Mide kanseri, pankreas ile birlikte hastaları en çok endişelendiren kanser türüdür. Mide ve pankreas kanserleri çok ileri evrelerde teşhis edildiği için hastaların yaşam beklentilerine çok fazla katkısı olamamaktadır. Günümüzdeki tedavilerin en az başarılı olduğu tümör türleri, mide ve pankreas kanserleridir. Bu kanser türlerinde doktorların en büyük önceliği, mide kanserini daha erken evrede yakalayabilmek olmalıdır. Bu yüzden de sindirim bozukluğu yaşayan, mide bölgesinde ağrısı olan, hazımsızlık gibi şikayetleri bulunan kişilerin daha farkında olması gerekmektedir.
Erken tanı mide kanserinde başarı şansını %99’a kadar çıkıyor!
Mide kanseri sigara kullananlarda daha çok görülmektedir. Mide kanseri; midesinde polip bulunanlarda, helikobakter pilori enfeksiyonu olan veya turşu gibi yiyecekleri çok fazla tüketen özellikle Asya toplumlarında daha sık görülen bir kanser türüdür. Ama taze sebze meyve tüketiminin çok olduğu bölgelerde mide kanserinin sıklığı daha azdır.
Mide kanseri belirtisi görüldüğünde mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurularak endoskopi yaptırılması gerekir. Mide kanserinin mevcut tedavi yöntemlerinin içerisinde, cerrahi ve kemoterapi ilk sıralarda başta gelmektedir. Özellikle ikinci evreden başlayan mide kanserinde operasyon öncesi verilen kemoterapi tedavisi, operasyon sonrasındaki etkinliği arttırmak için çok önemlidir.
Ameliyat sırasında hastaya kemoterapi verilmesi, son dönemde başvurulan en önemli yöntemlerden biridir. Ameliyat öncesi ve sonrası verilen kemoterapinin tümörlü bölgeye ulaşma oranı yüzde 20 ila 30 oranındadır. Fakat ameliyat sırasında kemoterapi vererek bu oran yüzde 100’e çıkmaktadır. Hipertermi denilen sıcak kemoterapi aslında son 20-30 yıldır uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Sıcak kemoterapi geçmiş zamanda kadın hastalıkları tümörü olan ve kalın bağırsak kanserli hastalara uygulanan ve çok iyi sonuçlar alınan bir tedavi yöntemiyken, etkisi mide kanserinde de kanıtlanmıştır. Bu yöntemin kanser uzmanı ekipler tarafından, bu ameliyatın risklerini tolere edilebilecek seçilmiş hastalarda çok dikkatli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
Hipertermi adı verilen sıcak kemoterapi, ileri evre ameliyat edilemez tanısı konan kanser hastaları için bir umuttur. Sıcak kemoterapi; karın zarı ve karın içi organlara yayılan tümörlerde, bu organlar içinde uygun olanlar çıkarıldıktan sonra, özel araçlarla karın içinin 40-42 derecede kemoterapatik ajanlarla yıkanmasıdır. Bu sayede geride kalan tümör hücrelerinin mekanik temizliği gerçekleşirken, aynı zamanda kemoterapi ajanlarının direkt olarak tümör sahasına gitmesine ve yok edilmesine olanak sağlanır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?