İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, sağlıklı diş etlerinin kendiliğinden ya da fırçalama ile kanamayacağını, diş eti kanaması diş eti rahatsızlığının habercisi olduğunu ifade ederek bu durumun mevcut diş eti hastalığının devam ettiğini de gösterebileceğini söyledi. Diş eti kanamalarının 2-3 günden fazla süre ile devam etmesi durumunda zaman kaybetmeden bir diş hekimine başvurmak gerektiğini belirten Yrd. Doç. Cenker Koyuncuoğlu merak edilen soruları yanıtladı.
Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu diş eti kanamalarının en önemli nedenini şöyle anlattı; “Diş eti kanamalarının ilk nedeni mikrobiyal diş plağıdır. Etkin bir fırçalama, diş ipi ve ara yüz temizliği yapılmaması nedenleriyle bakteriler dişe tutunur. Zamanla bu plak tabakası gelişir ve dişetlerine zarar verecek hale gelir. Bu birikintiler diş taşına dönüşür ve kişinin ağız bakımını yapabilmesini daha da zorlaştıracak bir kısır döngü başlar.”
Diş eti hastalıkları ve kanaması neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, şeker hastalığı, sigara, hamilelik, menopoz ve adet dönemi gibi hormonal değişim yaşanan süreçler ile hatalı diş fırçalama, ilaç kullanımı (doğum kontrol hapları ile bazı tansiyon ilaçları) ve lösemi, hemofili ya da trombosit eksikliği gibi kan hastalıklarının diş eti sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ve bu faktörlerin diş eti kanamalarına neden olduğunu ifade etti.
“Diş eti kanamaları genelde ciddiye alınmayan bir hastalıktır ama alınmalıdır. Diş eti kanamaları başladığında müdahale edilmemesi, gingivitis dediğimiz diş eti hastalığının devam etmesine neden olur. Bu aşamada kanamanın yanı sıra diş etleri şiş ve kırmızı renktedir. Eğer bu durum uzun bir süre devam ederse hastalık ilerleyebilir ve dişleri destekleyen kemiğe zarar verecek hale gelir. Hatta daha ileri durumlarda dişlerin kaybına yol açabilir.”
Diş eti kanamalarını önlemenin tek yolu ağız hijyeninin düzenli olarak sağlanması, dişlerin günde 2 defa uygun bir fırça ve doğru bir teknik ile fırçalanmasıdır. Ayrıca diş ipi ve arayüz fırçası kullanarak dişlerin ara yüzeyleri temizlenmeli, beslenmeye özen gösterilmeli ve şekerli-yapışkan gıdalardan kaçınılmalıdır. Son olarak 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü de unutulmamalı ve gerektiğinde diş yüzeyi temizlikleri yapılmalıdır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?