Diyabet hastalarının oruç tutması göz sağlıklarını tehtit ediyor

Kategori: Diyabet Print

göz kuruluğu tedavisiUzun süreli açlık ve susuzluk, diyabet hastalarında başta gözlerde olmak üzere kalıcı organ hasarlarına neden olabiliyor. Avrupagöz Merkezi göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, Ramazan’da oruç tutmak isteyen diyabet hastalarını, olası sağlık risklerine karşı uyardı.

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte kronik sağlık sorunları olan kişiler, dini vecibelerini yerine getirmek isterken sağlıklarını çok büyük tehlikeye atabiliyor. Avrupagöz Merkezi göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, Ramazan ayında diyabet hastalarının oruç tutmalarının yaratabileceği risklere dikkat çekti. Prof.Dr. Keskinbora, “Uzun süren açlık ve susuzluk ve sonrasında aşırı yeme kaynaklı olarak kandaki şekerin ani çıkış ve inişleri, hem genel sağlık hem de gözü tahmin edilenin çok üstünde kötü şekilde etkiler. Gözün arkası dediğimiz retinada kanamalar ve yeni damar oluşumu başladığında ise körlüğe varabilen geri dönülmez bir yola girilir. Bu nedenle başta diyabetli hastalar olmak üzere kan şekeri inişli-çıkışlı hastalar, hamileler ve yaşlıların oruç tutması sağlık açışından sakıncalıdır” dedi.

Diyabet hastaları oruç tutabilir mi? İşte uzmanından öneriler

Diyabet hastalarının doktorlarına danışmadan gizli olarak oruç tutmalarının çok tehlikeli olduğunu belirten Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, “Elbetteki her diyabet hastasının durumu aynı şekilde değerlendirilemez. Ancak, diyabet hastalarının sık sık ve az az yemeleri gereklidir. Uzun süreli açlık ve susuzluk, hipoglisemi, hiperglisemi, koma ve başta göz olmak üzere kalıcı organ hasarları gibi bir çok önemli rahatsızlıklara neden olabilir” dedi.

Diyabet, Gözde Hasar Riskini Arttırıyor….

Prof. Dr. Keskinbora, insülin kullananların şeker hastalığı tespit edildikten sonra beş yıla kadar yılda bir, beş yıldan sonra her altı ayda bir muayene olması göz sorunları açısından emniyeti sağladığını vurguladı. İnsülin kullanmayanların ise şeker hastalığı saptandıktan sonra on yıla kadar yılda bir, on yıldan sonra her altı ayda bir muayene olması gerektiğini belirterek, hastalığın süresi uzadıkça gözde hasar yapma riski de artar. İyi kontrol edilmemiş hastalar daha yüksek risk altında olduğunu açıkladı.

Diyabet Hastalarının Göz Sağlığını Korumada Dikkat Etmesi Gerekenler.

  • İlacınızı doktor aksini söylemedikçe bırakmayın. İlacı bıraktığınız takdirde şekeriniz yükselecektir.
  • Giderek bulanık görmeye başlarsanız ya da miyopunuz da artış saptanırsa mutlaka şekerinizi ölçün.
  • Şekerinizi kendiniz ölçmeyi öğrenin
  • İnsülin kullanan diyabet hastaları ilk beş yıla kadar bir kez, beş yıldan sonra her altı ayda bir göz muayenesi olmalıdır.
  • İnsülin kullanmayan diyabet hastaları ilk on yıla kadar bir, on yıldan sonra her altı ayda bir göz muayenesi olmalı ve göz dibini kontrol ettirmelidir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla