Hastalar ucuz olduğu için piyasada satılan diş beyazlatıcı ürünler ya da ev ortamında kullanılan beyazlatıcı jeller diş çekilmelerine, kalıcı diş hassasiyetlerine, dişlerin dış yüzeylerinin bozulmasına ve mine çatlaklıklarına neden olabiliyor. Diş beyazlatma işleminin mutlaka hekim kontrolünde yapılması gerekiyor.
Dişlerin yapısındaki renklenmelerin veya koyu renkli dişlerin daha estetik bir görüntü vermek amacıyla beyazlatılması işlemi ‘Bleaching’ olarak adlandırılır. Beyazlatma işlemi isteniyorsa aşınma-kırık-çatlak ve çürük olan dişlerin mutlaka tedavi edildikten sonra ‘Bleaching’ yapılması gerekir. Antibiyotik kullanımına bağlı olan renkleşmelerde, beyazlatma işleminin etkisi sınırlı olur. Bu gibi durumlarda işlem 2-3 seans sürdürülebilir. Beyazlatma işlemi bittikten sonra, dişlerin tekrar eski haline dönmemesi için 1 hafta boyunca sigara, çay ve renkli içecekler tüketilmemeli. Bunlara dikkat edilirse ve sonrasında da azaltmaya gidilirse beyazlatma işlemi 2-3 yıl kalıcılık sağlayacaktır.
Beyazlatma işleminde “hidrojen peroksit” kullanılır, bu maddenin hekim kontrolünde, belirli dozlarda yapılması gerekir. Beyazlatma işleminin bir zararı yoktur. Kullanılan ürünün içeriği ve dozunun ayarlanması çok önemli olduğundan dolayı beyazlatma işleminin kesinlikle hekim kontrolü ve gözetiminde yapılması gerekir. Ancak hekim kontrolünde olmayan, eczaneden alınan ürünlerle bilinçsizce yapılan beyazlatmalar dişlerde kalıcı zararlara (diş çekilmeleri, kalıcı diş hassasiyetleri, dişin dış yüzeyinin bozulması ve mine çatlakları gibi) neden olabilir.
• Kalsiyumun dişlere faydası yıllardır bilinen bir gerçek. Yemeklerden sonra ufak bir parça peynir yemenin diş minerallerini güçlendirdiğini ortaya koyan araştırmalar var. Peynirden hoşlanmıyorsanız bir miktar süt ve yoğurt da yemeklerden sonra tercih edebilirsiniz.
• Elma, havuç, ayva gibi sert meyveleri doğramadan, kabuğuyla yiyin. Bu sert meyveler doğal diş fırçası gibidir. Dişe hiçbir zarar vermeden beyazlamasına yardımcı olur.
• Kullanmanız gerekenler kadar kullanmamanız gerekenler de önemli. Limon ve sirkenin dişleri beyazlatmada kullanılması son derece yanlış. Asitli olduklarından ikisi de dişlere büyük zarar verebilir.
• Halk arasında yaygın olarak bilinen bir diş temizleyicisi: Karbonat. Uzun vadede ideal diş beyazlatıcısı olmasa da kısa vadeli olarak tercih edilebilecek bir beyazlatıcıdır.
Doğal bir görünümün kapılarını aralayan Laminate Veneer yöntemi, dişlerin ön yüzeylerine yerleştirilen ince porselen sayesinde inci gibi dişlere kavuşturuyor. Işığı gerçek dişler kadar iyi yansıtan yapısıyla ışıl ışıl bir gülüşün mimarı olan Laminate Veneer yöntemi, dişlerin sağlıkla kullanılmasına imkan verdiği gibi, estetik açıdan tatmin edici görünümüyle de kadınların öz güvenlerine olumlu katkıda bulunuyor.
Dişlerin ön yüzeylerindeki kırık ve aşınmalarda, dişler arası boşluklarda ve diş renk değişimlerinde olmak üzere oldukça geniş bir alanda çözümler sunan bu yöntem, gülüş üzerinde de önemli farklılıklar ortaya çıkarmaktadır.
Dişlerin isteğe bağlı olarak daha geniş yapılmasına imkan veren, bu sayede dudakların da daha dolgun ve estetik açıdan daha hoş görünmesini sağlayan yaprak porselenler, yüz hatlarının da orantılı görünmesine yardımcı olmaktadır. Dişlerde şekil ve renk değişimleri yapabilen bu yöntem ile estetik kusurlar kolayca giderilmektedir.
Hemen hemen tüm yaş gruplarına uygulanabilen Bonding yönteminde kullanılan malzemeler, dişin dış yüzeyine tutturularak uygulanıyor, dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları bu şekilde gideriliyor. Bu yöntem sayesinde, kırılmış veya başka şekilde hasar almış dişler onarılıyor, dişler arası boşluklar kapatılıyor, diş boylarını istenilen düzeye getirmek mümkün oluyor. Bu yöntemde seans süresi yaklaşık 15 dakika – 1 saat aralığında sürüyor. Seans süresi, kişinin diş yapısı ve durumuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu uygulama esnasında herhangi bir ağrı oluşmuyor.
Diş beyazlatma işleminde öncelikle dişlerdeki gözeneklerin temizlenmesi amacıyla, dişlere oksijenli su veya özel bir jel uygulanmaktadır. Bu maddelere, yaklaşık 45 dakika boyunca lazer ışığı tutularak beyazlama işlemi gerçekleştirilmektedir. Beyazlatma oranı, kişinin diş renginin ve yapısının durumuna bağlı olarak belirlenmektedir.
Dişlerini temizlemek isterken, yanlış fırçalama tekniği yüzünden pek çok kişi istemeden diş ve diş etlerine zarar verebiliyor. Nazik hareketlerle, dişlerin mümkün olan her yerine ulaşarak yapılması gereken diş fırçalama işlemi, sert ve yanlış müdahalelerle diş sağlığını tehdit edebiliyor. Doğru bir diş temizliği için öncelikle diş fırçasının kullanımdan önce ıslatılmaması gerektiğini bilmek ve yaklaşık nohut büyüklüğünde diş macunu kullanmak gerekiyor. Dişlerin bulunduğu tüm yüzeylerin diş fırçasıyla fırçalanması da, doğru diş fırçalamanın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Doğru diş temizliğinde, diş fırçalarının niteliği ve kullanım süreleri de büyük önem taşıyor. Ağız içi hijyenini korumak için, diş fırçalarının 3 ayda bir mutlaka yenisi ile değiştirilmesi gerekiyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?