyonlardaki artış nedeniyle arttığı ve hastane maliyetinin, komplikasyonlardaki artışa bağlı olarak toplam maliyet içinde en büyük payı oluşturduğunu gösterdi” dedi.
Çalışmanın sonuç bölümünde, diyabetin maliyetinin kontrol altına alınabilmesi için komplikasyonların önlenmesine yönelik çalışmalar yapılması, komplikasyonların etkin şekilde takip edilmesi ve daha iyi yönetilmesinin önemi vurgulandı. 2010 yılında açıklanan ‘Türkiye Diyabet Epidemiyolojisi Çalışması II’ (TURDEP II) sonuçlarına göre Türk erişkin toplumunda 90’ların sonunda %7.2 olan diyabet görülme sıklığının %13.7’ye yükseldiği gözlenmişti. Çalışmada ayrıca yedi milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiği ancak sadece 4.3 milyon kişinin tanı aldığı açıklanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri ise Türkiye’de diyabetin artış hızının dünya ve Avrupa genelinin üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır.
Diyabet Komplikasyonları ve İlişkili Maliyetler
Kaynak: Assessment of the Direct Medical Costs of Type 2 Diabetes Mellitus and its Complications in Turkey P-1707 IDF World Diabetes Congress, Dubai 4-8 December 2011
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?