Dezenfektan, virüs ve bakteri gibi mikroplardan korunmak için kullanılan etkili hijyen sağlayıcı temizlik malzemesidir. Koronavirüs salgınıyla birlikte önemi ve kullanımı artmıştır. Ancak dezenfektanlar, tüm canlılar için toksik ve zararlıdır. Doğru kullanılmadığında insan sağlığına ciddi zararlar verebilirler. Pek çok türü bulunan dezenfektanlar, kullanılacakları yerlere göre formüle edilip üretilirler. Bazıları hastanelere özel üretilirken, diğerleri basit ev temizliğine uygun hazırlanır. Bu nedenle hastanelerde başka, evlerde başka tür dezenfektanlar kullanımalıdır. Örneğin evde kullanılan çamaşır suyu koronavirüslere karşı çok etkilidir. Bu yazıda dezenfektan kullanımı ve evde yapımı ile ilgili pek çok bilgi bulabilirsiniz.
İçindekiler
Dezenfektanlar, yüzeylerdeki virüs ve mikropları temizlemek ve etkisiz hale getirmek için üretilen antimikrobiyal kimyasal ürünlerdir. Dezenfeksiyon, sterilizasyon gibi tüm mikroorganizmaları yok etmez. Dirençli bakterilere karşı pek etkili değildir. İyi bir dezenfektan, insanlara zarar vermemeli, tam hijyen sağlamalı, ucuz olmalı ve dezenfekte ettiği yüzeyi aşındırmamalıdır. Ancak dezenfektanlar canlılar için zararlı, hatta zehirlidir.
Dezenfektanlar hem yüzeyi temizlemeye hem de yüzeydeki bulaşıcı mikroorganizmaları (bakteri, virüs, mantar, küf veya pas) yok etmeye yarar. Formülünde bulunan “aktif bileşen” ve amaca göre eklenen diğer bileşenler mikropların hücre duvarını tahrip ederler veya metabolizmalarını etkilerler.
Çevremiz çeşitli bakteri ve mikroorganizmayla sarılıdır ve bunların çoğu insanlara zararsızdır. Ancak patojen adı verilen ve hastalığa neden olan organizmalar tehlikeli, hatta bazen ölümcül olabilir. Bu nedenle dezenfektanlar hastanelerde, diş kliniklerinde, mutfaklarda ve banyolarda sıklıkla kullanılır. Uygun ürünler soğuk algınlığı, grip ve diğer hastalıkların yayılmasını önlemede çok önemlidir.
Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi
Örneğin hastanelerde kullanılan dezenfektanlar yüzeylerin ve tıbbi cihazların hijyenini sağlamak için düzenli olarak kullanılmalıdır. Özellikle insanların sık dokunduğu yüzeyler (ışık anahtarları, telefon, TV uzaktan kumandası, yatak kenarları, komodin, vb.) için gereklidir.
Dezenfektanlar ayrıca ev temizliğinde de yaygın olarak kullanılır. Ev yüzeylerinde çok gerekli olmasa da mutfak tezgahı, lavabo, küvet ve et kesilen tahtaların bazen dezenfektan ile temizlenmesi gerekebilir.
Antiseptik nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Faydaları ve riskleri
Şimdiye kadar uzmanlar sık ve doğru el yıkamanın korona virüse karşı korunmanın en etkin yolu olduğunu ısrarla belirttiler. Bunun yanında doğru dezenfektan kullanımı el yıkama ile birlikte hastalıkların yayılmasını önle ve azaltmak için çok önemlidir.
Korona virüsten korunmak için en etkili dezenfektan çamaşır suyudur. Ancak kullanırken zarar görmemek için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var:
Çamaşır suyu dışında beyaz sirke ya da karbonat gibi daha güvenli temizlik maddeleri de kullanılabilir. Ancak korona virüse karşı ne kadar etkili oldukları henüz tam bilinmemektedir. Ayrıca alkol ya da hidrojen peroksit gibi dezenfektanlar da uygun şekilde seyreltildiklerinde son derece etkili olabilirler.
Enfeksiyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
3.5 litre suya 1/3 bardak ya da 1 litre suya 4 çay kaşığı çamaşır suyu karıştırabilirsiniz.
Dezenfektan karışımınızın etkili olabilmesi için içerdiği alkol oranının en az %60 olması gerekir. Ancak korona virüsten korunmak için %75’lik bir alkol oranı hedefleyebilirsiniz. Bunun için votka ya da viski kullanmak yeterli olmaz. %99 alkol içeren izopropil alkol kullanmanız gerekir.
Gerekli malzemeler:
Yapılışı: Jelin miktarını 3 birim izopropil alkole 1 birim aloe vera jeli olarak düşünün. Örneğin 3 çay bardağı alkole 1 çay bardağı aloe vera jeli karıştırın. Hoş bir koku için de içine 2 damla çay ağacı ya da lavanta yağı ekleyin.
Aloe vera nasıl kullanılır? Sağlık ve cilt için faydaları nelerdir?
Malzemeler:
Yapılışı:
Tüm kimyasal dezenfektanlar, doğası gereği, canlı organizmalar için potansiyel olarak zararlı veya toksiktir. Hatta bazıları yanıcı ve patlayıcıdır. Farklı kimyasallarla şiddetli reaksiyona girebilir ve zehirleyici olabilirler. Bu nedenle dezenfektanların doğru kullanımı son derece önemlidir.
Eğer herhangi bir hastane ya da sağlık kurumunu dezenfekte etmekten bahsetmiyorsak, söz konusu olan sadece ev temizliğiyse güçlü dezenfektanlar kullanmamak gerekir. Sık kullanılan bazı dezenfektanların insan sağlığına zararlarını şöyle sıralayabiliriz:
Toksik ve kanserojendir. Zararları:
Solunması halinde toksiktir ve aynı zamanda kanserojendir. Zararları:
Plaquenil nedir? Koronavirüs tedavisinde etkili mi? Riskleri nelerdir?
Bu ürünler elin üzerinden tam olarak temizlenmediği için bakterileri öldürmeye devam etse de, geriye kalan bazı bakteri türleri bağışıklık kazanır. Bunun sonucunda üremeye devam ederler. Antibakteriyel sabunların, normal su ve sabundan daha etkili olduğuna dair bir bilgi yoktur
Ciddi bir yan etkisi ve zararı olmamasına rağmen uzmanlar sadece su ve sabuna ulaşılamayan mekanlarda kullanılmasını önermektedir.
Cilde temas ettiğinde tahriş edicidir. Başka kimyasallarla karıştırıldığında zehirlidir ve ciddi solunum sorunlarına neden olabilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?