Dişlerimiz neden kararır?

3 Kasım 2016   |    4 Mart 2023    |   Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı Print

Frau putzt ZähneYılbaşı geceleri, yeni bir yılı ve beraberinde alınacak kararları bizlere müjdelemektedir. Gündelik hayatta kendimizi ifade edebilmemiz için bembeyaz bir gülüşün önemi yadsınamaz. Sağlığımızın en somut yansıması olan dişlerimizde bazı dönemler kararmalara rastlayabilmekteyiz. Çeşitli nedenlerle oluşan bu lekeler yüzünden diş sağlığını kaybetmemek için önceden önlem almak çok önemlidir. Yeni yıl için gün saydığımız bugünlerde, konu ile ilgili Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, önemli açıklamalarda bulunuyor.

Dişlerimiz neden kararır?

Beslenme hataları gibi dış etkenlere bağlı olarak dişlerde lekelenmelerle karşılaşabilmekteyiz; Kola, kafeinli içecek ve çeşitli şekerlemeler tükettiğimizde diş minelerimiz zarar görecek ve kısa zamanda dişlerin üzerinde lekelenmelere neden olur. Ayrıca fiziksel ve biyolojik etkenlerden diş sağlımız için bir o kadar etkilidir.

Bunlardan başlıcaları;

  • Ağız içi hijyenin kötü olması ve çürükler
  • Sigara kullanımı
  • Florit ve demir içeren vitamin destek hapları-Uzun süreli diş teli kullanımı
  • Diş protezi, diş kaplaması yada dolgunun zamanla aşınması
  • Gebelikte ya da erken bebeklikte kullanılan tetrasiklin grubu ilaçlar
  • Diş ya da diş etine travma: bebek dişi ya da diş etinde travma bebek dişinde gri ya da pembe nokta olarak görülür.
  • Sistemik hastalıklar
  • Geçirilmiş ağır yeni doğan sarılığı
  • Diş çıkartma döneminde yüksek ateş
  • Genetik bozukluklar

Okullarda florür vernik uygulanmalı mı? Zararlı mı, faydalı mı?

Süt dişlerinde neden kararma görülür?

Süt dişlerinin rengi kalıcı dişlere göre daha beyazdır. Bu iki diş, diş değiştirme döneminde yan yana görüldüğünde, aileler kalıcı dişleri daha sarı gördüğü için göz yanılmasından dolayı endişelenmektedir. Fakat diş rengimiz biraz da genetiğimizle ilgili olduğundan, bu gibi durumlarda çocuğunuzun ya da bebeğinizin dişlerinde renk değişikliği ya da lekelenme gördüğünüzde profesyonel bir diş hekimine danışmanızda fayda vardır.

Dişlerde Oluşan Siyah Lekelerin Tedavisi

Son zamanlarda diş macunlarının içeriğine, dişlerde esmer lekeler oluşumunu engelleyici etkisi olan maddeler de ilave edilmektedir. Bu noktada sigara tiryakileri için faydalı olan ve diş sararmasını engelleyen özel diş macunlarının da etkili olduğunu belirtmeliyim. Diş macunu seçiminde muhakkak florür içeren ve diş aşındıcı maddeler barındırmayan diş macunlarını tercih etmeliyiz.

Diş lekesinin doğal yollarla tedavisi ise misvak kullanmaktan geçer. Ayrıca eczanelerde satılan ağız ve diş temizleme losyonlarını kullanıp dişlerinizi düzenli fırçaladığınızda bu siyah lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.

Reflü, diş çürüklerine ve ağız kokusuna neden olabilir

Ancak dişte oluşan siyah lekeleri ciddiye alınmadığı takdirde; leke boyutu zamanla büyüyerek, dişinizde tartar oluşturduğunda profesyonel yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda, müdahale olarak; polisar denilen bir madde ile dişleriniz temizlenmelidir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla