Sıklıkla yüksek ateş, üşüme, titreme, öksürük, göğüs ağrısı ve solunum sıkıntısıyla kendini gösteren zatürrede özellikle 3 gün geçmeyen yüksek ateş, yan ağrısı ve genel durum bozukluğunun zatürreyi gripten ayırt etmede önemli bir işarettir. Hastalık kişiden kişiye temas, öksürük, hapşırık, aynı bardağı kullanma gibi yollarla geçebilir, toplu taşıma araçları ve kalabalık mekanlar da tehlikeye davetiye çıkarır. Hasta kişinin, yaşlılır, hamileler ve çocukların yanına yaklaşmaması çok önemlidir. Toplu taşıma araçları ve kalabalık mekanlar da riski artırıyor.
Grip ve zatürre için aşılanma zamanı: Hangi risk grupları aşılanmalı?
Kalp zarında iltihaptan Menejite
Akciğer dokusunun iltihaplanması olan zatürreye yol açan bakterilerin kan yoluyla veya komşu organlara yayılması ciddi risk oluşturuyor. Kalp zarında iltihaba, akciğerde su toplamaya, böbrek ve karaciğer sorunlarına neden olabilirken bazen de sinir sisteminde etki ederek menenjit gibi sorunlara yol açabiliyor. Erken tanının çok önemlidir.
Özellikle KOAH, diyabet, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanların, küçük çocukların, hamilelerin ve yaşlıların kesinlikle vakit kaybetmeden doktora başvurmaları hayati önem taşıyor.
Ateşin derecesine mutlaka dikkat edilmeli!
Zatürre sonucunda ateşin 40 derecenin üstünde çıkması, üç gün içinde düşmemesi halinde hastayı hastaneye yatırmak gerektiğini, ateşin 35 derecenin altına düşmesinde ise şok gelişebildiğini kaydeden Dr. Şar, “Hastanın ateşinin düşmemesi, tansiyonun çok düşmesi, solunum sıkıntısı ve aşırı terleme ile su kaybetmesi hastalığın genel seyrini çok olumsuz etkilemektedir. Hatta ölüme sebep olmaktadır” diyor.
Zatürrenin 4 önemli belirtisi ve pnömoniden korunmanın etkili yolları
Gelişigüzel Antibiyotikten kaçının!
Hastaların doktora gitmeyip kendi kendine antibiyotik kullanmasının ise hastalığı çok daha ağırlaştırdığını ve tehlikeyi artırdığını vurgulayan Şar, kesinlikle doktora gitmeden eş-dost önerisi ile ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini söylüyor.
Zatürre (pnömoni) nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi
Zatürreden korunmak için alınacak basit tedbirler
Zatürreden korunmak için alınacak basit tedbirler son derece önem taşıyor. İyileştikten sonra özellikle yaşlı ve kronik hastalıkları olan hastalara zatürre (pnömokok) aşısı yapılması faydalı. Zatürre aşısının herhangi bir mevsim zorunluluğu yok ama mutlaka hekime danışarak yaptırmak gerekiyor.
İnfluenza virüsüne bağlı zatürreyi engellemek amacıyla, özellikle yaşlı ve kronik hastalıkları olan hastaların her yıl grip aşısı yaptırmalarının hastalıktan korunmada etkili olabileceğini belirten Dr. Şar, sağlıklı ve dengeli beslenme, sebze meyve tüketimine ağırlık verme ve spor yaparak da vücut direncini artırmada fayda sağlanabileceğini, uyuşturucu, alkol ve sigaradan da mutlaka uzak durulması gerektiğini vurguluyor.
YORUMUNUZ VAR MI?