Ülkemizde Ekim-Mart ayları arasında hemen her tezgâhta bulunan kestane, daha çok ateş üzerinde közlenmiş haliyle tüketiliyor. Bunun dışında haşlanmış kestane de epey seviliyor. Kestanenin gözde bir atıştırmalık olması belki damak tadımızla alakalı ama Diyetisyen Emre Uzun, “İyi ki kestaneyi seviyoruz çünkü çok faydalı” diyor ve bir de çağrısı var: “Mevsimi geçmeden bol bol kestane yiyin!”
“İçeriğinde iki türlü lif var. Bunlardan çözülebilir olanı jel kıvamında bağırsaklarda depolanıyor ve kolesterolü düşürüp kan şekeri seviyesini sabitliyor. Çözülemeyen lif ise kabızlık ve bağırsak komplikasyonlarını azaltıyor.” Kestane ile ilgili o efsanevi “kestane şişmanlatır” iddiasını da soruyoruz. Emre Uzun, “Kestane bir karbonhidrat deposu. Bu da enerji verdiği anlamına gelir. Ayrıca bu karbonhidratlar kompleks yapıda olduğu için daha iyi sindirilirler hatta bu sayede sinir sisteminin fonksiyonlarına da faydalıdırlar” diyor ve ekliyor: “Kestaneyi genelde mangal usulü pişirip yemeyi seviyoruz ama 100 gr. haşlanmış kestane 120 kalori! Aynı miktar közde pişmiş kestane ise 200 kalori! Üstelik kavrulmuş kestanenin şeker miktarı da %10 artıyor. Fakat haşlandığı zaman da potasyum ve sodyum miktarı azalıyor. Seçimi buna göre yapmak lazım.” Ya çiğ kestane? “Hepsinden yararlı… Ama iyi çiğnemek gerek. Pişmiş olanının tercih edilme nedeni, yetiştiği yöreye göre farklı lezzette olmaları. Çiğ yemek istediğinizde bu tat farkını anlıyorsunuz ama haşlanınca ya da közlenince pek anlaşılmıyor.”
Hazır potasyum ve sodyum demişken, soruyoruz: “Kestanede vitamin ve mineral var mı?” Cevap son derece net: “Olmaz mı! Kestane pek çok mineral içerir. Bunlardan bakır, kırmızı kan hücresi oluşumunu destekler. Sinir fonksiyonlarını geliştirir, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Kemikleri de güçlendirir. Sodyum, potasyum, demir ve magnezyum da kestanede bulunur. Bu da kestaneyi hem beyin hem de cilt için benzersiz bir yemiş haline getirir. Kestane ayrıca C vitamini içeren tek sert kabuklu yemiştir. Kemikler kadar dişlerin ve kan damarlarının sağlığı için de kestane yemek gerekir. İçerdiği manganez gibi mineraller ise kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucudur.”
Kestanede yağ olup olmadığı yolundaki sorumuza Emre Uzun şöyle cevap veriyor: “Kestanede temel yağ asitleri bulunur ve bunlardan biri de linoleik asittir. Bu yağ asidi bebeklerin ve küçük çocukların sinirsel gelişimi ve kalp sağlığı üzerinde önemli etkiye sahiptir. Yapılan son araştırmalar, kestanede dört farklı tür trigliserid bulunduğunu da kanıtlandı. Bunların toplam yağ oranı ise %12! Bu da kestaneyi yağ oranı düşük besin maddesi sınıfına sokuyor.”
“Kestane şeker hastalığını önleyebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve içerdiği C vitamini dâhil diğer antioksidanlarla akyuvar üretimini destekler, vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek yaşamsal organlar üzerindeki oksidatif stresi azaltır. Bu sayede hastalıkları da engeller. Sağlık ve gelişim üzerinde büyük önemi olan demir, magnezyum ve bakır içerir, bunlar da yaşlılığın getirdiği osteoporoz gibi hastalıkları önler. İçerdiği lif ile sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. İçerdiği folik asit, riboflavin, tiamin gibi B grubu vitaminler açısından zengindir ve bu sayede sinirsel fonksiyonların gelişimini sağlar. İçerdiği potasyum beyne daha fazla kan ulaşmasını sağlayarak hafıza ve konsantrasyonu güçlendirir; vücuttaki suyun hareketini kontrol ettiği için damar ve arterleri genişletip basıncı azaltır. Bu da kardiyovasküler sağlık açısından önemlidir, kalp krizi ve inme riskini azaltır. Mevsimi geçmeden bol bol yiyin diyorsak, bunlar sebeplerin sadece bir kısmı…”
Alt taban için:
Üst dolgu için:
Üzeri için sos:
Yapımı: 4 adet haşlanmış kestane, keçiboynuzu unu, hurma ve Hindistan cevizi yağını blenderden geçirip, ılık su, ceviz içi ve yulafları ekleyip karıştırın.Hazırladığınız karışımı pişirme kâğıdı ile kapladığınız 20cm’lik kelepçeli kek kalıbının tabanına yayıp, üzerine bastırarak sıkıştırın.Peynir ve süzme yoğurdu çırpıcı yardımıyla güzelce karıştırın.Üzerine bal ve yumurtayı ekleyerek çırpmaya devam edin.Son olarak haşlanmış kestaneleri robottan çekerek vanilyayı da ekleyip, kıvam alana kadar karıştırın ve hazırladığımız tabanının üzerine dökün.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45-50 dakika pişirin. Fırın kapağını açmayıp ılıyana kadar bekletin.
Üzeri için;Kestaneleri 20 dakika haşlayın. Kabuklarını soyduktan sonra bal, vanilya, su ve süt ile birlikte blenderda pürüzsüz bir püre haline gelene kadar çekin
Dinlenen ve soğuyan cheesecake’in üzerine kestaneli karışımı güzelce dağıtın. Süslemek için haşlanmış kestane parçaları serpiştirebilirsiniz..
Semizotunun 10 önemli faydası ve semizotu ile yapılan 4 yemek tarifi
Malzemeler
Yapımı:Küçük bir sos tenceresine aldığınız yağı kısık ateşte yakmadan eritin. Keçiboynuzu ununu ekleyip kısa bir süre kavurun, çikolatayı katıp yağın sıcaklığıyla erimesini sağlayın.Hurmaları robottan çekerek püre haline getirin, Ayrı bir kapta hurma ve yumurtaları homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. Süte haşlanmış kestaneleri ve vanilyayı ekleyip blenderden geçirin. Ocaktan alıp ılık bir kıvama getirdiğiniz çikolatalı karışıma, hurmayla çırpılmış yumurtaları katıp son bir kez karıştırın.Yağlanmış ve hafifçe unlanmış sufle kaplarına paylaştırdığınız sufle karışımını önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 10-12 dakika arasında pişirip sevdiklerinizle paylaşın.
Malzemeler
Kestane Püresi İçin:
Kurabiye İçin:
Yapımı:
Kestane Püresini Hazırlamak İçin:Kestanelerin üzerine çizik atın ve iyice haşlayın.Haşlanan kestanenin suyunu süzün ve bıçak yardımıyla kabuklarını temizleyin.Haşlanmış kestaneleri ezin ve minik bir sos tenceresine alıp ılınmasını bekleyin.Üzerine balı ilave edin ve 2-3 dakika karıştırın. Soğuması için kenara alın.
Kurabiyenin Hazırlanışı:Keçiboynuzu Unu ve kakaoyu geniş bir kaba eleyin.Hindistancevizi yağını una ve kakaoya yedirin. Yumurtayı ekleyin.En son kestane püresini ilave edin.Fazla sulandırmadan kurabiye karışımını karıştırın ve streç filme sarın. Buzdolabında 30 dk dinlendirin.Fırını 165 dereceye ayarlayın, 6-7 dakika pişirin ve ortası yumuşakken kurabiyeleri fırından çıkartın.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?