Diş ağrısı, çoğunlukla dişin hasar görmesi veya iç tabakasının iltihaplanmasıyla oluşur. Bu iltihaplanma diş çürüğü, çatlak veya kırık diş veya dolgu hasarı, diş eti çekilmeleri gibi nedenlerle olabilir. Ayrıca diş etlerindeki ülserler ve yaralanmalar da diş ağrısına neden olabilir. Tedavi için mutlaka bir diş hekimine görünmek gerekir. Diş hekiminiz, ağrının nedenine bağlı olarak tedavi için çeşitli yöntemler uygulayabilir. Eğer hemen bir diş hekimine gitme imkanınız yoksa, ağrınızı hafifletmek için evde basit yöntemler uygulayabilirsiniz. Reçetesiz bir ağrı kesici almak, ılık tuzlu su ile gargara yapmak, karanfil, nane gibi şifalı bitkileri ağrılı bölgeye uygulamak diş ağrınızı hafifletebilir.
Diş ağrısı neden olur?
Diş ağrısına neden olan hastalıklar
- Diş çürüğü
- Diş özü iltihabı (Pulpitis)
- Apse ve diş eti iltihabı
- Diş kırığı ya da çatlağı
- Gömülü diş (Örneğin yirmilik dişler)
- Diş eti hastalıkları
- Diş hassasiyeti
- Gevşek veya hasarlı dolgu
- Diş eti çekilmesi
- Diş gıcırdatmak veya diş sıkmak gibi tekrarlayan ve dişleri aşındıran hareketler
- Uçuk ya da ağız aftları
- Trigeminal nevralji
Diş eti kanaması neden olur? Nasıl önlenir? Doğal tedavisi
Diş çürük olmadığı halde neden ağrır?
Yukarıda bahsettiğimiz diş ağrısı nedenlerinin bir çoğu çürükten kaynaklanmaz. Diş etinde ya da diş minesinde oluşan herhangi bir hasar, dişlerde aşınma, hatta dişten bağımsız olarak sinüzit, trigeminal nevralji gibi rahatsızlıklar da ağrıya neden olabilir.
Zonklayan diş ağrısı neden olur?
Diş çürüğü, apse, diş kırığı, dolguda hasar, diş eti iltihabı, diş gıcırdatma veya sıkma nedeniyle oluşan aşınma gibi pek çok diş sorunu zonklayan ağrıya neden olabilir.
Diş ağrısı evde tedavi
Diş ağrısı nasıl geçer?
- Soğuk kompres veya buz torbası: Diş ağrınız yaralanma veya diş etlerinizin şişmesinden kaynaklanıyorsa 20 dakika boyunca yanağın üzerinden havluya sarılmış soğuk kompres veya buz torbası uygulayabilirsiniz.
- Tuzlu su gargarası: Ağzınızı ılık, tuzlu su ile çalkalamak dişlerinizin arasına sıkışan kalıntıların gevşeyip çıkmasına yardımcı olur. İyi bir dezenfektandır, iltihabı azaltabilir. Yarım çay kaşığı tuzu 1 bardak ılık suda eritin ve 30 saniye boyunca ağzınızı çalkalayıp tükürün. Bu işlemi ihtiyaç duyulan sıklıkta tekrarlayabilirsiniz.
- Ağrı kesiciler: Asetaminofen ve ibuprofen gibi reçetesiz ilaçlar geçici bir rahatlama sağlayabilir. Aspirin 16 yaş altındaki çocuklara verilmemelidir. Ayrıca Benzokain içeren reçetesiz topikal diş ağrısı ilaçlarını da deneyebilirsiniz. Kullanmadan önce mutlaka diş hekimine danışın ve 2 yaşından küçük çocuklarda kullanmayın.
Apse nedir, neden olur? Diş apsesine ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
- Hidrojen peroksit durulama: Hidrojen peroksit çözeltisi ağrı ve iltihap tedavisinde etkilidir. Eşit miktarda çözelti ve suyu karıştırın. Ağzınızı 30 saniye boyunca bu karışım ile çalkalayıp tükürün. Sakın yutmayın. Ardından ağzınızı birkaç kez su ile durulayın.
- Diş ipi: Dişlerinizin arasına sıkışmış olan yiyecek artıklarını çıkarmak için bir diş ipi kullanabilirsiniz.
- Yumuşak yiyecekler: Yoğurt, yumurta, muz gibi yumuşak yiyecekler tercih edin.
Diş ağrısına ne iyi gelir?
İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir?
Öncelikle dişteki iltihap tedavi edilmezse ağrı devam eder, hatta enfeksiyon diş etlerine ve ağız kemiğine yayılabilir. Bu nedenle iltihaplı diş mutlaka bir diş hekimi tarafından izlenmeli ve doğru tedavi uygulanmalıdır. Tedavi süresince siz de yukarıda bahsettiğimiz soğuk kompres, tuzlu su ile gargara gibi ev tedavilerini uygulayabilirsiniz.
Dolgulu veya kırık diş ağrısına ne iyi gelir?
- Doğal bir anestetik olan karanfil yağı kullanabilirsiniz. Yağın içine küçük bir parça pamuk batırın ve ağrılı dişin üzerine pamuğu 10 saniye boyunca tutun. Bu işlem sırasında yağı yutmamaya özen gösterin.
- Kırılmış veya dolgusu düşmüş dişlerinizin arasındaki yiyecek parçacıkları ağrınızın artmasına sebep olacağından bir diş ipi ile bunları temizlemek ağrınızı azaltabilir. Diş ipini etkilenen bölgede çok derine sokmamaya dikkat edin.
- Dişinizde bir boşluk oluştuysa bu deliği geçici olarak kapatabilirsiniz. Bazı eczanelerde bunun için kullanılan geçici dolgu malzemesi bulunabilir.
Kanal tedavisi nedir, nasıl yapılır? Faydaları, ağrısı ve riskleri
Diş sızlaması için ne iyi gelir?
Diş sızlamasının pek çok nedeni olabilir ve tedavi nedenlere göre belirlenir. Örneğin sızlamaya diş çürüğü neden oluyorsa, dolgu yapılması gerekir. Dişlerde çatlak veya kırık varsa kron kaplama tedavisi uygulanır. Eğer asitli yiyecekler veya dişlerin çok sert fırçalanması gibi nedenlerle diş minesi aşındığı için dişleriniz hassaslaştıysa diş hekiminizde uygun diş macunu ve gargara önermesini isteyebilirsiniz.
Gece uyutmayan diş ağrısına ne iyi gelir?
Diş ağrısı çoğunlukla geceleri daha da kötüleşir. Bunun bir nedeni yatar pozisyondayken kafaya kan akışının artması sonucu oluşan baskıdır. Bir diğer nedeni ise gece yattığınızda dikkatinizin ağrıya odaklanması olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz yöntemler yanında başınızın altına iki yastık koyarak yükseltmek ve ağrıya odaklanmamaya çalışmak gece daha rahat uyumanızı sağlayabilir.
Diş ağrısı ne zaman tehlikeli?
Diş ağrısının kendisi tehlikeli değildir. Ancak tedavi edilmeyen enfeksiyon vücuda yayılarak ciddi hatta ölümcül sağlık sorunlarına neden olabilir. Eğer ağrınız 2 günden uzun sürdüyse ve şiddetliyse, ağrı kesici ilaçlarla geçmiyorsa, diş etlerinizde kızarıklık, yüksek ateş ve ağzınızda kötü bir koku varsa, yanağınız veya çeneniz şiştiyse veya ağzınızı açtığınızda kulağınız ağrıyorsa mutlaka bir diş hekimine başvurun.
Diş ağrısı tedavisi
Öncelikle doğru tedavi için ağrının nedeni belirlenmelidir. Teşhis, diş hekiminin fizik muayenesi ve gerekli olursa röntgen yardımıyla yapılır.
- Diş ağrısının nedeni çürükse dolgu yapılır. Tedavi edilemeyecek dişler son seçenek olarak çekilir.
- Eğer diş sinirinde enfeksiyon varsa (dişin iç kısımlarına işleyen bakteriler enfeksiyona neden olabilir) sinirler ve kan damarları temizlenerek kanal tedavisi uygulanır.
- Ateş, diş etlerinde veya yüzde şişlik varsa antibiyotik tedavisi uygulanır.
- Bazen diş etinin altına küçük yiyecek parçaları sıkışarak enfeksiyona neden olabilir. Böyle bir durumda gerekli tedavinin ardından derin diş temizliği yapılabilir.
- Eğer ağrı gevşek veya kırık bir dolgudan kaynaklanıyorsa dolgu çıkarılır, çürük varsa temizlenir ve yerine yeni bir dolgu yapılır.
Diş eti hastalıkları ve kanaması neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Diş çekimi ve cerrahi
Diş neden çekilir?
Diş çekimi genellikle diş hekimlerinin son başvurdukları tedavi yöntemidir. Öncelikli hedef dişi kurtarmaktır. Ancak bazen aşağıdaki durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir:
- Travma veya çürümeden kaynaklı onarılamayacak kadar ağır hasar,
- Dişlerin, çevreleyen dokularda ve kemiklerde oluşan enfeksiyon nedeniyle gevşemesi,
- Ağızda dişler için yeterince yer olmaması,
- Kanal tedavisiyle düzelemeyecek kadar şiddetli enfeksiyon,
- Kemoterapi veya organ nakli gibi bağışıklık sisteminin tehlikeye girdiği durumlarda oluşan diş enfeksiyonu.
Diş ağrısına iyi gelen bitkiler
- Sarımsak: Antibakteriyel özelliği ile diş plağına neden olan zararlı bakterileri öldürmekle birlikte, ağrı kesici olarak da işlev görür. Diş ağrınızı hafifletmek için bir diş sarımsağı çiğneyebilir veya ezip, biraz tuzla karıştırıp, ağrıyan dişinize sürebilirsiniz.
- Karanfil yağı: Doğal bir anestezi görevi gören öjenol içerir. Ayrıca diş ve dişeti enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olan antienflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Diş ağrınızı hafifletmek için top haline getirilmiş küçük bir pamuğu karanfil yağına batırıp ağrılı bölgeye uygulayın.
- Nane: Diş ağrılarını yatıştırmaya yardımcı olur. Sıcak suyla demlediğiniz poşet nane çayını hafif ılıdıktan sonra ağrıyan bölgeye uygulayın. Ya da birkaç damla nane yağını, bir pamuk topunun üzerine damlatıp ağrıyan dişinize koyun.
Karanfil yağı neye iyi gelir? Karanfilin faydaları nelerdir?
- Kekik, içerdiği uçucu yağın ana bileşeni olan timol, antiseptik ve antifungal özelliklere sahiptir. Bir bardak suya bir damla kekik uçucu yağı ekleyip bununla ağzınızı çalkalayın veya kekik yağını bir taşıyıcı yağ ile seyreltip ağrıyan bölgeye uygulayın.
- Vanilya özü: Hem antioksidandır hem de içerdiği alkol ile ağrıyı uyuşturur. Parmağınıza veya bir pamuğa az miktarda vanilya özü dökün ve ağrıyan bölgeye sürün. Bunu günde birkaç kez yapabilirsiniz.
- Guava yaprakları: Yaraları iyileştirmeye yardımcı antienflamatuar ve ağız bakımına yardımcı antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Taze guava yapraklarını çiğneyin veya ezilmiş guava yapraklarını kaynar suya ekleyip soğuyunca gargara yapın.
Diş ağrısı tedavi edilmez ise ne olur?
Tedavi edilmemiş diş sorunları, özellikle diş ve çevre dokuların enfeksiyonuna bağlı olanlar, ciddi sorunlara neden olabilirler
- Derin boyun enfeksiyonu: Enfeksiyon, yanaklar ve çene altındaki yüzeyel kas ve bağ dokularına yayılabilir. Tedavi edilmezse daha derinlere ilerleyebilir ve “derin boyun enfeksiyonu” olarak adlandırılan son derece tehlikeli bir durumun oluşmasına neden olur.
- Osteomiyelit: Tedavi edilmeyen diş enfeksiyonu, nadiren de olsa osteomiyelite (kemik ve kemik iliği enfeksiyonu) neden olabilir. Çene kemiği bu tür enfeksiyonlara daha yatkındır. Şeker hastalığı olan veya kortizon tedavisi gören kişiler osteomiyelit açısından risk altındadırlar.
- Enfeksiyon kan yolu ile kalp kapakçıklarına, eklemlere ve vücut içindeki her tür proteze yayılabilir. Özellikle yaşlı bireyler daha ciddi bir risk altındadırlar.
Diş eti hastalıkları ve kanaması neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Diş ağrısı olanlara öneriler
- Bakteriler asit üreterek ağrınızın artmasına sebep olacağı için ağzınızı temiz tutun.
- Ağrı kesici ilaçları asla diş etinizin üzerine koymayın. Bu, diş etlerinizde kimyasal yanmaya neden olabilir.
- Şekerli yiyecek ve içecekleri mümkün olduğunca az tüketmeye çalışın.
- Dişlerinizi günde iki kez florür içeren bir diş macunu ile fırçalayın.
- Diş ipi, gerekirse gargara kullanarak dişlerinizi temizleyin.
- Sigara içmeyin.
- Düzenli diş muayenesi yaptırın.
YORUMUNUZ VAR MI?