Difteri, solunum problemlerine, kalp ve beyin hasarına neden olabilen oldukça ciddi bir hastalıktır. Öksürük, hapşırma veya enfekte kişilerle temas yoluyla bulaşır. Deri ve solunum difterisi olmak üzere iki şekilde gelişebilir. Hastalığın belirtileri 2 ila 5 gün içerisinde görülür. Difteri hastalığı için tedavisinde antitoksin ve antibiyotik ilaçlar kullanılır. Ancak en etkili korunma yöntemi difteri aşısı yaptırmaktır. Ülkemizde uygulanan 4 çeşit difteri aşısı vardır. Bu aşılar %97 oranında koruma sağlar ve etkinliği 10 yıl sürer. Özellikle gebelik döneminde annenin ve bebeğin sağlığı için aşılama çok önemlidir. Aşı sonrası enjeksiyon yerinde ağrı, ateş, bulantı ve yorgunluk gibi hafif yan etkiler görülebilir.
İçindekiler
Halk arasında kuşpalazı olarak da bilinen difteri, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Corynebacterium diphtheriae isimli bakterinin deriye, göze, buruna veya boğaza bulaşması ile gelişir; ciddi sağlık sorunlarına ve ölüme yol açabilir. Ateş, nefes darlığı, titreme, boğaz ağrısı, burun akıntısı, boğaz ve bademcikleri kaplayan gri bir zar, iştahsızlık ve yorgunluk başlıca belirtileridir. Bu belirtiler genellikle, kişi enfekte olduktan 2 ila 5 gün sonra başlar. Nefes, hapşırma ve enfekte yaralara dokunma yoluyla bulaşabilir. (1)
Difteri, aşılama yaygınlaşmadan önce dünya genelinde çocukluk ölümlerinin önde gelen nedenlerinden birisiydi. Yaygın aşılama programları sayesinde pek çok ülkede artık görülmüyor. Ancak aşılamanın yaygın olmadığı bölgelerde hala salgınlar devam ediyor.
Difteri hastalığı, tedavi edilmediği takdirde ölüme yol açabilir. Ancak tedavi sonrasında hastaların çoğu komplikasyonlardan kurtulur. Ölüm oranları %5 ila %10 arasındadır. Beş yaşın altındaki çocuklarda ve 40 yaşın üzerinde yetişkinlerde ölüm riski daha yüksektir. (2)
Difteriye neden olan bakterinin bazı varyantları, eksotoksin adında bir toksin üretir. Bu toksin ise solunum doku hücrelerine zarar verir. Kısa bir süre içinde, solunum yollarında gri bir kaplama oluşur. Bu durum nefes almayı ve yutkunmayı zorlaştırır. Sonrasında belirtiler şiddetlenir ve tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara ve ölüme neden olabilir. (3)
Difteri bakterisine karşı bağışıklık geliştirmemiş veya aşılanmamış her yaştaki insan difteriye yakalanabilir. Yanı sıra, aşı oranların düşük olduğu ülkelerde difteri hastalığı hala yaygın olarak görülür. Bu nedenle, bu ülkelere seyahat eden aşıları eksik veya aşısız kişiler yüksek risk altındadır.
Tifo hastalığı nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri, tedavisi ve aşısı
Difteriye neden olan bakteri, insandan insana kolayca bulaşabilir. Enfekte kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sonucu havaya saçtığı damlacıklar bulaşa neden olur. Bu kişinin kullandığı bardak, diş fırçası gibi eşyaları ile temasta bulaşa yol açabilir.
Difterinin semptomları, bakteri çeşidine ve vücudun etkilenen kısmına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bakteri, solunum sistemini etkileyebileceği gibi cilt enfeksiyonuna da neden olabilir. Solunum difterisi, soğuk algınlığı gibi başlayarak şiddetlenir. (5)
Membran (boğazda oluşan tabaka) gırtlağa uzanırsa, şiddetli öksürük, ses kısıklığı ve solunum yolunun tamamen tıkanması gibi çok tehlikeli etkiler oluşabilir. Ayrıca, membran akciğerlere doğru da yayılabilir. Deri difterisinde ise enfekte olmuş kişide açık yaralar ve ülserler görülebilir. Hastalığın bu varyantı, nadiren ciddi hastalığa neden olur. Bazı insanlarda ise hastalık çok hafif seyreder veya hiç kendini göstermez.
Öksürük neden olur, nasıl geçer? Öksürüğe iyi gelen tedaviler
Solunum difterisi ile deri difterisinin belirtileri farklıdır. Bu nedenle hastalığın teşhisi ve tedavisi, difteri türüne göre belirlenir. Solunum difterisi için; boğazdan veya burundan bir çubuk yardımıyla sürüntü alınır ve laboratuvara gönderilir. Deri difterisi için ise açık yaradan veya ülserden bir örnek alınır ve incelenir. Bakterinin büyüdüğü ve toksin salgıladığı gözlemlenirse difteriden emin olunabilir. (4)
Difteri tedavisi için iki yöntem vardır:
Antibiyotik nedir, nasıl kullanılır? Faydaları, direnci ve zararları
Difteriden korunmanın en etkili yolu aşıdır. Bu aşılar aynı zamanda, boğmaca ve tetanoz gibi enfeksiyonlara karşı da koruma sağlar.
Difteri hastalığından korunmanın en etki ve kolay yolu difteri aşısı yaptırmaktır. Günümüzde, difteriden korunmak için kullanılan dört çeşit aşı vardır:
7 yaşından küçük çocuklar DTaP veya DT uygulanırken, daha büyük çocuklar ve yetişkinler Tdap ve Td uygulanır. Tüm bebekler, çocuklar, ergenler, gençler ve yetişkinler difteri hastalığına karşı mutlaka aşılanmalıdır.
Aşılar eksiksiz uygulandığı takdirde, difteriye karşı %97 oranında koruma sağlar. Etkinliği yaklaşık 10 yıl sürer. 10 yılın sonunda rapel (pekiştirme) dozlarla aşıların tekrarlanması gerekir. Aşı her yaş grubu için koruyucu ve etkilidir.
Difteri aşısı her yaştan insan için uygundur. Küçük çocuklara 5 dozluk bir seri uygulanır. 11-12 yaşına gelindiğinde güçlendirici bir doz daha yapılır. Sonrasında ise her 10 yılda bir tek doz şeklinde aşı tekrarlanır.
Tetanoz aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?
Hamileliğin son 3 aylık evresinde Tdap aşısı önerilir. Bu aşıyla hem annenin hem de bebeğin yaşamının korunması amaçlanır.
Difteri aşısı her yaştan insana yapılabilir. Ülkemizde, karma aşı içinde 2, 4, 6, 18. aylarda ve 4 ila 6 yaş arasında uygulanır. 11-12 yaşlarında güçlendirici bir doz daha önerilir. Sonrasında ise her 10 yılda bir tek doz şeklinde aşı tekrarlanmalıdır.
DTaP aşısı 5 doz yapılırken DT, TD ve Tdap aşıları 3 doz uygulanır. 7 yaşından küçük çocuklara DTaP veya DT, daha büyük çocuklar ile yetişkinler ise Tdap ve Td uygulanır.
Difteri aşılarının yan etkileri genellikle hafif ve geçicidir. Aşının yapıldığı bölgede ağrı, kızarıklık, şişme, hafif ateş ve kusma görülebilir. Daha ciddi ve nadir yan etkiler ise; yüksek ateş, 3 saate yakın kesintisiz ağlama (bebeklerde), titreme, kasların seğirmesi ve nöbetler şeklinde kendini gösterebilir. Şiddetli yan etkilerden biriyle karşılaşırsanız mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Diphtheria: guidance, data and analysis - GOV.UK2- Diphtheria - CDC3- Diphtheria - NHS4- Diphtheria - Medline Plus5- Diphtheria Vaccination - CDCYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?