Neredeyse her insanın, hayatının bir döneminde yaşadığı bir problem olan diş ağrısının farklı birçok nedeni bulunmaktadır. Diş minesinin aşınması, diş çürüğü, iltihaplanan diş etleri ya da buna benzer nedenler diş ağrısına neden olmaktadır. Genellikle hafif diş ağrıları önemsenmez ve dayanılmayacak boyuta gelene kadar diş hekimine başvurulmaz. Bu da diş ve dişeti hastalıklarının ileri boyuta gelmesine neden olur.
Oldukça rahatsız edici bir ağrı olan diş ağrısı genellikle zonklama şeklinde duyulur. Gittikçe şiddetlenen ağrı bazen dayanılmaz bir hal alır. Diş ağrısı yaşayan bir kişide sıcak-soğuk hassasiyeti artarken, dişe bastırınca hassasiyette artar. Dişlerde kırılmalar görülebilir. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu diş ağrısının önemini ve nedenlerini anlatıyor.
Diş ağrısı nedenlerinin başında diş çürüğü gelmektedir. Toplumun büyük bir çoğunluğunda diş çürüklerine rastlanmaktadır. Bu durumun nedeni yetersiz ve kötü şekilde yapılan ağız bakımından kaynaklanır. Özellikle şekerli yiyecekler ağız içinde asit oluşturur ve dişin koruyucu tabakasını zedeleyerek çürük oluşumuna neden olur.
Diş ağrılarının diğer bir nedeni de diş minesinin aşınmasıdır. Diş minesi bazı besinlerin fiziksel ve kimyasal etkilerine karşı koruyan, dişi çepeçevre saran ve içteki tabakaların zarar görmesini engelleyen yapıdadır. Diş minesinin çok sert bir yapısı vardır ancak fiziksel ve kimyasal etkenlerden zarar görebilir. Sert kabuklu yiyecekler, diş sıkma gıcırdatma, asitli içecekler, diş minesinin zarar görmesine neden olur. Diş minesindeki aşınmalar, dişin sıcak-soğuk uyaranlara karşı hassas olmasına neden olur. Diş ağrıları da aşınmadan kaynaklanan nedenler arasında yer alır.
Diş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Diş ağrısına ne iyi gelir?
Diş eti iltihabı da ağrı oluşumuna neden olan bir diğer problemdir. Bunun nedeni ise diş ve diş eti çevresinde oluşan, yumuşak, yapışkan ve renksiz bakteri filmi olarak tanımlanan plaktır. Plak toksinler üreterek dişeti dokusunu tahriş eder. Bu da diş eti iltihabına neden olur. İyi bir ağız bakımıyla plak ve tartar oluşumu önlenmezse ciddi dişeti problemleriyle karşılaşılabilinir.
Ağızda en son çıkan ve en fazla soruna neden olan 20 yaş dişleri genellikle 17–25 yaşları arasında çıkmaya başlar. Çenede yeterli alan olmadığı durumlarda gömük kalan 20 yaş dişleri şiddetli ağrılara neden olur. Her zaman tartışma konusu olan 20 yaş dişlerinin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusunda Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, doğru pozisyonda çıkması ve çevre dokulara zarar vermemesi halinde bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca olmadığını belirtiyor. Çene kemiği ile kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin ileride yol açacağı sıkıntılar göz önüne alınarak dişin röntgen sonrası çekimine karar verilebilir.
Görüldüğü gibi diş ağrısının farklı nedenleri vardır ve tedavi gerektirir. Diş ağrısı başladığında vakit kaybetmeden diş hekimine gitmekte fayda olduğunu söyleyen Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş ağrısı çeken hastalara önerilerde bulunuyor.
Eğer sık olarak diş veya dişeti problemi yaşıyorsanız tatile gitmeden en az 2 hafta önce diş hekiminize giderek genel bir kontrol yaptırmanız faydalı olabilir. Diş hekiminiz tatilde size sorun yaratabilecek problemleri tespit ederek geçici de olsa çözümler üretmeye çalışacak, böylece tüm sene beklediğiniz tatiliniz için endişeleriniz ortadan kalkacaktır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?