Detoks, en basit ifadeyle vücudumuzu toksik maddelerden arındırma işlemidir. Meyve-sebze suları, bitki çayları, oruç tutmak, belirli besinleri tüketmek veya bağırsakları lavman ile boşaltmak gibi pek çok detoks yöntemi vardır. Detoks ile bağışıklık ve sindirim sistemi güçlendirilmeye çalışılır. Ancak iki farklı detox yöntemi vardır; bunlardan birisi alkol veya zehirli maddeleri vücuttan atmak için hastane koşullarında yapılan tıbbi detokstur. Diğeri ise diyetisyenlerin önerdiği daha çok faydalı sebze-meyve ve çaylarla yapılan sağlıklı yaşam detoksudur. Günümüzde oldukça popüler olan detoks yöntemleri ile zayıflama ve sağlıklı kalma hedeflenir. Ancak detoksun sağlığa etkileri ve faydaları konusunda yeterli bilimsel araştırma olmadığı için bu konu tıp dünyasında halen tartışmalıdır.
İçindekiler
Detoks (detoksifikasyon) vücudumuzdaki toksik ve zararlı maddelerden arınmak amacıyla uygulanan kısa süreli müdahalelerdir. Normalde karaciğer, akciğer ve böbrekler gibi hayati organlarımız vücudumuzda biriken toksinleri ter-dışkı ve idrar yoluyla zaten dışarı atarlar. Ancak çevresel faktörlerden veya sağlıksız beslenmeden dolayı yoğun toksin alımında vücudumuzun bu doğal mekanizmasını desteklemek için detox yöntemleri uygulanabilir.
Günümüzde detoks ile ilgili kimi zaman bir biri ile çelişen pek çok kür önerilmektedir. Bu nedenle her hangi bir yöntemi denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Bilinçsizce uygulanan detox yöntemleri ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle herhangi bir detoks yöntemine karar vermeden önce mutlaka bir hekime danışmak gerekir.
Karaciğeri yıkamak mümkün mü? İşte bitkilerle yapılan tek bilimsel detoks
Detoks çevresel faktörler, yanlış beslenme, sigara-alkol gibi zararlı alışkanlıklar, bilinçsiz ilaç kullanımı ve yoğun stres kaynaklı vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atıp arınmak için yapılır. Vücudumuz zehirleri etkisizleştirerek doğal yollardan atar ancak toksinlerin artmasıyla hayati organlarımıza çok fazla yük binebilir.
Dolayısıyla detoksla böbrekler gibi vücudun hayati organları dinlendirilip iyileştirilebilir, karaciğer fonksiyonları desteklenip artırılabilir, ter-dışkı-idrar yoluyla toksin atılımı yapılır. Detoks günümüzde popülerleşen bir kavram olsa da yüzyıllardır geleneksel Hint (ayurvedik) ve Çin tıbbında tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Bir program dâhilinde uygulanan birçok detoks yöntemi vardır. Başlıcaları:
Detoks diyeti, toksinlerden arınmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilen diyet stratejileridir. Birçok yolu vardır ve genelde aşağıdakilerden en az birini içerebilir:
Detoks diyetleri kesinlikle bir zayıflama yöntemi değildir. Bazı detoks diyetleri ödem söktürücü olduğu için düşük kalori içerdikleri nedeniyle ilk etapta birkaç kilo vermeye yardımcı olabilir. Ancak bu diyetler egzersizle desteklenmez ise kalıcı çözüm sağlamaz.
Ayrıca hızlı ancak sağlıksız şekilde kilo vermeyi amaçlayan detoks diyetleri uzun vadede faydadan çok zarar getirebilir. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için en ideal yol meyve, sebze, kepekli tahıllar ve yağsız protein kaynaklarına dayalı uzun süreli bir diyet ve her gün egzersiz yapmaktır. Detoks diyetleri bunun için sadece iyi bir başlangıç olabilir.
Sağlık veya zayıflama amaçlı bir detoks diyeti uygulamadan önce zararlı sonuçlarla karşılaşmamak için kesinlikle doktorunuza ya da bir diyetisyene danışmalısınız.
Evde hazırlayabileceğiniz detoks sularından daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Piyasada satılanlar içerdikleri katkı maddeleri nedeniyle zarlı olabilir.
Maydanozun faydaları nelerdir? Maydanoz suyu neye iyi gelir?
Bir bardak su kaynatın, içine 1 adet tarçın çubuğu koyup 15 dk. demlendirin. Sonra 5-6 çorba kaşığı limon suyu ekleyin. İsterseniz, 1 çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.
Bir greyfurt ve limonu sıkıp bardağa dökün ve içine birer çay kaşığı toz zencefil ve tarçın ekleyip iyice karıştırın. Arzu ederseniz 1 çay kaşığı bal da ilave edebilirsiniz.
Greyfurt nasıl tüketilmeli? Faydaları nelerdir? Yağı ve suyu neye iyi gelir?
Bu kürün bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır ancak mide rahatsızlığı olanlar veya kürü uyguladığında midesi yananlar içmemelidir. Ayrıca hipertansiyon, depresyon, epilepsi, uyku, kolesterol ve kalp ilaçları kullananlar doktorlarına danışmadan bu kürü uygulamamalıdır.
Beş bardak içme suyuna 1 limon suyu ve 1-2 adet tarçın kabuğu koyun. İyice yıkanıp kabukları soyulmamış 2 adet ekşi elmayı 4-6 dilime bölerek ekleyin ve 1 gece buzdolabında bekletin. Bu karışımı malzemeleri kaynatarak da hazırlayabilirsiniz. Sadece limon suyunu kaynayan karışım ılıdıktan sonra ilave etmelisiniz.
Tarçın neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Ballı tarçın çayının faydaları
Ayrıca salatalık-nane, limon-kırmızıbiber, karpuz-nane, greyfurt-biberiye, portakal-limon gibi malzemelerle daha birçok detoks suyu hazırlayabilirsiniz.
Detoks suları özellikle zayıflama amaçlı kullanılıyorsa her sabah aç karnına ve yemeklerden 20-30 dk. önce içilmeli ve 1 hafta-10 gün boyunca uygulanmalıdır. Sıvı kaybını dengelemek için bol bol su da tüketilmelidir. Sağlık amaçlı kullanımları da en az 1 hafta sürmektedir. Bazı detoks sularını aralıklı olarak günlük diyetinizin bir parçasına dönüştürebilirsiniz.
Bir adet salatalığı iyice yıkayıp, kabuğunu aralıklı soyup halka halka doğrayın ve 5 bardak içme suyuna koyun. Limonu da iyice yıkadıktan sonra kabuğuyla birlikte dilimleyip 5-10 nane yaprağıyla birlikte suya ekleyin. 1 gece boyunca buzdolabında beklettikten sonra sabahları aç karnına için. Arzu ederseniz gün boyu su niyetine bu karışımı içebilirsiniz.
Özellikle her sabah aç karnına içildiğinde karın şişliğini alarak göbeğin erimesine ve gereksiz yağlardan kurtularak zayıflamaya yardımcı olabilir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, kan şekeri ve tansiyonu dengeler.
Bir litrelik cam şişe veya sürahiye 5 limonun suyunu sıkın ve üzerini içme suyuyla doldurun. Orta boy bir zencefil kökünü rendeleyip bu suya ekleyin. Karışımı bir gece buzdolabında bekletin. Her sabah ve yemeklerden önce aç karnına içildiğinde yağ yakımını artırır. Ayrıca iltihabı önleyip azaltmaya, sindirimi düzenlemeye, idrar söktürmeye ve karaciğeri korumaya yardımcı olur.
Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları
Detoks çayları şifalı bitkilerle yapılır. En ideali, güvenilir bir aktardan temin edilen bitkilerle bu çayları evde hazırlamaktır. Hazır satılan detoks çaylarının faydaları tıp dünyasında tartışılan konulardan biridir ve genellikle önerilmez; özellikle zayıflama amaçlı detoks çayları bilinçsiz tüketimle birlikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Her gün sadece 1 çeşit ve 2-3 fincan detoks çayı içilmelidir. Çünkü şifalı bitkiler birbirleriyle etkileşime geçerek vücuda zarar verebilir. Genellikle demlenerek hazırlanırlar.
Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?
Detoks diyeti uygularken son derece dikkatli olunmalıdır. Çünkü kısa süreli de olsa tek yönlü beslenmeler sağlık sorunlarına yol açabilir. Başarılı bir detoks diyeti için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Kronik yorgunluk ve halsizlik hissedenler; zihinsel karmaşa, uykusuzluk ve gaz, hazımsızlık gibi sindirim sorunu yaşayanlar; az su, alkol, kafein, sigara tüketenler; stresli ve hareketsiz bir yaşam tarzı olanlar detokstan faydalanabilir.
Zencefil yağı, neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Çocuklar, gençler ve yaşlılar; hamile ve emziren anneler, yetersiz beslenenler, ciddi-kronik hastalığı (diyabet, hipertansiyon vb.) ve bağışıklık yetmezliği olanlar detoks yapmamalıdır.
Kısa süreli detoks uygulamalarının mucize yaratmadığını unutmayın. Hayat tarzınızı değiştirmek, sağlıklı beslenmek, egzersiz ve kötü alışkanlıklardan kurtulmak ihtiyaç duyduğunuz arınmayı sağlayacaktır.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- The Truth About Detox Diets,2- Detoxes and Cleanses3- Detoks gerçekten vücüdu temizliyor mu?YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?