Diş eti büyümesi neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı Print

diş tedavi medikal akademiDiş eti büyümesi, pek çok nedenden kaynaklanabilir ve bulaşıcı değildir ama farklı hastalıkların habercisi olabilir. Her yaş gruplarındaki hastaların diş etlerinde meydana gelen büyüme günümüzde önemli bir sağlık sorun haline gelmiştir. Oldukça değişik tipte olan diş eti büyümesi hiçbir zaman sağlıklı diş etinde olmaz. Kişi eğer ağız bakımını iyi yapamıyorsa bakteri oluşumu nedeniyle diş etleri iltihaplanır ve buna bağlı olarak diş etlerinde büyüme meydana gelebilir. Bunun dışında hamilelik ve ergenlik döneminde, ilaç kullanımına bağlı olarak, iyi ya da kötü huylu tömoral nedenler ile sistematik rahatsızlıklardan kaynaklanan diş eti büyümeleri olur.

Sağlıklı diş etleri nasıl olmalıdır?

Sağlılık, doğal ve estetik bir diş eti portakal kabuğu görüntüsünde, açık pembe renkte olmalıdır. Dişleri kök başlangıçlarında saran ve konturlarını takip eden muntazam bir diş eti sınırına sahiptir. Sağlıklı diş etlerinde kırmızılık, şişkinlik ya da enfeksiyon yoktur. Fırçalama sırasında ya da diş ipi kullanırken diş etlerinde kanama olmaz.

Blue çağında diş eti büyümesinin nedenleri

Blue çağındaki çocuklarda hormonel aktiviteler yaşa bağlı olarak üst seviye olur. Diş eti büyümesi özellikle gelişim döneminde ağız ve diş bakımına yeterli önemi göstermeyen kişilerde görülebilir. Ergenlik döneminde artan progesteron ve östrojen hormonları özellikle ön dişleri etkiler. Bu dönemde ağızda en önemli şikayetler dişlerin çevresini saran kırmızı baloncuklara benzeyen bir görüntü, dişler arası alanda gözlemlenen diş eti büyümesi ve diş eti kanamalarıdır.

Diş eti hastalıkları ve kanaması neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Ergenlik dönemindeki diş eti büyümesinin daha ciddi tıbbi müdahalelere neden olmaması için hastanın ağız bakıma daha fazla özen göstermesi, ağzına hatalı yapılmış dolgu ve çürük varsa bu lokal faktörlerinde ortadan kaldırılması ve hastanın düzenli olarak kontrolle gitmesi gerekir.

Gebelikte diş eti büyümesi

Hamilelik esnasında diş etlerinde görülen büyüme, vücuttaki hormon düzeyinin değişmesinden kaynaklanır. Seks hormonları da diş ve dişi çevreleyen dokuları etkiler. Bu dönemde hamileliğin sürmesinde önemli role sahip östrojen ve progesteron gibi hormonlar önemli düzeyde artış gösterir. Gebelik sırasında dişetlerinde ve diş kenarlarında görülen büyümeler tümör kitleleri görünümündedir.

Hastanın diş eti kenarlarında daha önceden iltihaplanma görülmüşse, gebelik döneminde buna bağlı olarak diş eti büyümelerine rastlanabilir. Yani sadece gebelik, diş eti büyümesine neden olan bir faktör değildir. Dişetlerindeki bu büyüme gebelik sonunda kendiliğinde küçülebileceği için bu büyümelerin çıkarılması için acele etmemek gereklidir. Bu dönemde dişetlerindeki büyüme yeme içmeyi çok etkilemiyorsa kesilmez. İlerlemeyi önlemek için ağız hijyeni üst düzeye çıkarılmalıdır. Gebelik sonrasında dişetlerindeki büyüme kendiliğinden küçülmüyorsa o zaman kesilip çıkarılır.

Kanal tedavisi nedir, nasıl yapılır? Faydaları, ağrısı ve riskleri

İlaca bağlı diş eti büyümesi

Diş eti büyümelerinin bir başka nedeni kullanılan ilaçlardır. Bazı sara ve tansiyon hastalığında kullanılan ilaçlar, bazı kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar dişetlerinde büyümelere sebep olabilir. İlaç kullanan hasta ağız hijyenine dikkat etmiyorsa ağızda kızarıklık, ağrı ve kanama gözlemlenir. İlaca bağlı diş eti büyümesinde ilaç ya kesilir ya da değiştirilir. İlaca bağlı diş eti büyümesi olan hastalarda diş taşı temizliği yapılmalıdır.

Diş eti kanaması neden olur? Nasıl önlenir? Doğal tedavisi

Diş eti büyümesine neden olan diğer sebepler

  • Dengeli beslenme alışkanlığının olmaması vitamin eksikliğine neden olur. Özellikle de C vitamini eksikliği dişetlerinin büyümesine neden olur.
  • Ağızdan nefes alma
  • Burun yolları darlığı
  • Diş aralarına yemek kaçması
  • Uyumsuz dolgu ve protezler
  • Dil ile diş eti üzerindeki bölgeye bir alışkanlık sonucu sürekli baskı uygulanması
  • Sebebi bilinmeyen diş eti büyümeleri de olabilir.

Diş eti büyümesinin tedavisi

Birçok nedenden kaynaklanan diş eti büyümesinin neden olduğu durumu önlemek için vakit kaybetmeden uzman bir doktordan yardım almalı hastalığın neden olduğu ana sebep tespit edilmelidir. Tedavi sürecinde hasta ağız ve diş sağlığı bakımına gereken özeni göstermeli, düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Yapılan tüm tedavilere rağmen düzelmeyen diş eti büyümeleri kesilerek alınabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
aykut
aykut
9 yıl önce

Benim diş etim sarktı ve bir dişime problem oluşturuyor her yemek yediğimde o dişime bağlı diş eti darbe alıyor ve acı oluyor bir kısmını kestirsem diş hekimi keser mi acaba
kesilirse o dişim rahatlayacağına ve bu problemimin bir daha olmayacağına inanıyorum

Araç çubuğuna atla