Diamicron, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan etkili bir oral antidiyabetik ilaçtır. Etkin maddesi gliklazid, pankreastan salınan insülin miktarını artırarak kan şekerini düzenler. Özellikle diyet ve egzersizle kontrol altına alınamayan durumlarda reçete edilir. Diamicron eczanelerde değiştirilmiş salımlı tablet formunda bulunur. Hipoglisemi, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabilir. Tedavinin etkinliği için ilacı mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın ve düzenli kan şekeri kontrolü yaptırmayı ihmal etmeyin.
Diamicron nedir?
Diamicron MR, yetişkinlerde kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan tip 2 diyabet ilacıdır. Etkin maddesi gliklazid, sülfonilüre grubuna ait oral antidiyabetiktir, insülin miktarını artırarak kan şekerini düşürür. Diamicron MR, kilo verme, diyet ve fiziksel egzersizin tek başına kan şekeri kontrolünde yetersiz kaldığı durumlarda, insülinden bağımsız şeker hastalığı (Tip 2 diyabet) tedavisinde kullanılır. Diamicron eczanelerde 30 mg, 60 mg ve 80 mg’lık değiştirilmiş salımlı tablet formlarında bulunur. Doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Tip 2 diyabet nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Diamicron ne için kullanılır?
Diamicron MR, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Etkin maddesi olan glikazid, pankreas tarafından üretilen insülin miktarını artırarak kan şekerini düşürür.
Diamicron nasıl kullanılır?
- Diamicron’u mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde ve dozda kullanın.
- Tip 2 diyabet tedavisi genellikle ömür boyu sürer. Doktorunuza danışmadan tedavinizi asla kesmeyin, ara vermeyin ya da doz değişikliği yapmayın. Tedaviyi bırakmak diyabet kontrolünü engeller ve kanda şeker düzeyinin aşırı artışına (hiperglisemi) neden olabilir.
- Tabletleri kahvaltı ile birlikte, bir bardak su ile, ezmeden ve çiğnemeden yutun. Alkol ve alkol içeren içeceklerle kullanmayın.
- İlacınızı her gün aynı saatte, düzenli olarak almaya özen gösterin.
- Tabletleri aldıktan sonra mutlaka yemek yiyin.
- Eğer bir dozu almayı unutursanız hatırlayınca hemen alın ve sonraki doza her zamanki saatte devam edin. Eğer diğer doz yaklaşmışsa unuttuğunuz dozu atlayın. Telafi etmek için çift doz almayın.
- Kan şekerinin çok düşük ya da çok yüksek olması konsantrasyon veya tepki verme yeteneğini azaltabilir. Diamicron tedavisi özellikle başlangıçta kan şekeri düzeyinde azalmaya neden olabilir. Bu tip durumlarda araç veya makine kullanırken dikkatli olun. Sık sık düşük kan şekeri nöbetleri geçiriyorsanız araç kullanıp kullanamayacağınız konusunda doktorunuza danışın.
- Eğer ilacın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğunu hissediyorsanız doktorunuz veya eczacınız ile konuşun.
Diamicron kullanırken nelere dikkat edilmeli?
- İlacı doktorunuzun reçete ettiği şekilde kullanmalısınız. Bunun yanında doktorunuzun önerdiği diyete uymanız, düzenli egzersiz yapmanız ve gerekiyorsa kilo vermeniz tedavinizin başarısı için son derece önemlidir.
- Tedavi süresince kanınızdaki ve idrarınızdaki şeker düzeyi ve HbA1c (glikolizillenmiş hemoglobin) değerleriniz düzenli ölçülmelidir. Özellikle tedavinin ilk haftalarında hipoglisemi riski daha yüksek olduğu için kontrol daha da önemlidir (Hipoglisemi riskini arttıran durumlar ve belirtileri ile ilgili olarak kullanma talimatına bakın).
Hipoglisemi nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
- Şeker yemek kan şekerini hızlıca yükseltir. Yanınızda her zaman küp şeker ya da glukoz tabletleri taşıyın (yapay tatlandırıcılar etkili değildir). Durum yine de düzelmezse doktorunuzu arayın ya da size en yakın hastaneye başvurun.
- Eğer merkezi sinir sistemini etkileyen veya beta blokör adı verilen ilaçlardan kullanıyorsanız hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) belirtilerini fark edemeyebilirsiniz.
- Stresli durumlarda geçici olarak insülin kullanmanız gerekebilir.
- İlacın yanlış ya da bazı ilaçlarla kullanılması, stres durumları ya da Diamicron’un kan şekerini yeterince düşürmediği durumlarda hiperglisemi (kan şekeri artışı) gelişebilir. Böyle bir durumda hemen doktorunuzu arayın. (Hiperglisemi belirtileri için kullanma talimatına bakın).
- Eğer sizde veya ailenizde bir tür kırmızı kan hücresi anomalisi olan Glukoz-6-fosfat-dehidrojenaz (G6PD) eksikliği varsa bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışın.
- 18 yaş altında kullanıma uygun değildir.
Diamicron kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerin tam listesi için kullanma talimatına bakın.
Diamicron kullanım dozu
- Diamicron MR dozu kan ve idrarınızdaki şeker seviyesine göre doktorunuz tarafından belirlenir. Bu nedenle ilacı doktorunuzun reçete ettiği şekilde kullanmanız son derece önemlidir.
- Kilo kaybı, hayat tarzı değişiklikleri, stres gibi dış etkenlerdeki değişikliklere veya kan şekerinizdeki düzelmeye göre doz ayarlaması gerekebilir.
- Önerilen doz tek seferde kahvaltı ile birlikte alınan 1-4 tablettir. Günlük maksimum doz 120 mg’dır.
- Diamicron ile birlikte metformin, alfa glukosidaz inhibitörü, tiyazolidindion, dipeptidil peptidaz- 4 inhibitörü, GLP-1 reseptör agonisti ya da insülin kullanıyorsanız ya da her ilacın dozu doktor tarafından belirlenecektir.
İnsülin nedir, ne işe yarar? Yüksekliği, direnci ve tedavisi
Diamicron doz aşımı
Yüksek dozda Diamicron kullanımı hipoglisemiye neden olur. Böyle bir durumda hemen 4-6 küp kesme şeker yiyin, şekerli bir içecek için ve ardından yemek yiyin. Kullanmanız gerekenden fazla Diamicron aldığınızı düşünüyorsanız hemen doktorunuzu arayın. Eğer yüksek doz kullanan kişi baygınsa hemen doktorunu arayın ya da en yakın hastanenin acil servisine götürün.
Diamicron hangi ilaçlarla kullanılmaz?
Diamicron bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında ilaçların etkilerinde değişikliğe neden olabilir. Eğer aşağıdaki ilaçlardan birini ya da herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza bilgi verin:
- Kan şeker düzeyinde artışı (hiperglisemi) tedavi eden diğer antidiyabetik ilaçlar (GLP-1 reseptör agonistleri veya insülin),
- Antibiyotikler (Sülfonamidler, klaritromisin vb.),
- Mantar enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ilaçlar (mikonazol, flukonazol vb.),
- Hipertansiyon veya kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Mide veya onikiparmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde kullanılan H2 reseptör antagonistleri,
- Depresyon tedavisinde kullanılan monoamin oksidaz inhibitörleri
- Alkol içeren ilaçlar
- Klorpromazin (antipsikotik ilaç)
- Kortikosteroidler,
- St John’s Wort (sarı kantaron – yara otu) ilaçları
Diamicron ilaç etkileşimleri tam listesi için kullanma talimatına bakın.
Glukoz nedir, neye yarar? Düşmesi ve yükselmesi tehlikeli mi?
Diamicron alkolle alınır mı?
Diamicron ile birlikte alkol alınması kan şekeri kontrolünü etkileyebileceği, hipoglisemi riskini arttırabileceği için önerilmez. Ayrıca alkol kullanmak vücut sıcaklığında artış, mide bulantısı, baş dönmesi ve hızlı kalp atışı gibi yan etkilere neden olabilir.
Diamicron eşdeğer (muadili) ilaçlar
Eczanelerde bulabileceğiniz Diamicron ile aynı etkin maddeyi içeren muadil ilaçlar; Betanorm, Efikas MR, Glicla MR, Glumicron.
Diamicron formları ve türleri
Diamicron eczanelerde 30 mg’lık ve 60 mg’lık değiştirilmiş salımlı tablet formlarında bulunur.
Diamicron kimler kullanamaz?
Eğer aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerliyese Diamicron kullanmayın:
- İlacın etkin maddesi glikazide veya içerdiği yardımcı maddelerden birine veya aynı gruba ait benzer ilaçlara karşı alerji,
- İnsüline bağımlı (Tip 1) diyabet,
- İdrarda keton maddesi (protein) ve şeker varlığı,
- Şeker koması durumu,
- Şiddetli böbrek veya karaciğer yetmezliği,
- Emzirme.
Hamilelikte ve emzirirken Diamicron kullanımı
Diamicron’un doktor önerisi dışında hamilelikte kullanımı önerilmemektedir. İlacı kullanırken hamile olduğunuzu fark ederseniz ilacı kullanmayı bırakın ve hemen doktorunuza ya da eczacınıza danışın. Diamicron’u emzirirken kullanmayın.
Glifor nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri
Diamicron yan etkileri ve zararları
Ciddi yan etkiler
Diamicron’un en sık gözlenen ciddi yan etkisi hipoglisemidir (kan şeker düzeyinde azalma). Eğer belirtiler tedavi edilmezse uyuklama hali, bilinç kaybı hatta komaya sebep olabilir. Şeker almanıza rağmen düzelmeyen şiddetli hipoglisemi yaşıyorsanız derhal doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurun.
Yaygın yan etkiler
- Karın ağrısı, hazımsızlık
- Mide bulantısı, kusma
- İshal veya kabızlık
İlaç eğer yemeklerle birlikte alınırsa bu yan etkiler azalabilir.
Sık sorulan sorular
Diamicron günde kaç defa kullanılır?
Diamicron tek seferde kahvaltı ile birlikte alınır. Bir seferde hastanın ihtiyacına göre 1-4 tablet alınabilir.
Diamicron şekeri düşürür mü?
Özellikle tedavinin ilk haftalarında kan şekerinin düşmesi (hipoglisemi) riski daha yüksektir. Düzensiz öğün vakitleri, atlanan öğünler, oruç, yetersiz beslenme, alkol kullanımı gibi faktörler bu riski daha da arttırabilir.
Hiperglisemi nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Diamicron reçete / prospektüs
Diamicron ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak ve kullanma talimatını okumak için bu linke tıklayın:>>>
YORUMUNUZ VAR MI?