Disfori ya da disforik duygu durum, kişinin derin bir huzursuzluk veya memnuniyetsizlik içinde olması durumudur. Disfori, tek başına psikolojik bir sorun değildir ama bununla birlikte stres, kaygı, depresyon ve madde bağımlılığı gibi sorunlarla ilişkili olarak görülebilir. Disfori, aşırı mutluluk halini tanımlayan öforinin tam tersi bir duygu durumudur. Bu yazımızda disfori belirtileri, tanısı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım.
İçindekiler
Disfori, genel bir mutsuzluk, huzursuzluk, tatminsizlik ve hayal kırıklığı halidir. Disfori genelde psikolojik bir sorunun belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Disforinin ortaya çıkmasında stres, üzüntü, ilişkilerde yaşanan zorluklar ve çevresel diğer sorunlar rol oynayabilir. Disfori genelde bir ruh halidir; yani kişilerin kısa süreliğine disfori yaşamaları da mümkündür. Ancak disforinin çok uzun süre devam etmesi de mümkündür.
Stres ile baş etmenin yolları! En etkili öneriler ve uyarılar
Uzun süreli disfori genelde majör depresyon, mani ve siklotimi gibi psikolojik sorunlarla ilişkili olarak ortaya çıkabilir. Beslenme eksiklikleri ve sağlık sorunları da disforiye neden olabilmektedir. Örneğin, hipoglisemi hastaları bazen disforik duyguduruma sahip olabilir. Aynı zamanda kronik bir hastalığa sahip olmanın stresi de mutsuzluk duygularına neden olarak disforiye neden olabilir.
Disforik duygulara yol açan pek çok faktör olabilir. Bu faktörlerden bazıları şu şekildedir:
Disfori, diğer psikolojik sorunların belirtisi olarak ortaya çıkıyor olabilir.
Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Disforiye ağlama, daha önce zevk alınan aktivitelere karşı ilginin kaybolması ve iştah ya da uyku bozuklukları gibi depresyon veya diğer sağlık sorunlarının belirtileri eşlik edebilir.
Disforide rahatlayamama, tatmin olamama, gergin olma veya herhangi bir şey yapmak için gerekli enerjiyi veya ilgiyi bulamama hissi söz konusu olabilir. Disfori yaşayan kişilerin diğer insanlardan farklı düşüncelere sahip olabilecekleri düşünülmektedir. Disforisi olan kişilerin gelecekle ilgili daha olumsuz ve daha gerçek dışı düşüncelere sahip olmaları söz konusu olabilir. Bununla birlikte gelecekle ilgili olumsuz düşüncelerin mi disforiye neden olduğu yoksa disforinin mi bu düşüncelere neden olduğu tam olarak bilinmemektedir.
İki haftadan uzun bir süredir disforik bir ruh haline sahipseniz, uzman yardımı almanız önemlidir. Bunun için doktorunuzu ziyaret etmeli ve disforiye neden olabilecek bir sağlık sorununuz veya ilaç kullanımınız olup olmadığını değerlendirmelisiniz. Disfori, fiziksel bir sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkmamışsa bir ruh sağlığı uzmanına danışmanız gerekir. Bu sayede disforiye neden olan faktörler belirlenebileceği için gerekli tedaviyi alabilirsiniz.
Tedavi sürecinde kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olmak için psikoterapi desteği almanız, yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanız veya ilaç kullanmanız gerekli olabilir. Disforiyle başa çıkmak için psikolojik ve psikiyatrik tedavinin yanı sıra hayatınızda yapacağınız bazı düzenlemeler de kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Anksiyete nedir? Kaygı neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Özet Olarak: Disfori, kişinin genel olarak derin bir huzursuzluk veya memnuniyetsizlik içinde olmasıdır. Pek çok insan disforik duygular yaşamakta ve kısa sürede bunların üstesinden gelmektedir. Bununla birlikte uzun süren disforik duygular, kişinin kendisine zarar vermesine neden olabileceği için bu durumda bir ruh sağlığı uzmanıyla iletişime geçmek gerekir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?