Görülme sıklığı sürekli artan, bu sebeple de “Çağın vebası” olarak adlandırılan diyabet bilinçli bir şekilde kontrol altına alınmazsa sağlık üzerinde önemli sorunlar oluşturabiliyor. Diyabeti olan herkesin düzenli bir beslenme programı uygulaması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Türemen “Diyabetli bireylerin beslenmeleri tamamen sağlıklı beslenme ilkelerine dayanır. Bazı insanlar için ağırlık kaybı ve aktif yaşam tarzı, kan şeker düzeylerinin kontrol altında tutulması ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için yeterli olur” dedi. Dr. Türemen, “Diyabetli bireylerin beslenme programları oluşturulurken vücut ağırlıkları, boyları, kan şeker ve kolesterol düzeyleri ile tıbbi ihtiyaçları göz önünde bulundurularak günlük enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gereksinimleri hesaplanır” diye konuştu.
Kan şekerinin sabit ve düzenli tutulması için enerji alımının da düzenlenmesi gerektiğini anlatan Dr. Türemen, farklı saatlerde öğün tüketmenin ya da öğün atlamanın kan şeker düzeyinin kontrol altına alınmasını zorlaştıracağını belirtti.
Araştırmalara göre diyabetlilerin kilo vermesi ile glisemik kontrolü iyileştirebildiklerini belirten Dr. Türemen, “Bu düzelme besin alımı aralıklarının düzenlenmesi ile olabilmektedir. Besinlerin 2-3 öğünde tüketilmesi yerine gün içerisine dağıtılması daha yararlıdır” dedi. Diyabetli bireylerin beslenme programları oluşturulurken düşük glisemik indeksli besinler önerildiğini hatırlatan Dr. Türemen, “Besinlerde bulunan karbonhidratların kan şekerini yükseltme özelliğine ‘glisemik indeks’ adı verilir. Glisemik indeksi yüksek olan karbonhidratlar kana tamamen ve hemen karıştıklarından dolayı kan şekerinde ani yükselmelere yol açarlar ve bu yüzden tercih edilmezler” şeklinde konuştu.
Dyt. Çağatay Demir diyabet veya diyabete yatkın bireylerin konusunda uzman bir diyetisyen tarafından kişiye özel tıbbi beslenme tedavisi altına alınmalarının önemini hatırlatarak beslenme önerilerini paylaştı;
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?