Depresyonun hücre sağlığını da etkilediğinden şüphelenen bilim insanları 2 bin 407 kişi üstünde araştırma yaptı. Hollanda VU Üniversitesi Tıp Merkezi’nde görevli Josine Verhoeven ve ABD’li araştırmacıların seçtiği gönüllülerin üçte biri depresyondaydı, üçte biri daha önce depresyon geçirmişti, geri kalanlar ise hiç depresyona girmemişti. Hücre yaşlanmasının araştırılması için, gönüllülerin kan örnekleri laboratuvarda inceleme alındı. Araştırmacılar, telomer adı verilen hücrelerin yapılanlarındaki değişiklileri gözlemledi.
Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Teleomerler DNA’yı oluşturan kromozomların uçlarındaki yapılara verilen ad. Telomerler, hayati öneme sahip genetik kodların istem dışı kaybını önlüyor. Hücreler bölündükçe, telomerler de kısalıyor. Telomer uzunluklarındaki değişiklikler de hücre yaşlanmasıyla bağlantılı. Depresyondakilerde veya daha önceden depresyon geçirenlerdeki telomerlerin, hiç depresyona girmeyenlere oranla daha kısa olduğu görüldü.
Bu farkın, yoğun alkol tüketmek ve sigara içmek gibi yaşam tarzlarına bağlı değişikliklere gidilmesine rağmen belirgin olduğu gözlemlendi. Kronik ve en ağır depresyon belirtilerine sahip hastalarda telomer uzunluğunun diğerlerine kıyasla en kısa olduğu belirtildi.
Araştırmacı Dr. Verhoeven ve ekibi, kısa telomerlerin vücudun depresyon nedenlerine bir reaksiyonu olduğunu söylüyor. Bilim insanları, “Bu geniş çaplı araştırma, depresyonun özellikle kronik ve ciddi belirtiler taşıyan hastalardaki yıllar süren biyolojik yaşlanmayla bağlantılı olduğuna dair ikna edici kanıtlar sunuyor” dedi.
Stresin telomer uzunluğu üzerindeki etkilerini inceleyen Birmingham Üniversitesi’nde görevli uzman Dr. Anna Phillips ise telomer uzunluğunun ölüm riski gibi kilit öneme sahip belirtileri öngöremediğini söylüyor. Phillips ayrıca, yalnızca ağır depresyon geçirenlerdeki semptomların telomer uzunluklarıyla bağlantılı olabileceğini ifade ediyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?