Öncelikle bu hastalıklardan korunmak için grip aşısıve zatürre aşısı olmak gerekir. Tabi her yıl uygulanması gereken aşı değişkendir. Bu nedenle doğru aşı için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Kış aylarında diyabetli hastaların en sık düştüğü yanlışların başında diyabetlilerin hastalanınca iştahsızlıktan dolayı az yemek yiyerek kan şekeri değerinin artmadığını düşünmesi ve dolayısı ile kan şekerini düzenli ölçmemek ve ilaçları düzenli almamak gelir. Bu düşünce çok yanlıştır. Enfeksiyondan kurtulmaya çalıştığı için herhangi bir hastalık, bünyede strese yol açar.
Bu da belli hormonların yükselmesine böylece çok az yemek yeseniz bile kan şekeri değerlerinin artmasına neden olur. Üstelik hastalandığınızda ateşiniz yükselirse kan şekerinizi kendinizi nasıl hissettiğinize bağlı olarak değerlendirmek zordur.
Olası hastalık durumlarında erken teşhis ve tedavi diyabetliler için hayati öneme sahiptir. Hastalık belirtileri başladığında erken dönemde tedavi yaptırmak gerekir. Kullanılan ilaçların katkı maddesi olarak şeker içermemesi gerekir. Özellikle öksürük şuruplarında şeker olabilir. Bazı grip ilaçlarında tansiyon yükseltici içerik olabilir buna dikkat etmeli!
*Sabah yemekten önce açlık şekeri: Vücudumuzun kanşekerini gece ne kadar iyi düzenleyebildiğini gösterir.
*Yemekten iki saat sonraki kan şekeri: Yemekteki besin ve porsiyon seçimlerinin kan şekerininasıl etkilediğini gösterir. Dolayısıyla ilacımızın yemek sonu şekeri kontrol etmeye uygun olup olmadığını gösterir.
*Bir sonraki yemekten öncekan şekeri ölçümü: Kan şekerinin yemekten sonra hedeflenen değere geridönüp dönmediğini gösterir.
*Fiziksel aktiviteden öncekan şekeri ölçümü: Fiziksel aktiviteye başlamakiçin biratıştırmalığa ihtiyaç olupolmadığını gösterir.
*Hasta hissettiğimizde kan şekeri ölçümü: Hastalık veya stresin kan şekerini nasıl etkilediğini gösterir.
Kış aylarında diyabet hastaları yediklerine daha fazla özen göstermelidir. Özellikle karbonhidratlı yiyecekleri arttırdıysanız bunları kabul edilebilir düzeye indirmeniz gerekir. Şeker hastalarında günlük kalorinin %50 si karbonhidrattan oluşmalıdır. 1600 kalori alınıyorsa 800 kalorisi KH olmalı bu da 800/4 200 gr KH demektir. Bu karbonhidratında glisemik indeksi düşük olan yani şeker oranı düşük (%50 ve altında ) olanlar tercih edilmelidir ( yiyeceklerin glisemik indeksleri listesine online ulaşmak mümkündür).
Diyabet ile ilgili yanlış bilgilere karşı uzmanından bilimsel tavisiyeler
Rafine şeker, şeker ile yapılan tatlılar, beyaz unlayapılan gıdalar, pilav, patates, börek, çörek vb tüketilmemelidir. Günlük öğünleriniçermesi gereken 5 besin grubu vardır. Bunlar; tahıl ve nişasta, et ve alternatifleri, sebze, meyve, süt ve alternatifleridir. ¼ tabak meyve, ¼ tabak sebze, ¼ tabak protein, ¼ tabak tahıl ve bir bardak süttür.
Hafif geçen hastalıklarda günde en az dört kez kan şekerinizi ölçmeniz gerekir. Daha ciddi durumlarda her üç saatte bir ölçülmeli. Ne yapabileceğiniz konusunda kuşkulanırsanız hemen uzman danışmanınızı arayın.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?