Depresyon, obezite ve kanser arasında sıkı bir ilişki var!

20 Eylül 2014   |    4 Ocak 2020    |   Kategori: Depresyon, Güncel / Literatür, Onkoloji Print

Depresyon ve obezite ilişkisine yeni kanıt! American Journal of Public Health’te yayımlanan çalışma, kanser ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasıyla da ilişkili olabilecek depresyon ve obezite ilişkisini doğruladı. Çalışmayı yürüten Dr. Belinde Needham, 15 yıl boyunca bir grup genç erişkini izlediklerini, depresyon düzeyleri yüksek olan kişilerde daha hızlı kilo artışı görüldüğünü bildirdi.

Çalışmanın araştırmacılarından Alabama Üniversitesi’nden Dr. Belinde Needham, obezitenin kontrol edilmesi halinde obeziteye bağlı hastalık risklerinin de ortadan kaldırılacak olması açısından bu çalışmanın önemli olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Depresyon da bu şekilde tedavi edilebilecek hastalıklar arasında. Depresyon yalnızca akıl hastalığı olarak görülmemeli, ciddiye alınmalı. Ayrıca akıl hastalıklarının fiziksel sonuçlarının da olabileceği unutulmamalı”.

Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi

Dr. Needham, kardiyovasküler hastalığın öncül belirteçlerini belirlemek amacıyla yapılan ve yaşları 18-30 aralığında 5115 erkek ve kadının katıldığı boylamsal bir çalışma olan Genç Erişkinlerde Koroner Arter Riskinin Gelişimi (CARDIA: Coronary Artery Risk Development in Young Adults) adlı çalışmanın verilerini inceledi. Dr. Needham, bu çalışmada vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanan beden kitle indeksleri ve bel çevresi ölçümlerinin depresyonda artış ile ilişkili olup olmadığını veya depresyonun çalışma süresince beden kitle indeksi ve bel çevresi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açıp açmadığını araştırdı.

CARDIA çalışmasında katılımcıların kilo ve bel çevreleri ölçülmüş, beden kitle indeksleri hesaplanmıştı. Araştırmacılar, katılımcılardan 5, 10, 15, 20 puan üzerinden depresyon düzeylerini değerlendirmelerini istemişti. Dr. Needham, CARDIA çalışmasına katılan hasta verilerini kullanarak, incelenen herkeste 15 yıllık zaman diliminde kilo artışı görüldüğünü, ancak başlangıçtaki yüksek depresyon düzeylerinin, 5. yılda daha düşük depresyon düzeylerine sahip kişilere kıyasla, abdominal obeziteyi ve beden kitle indeksini artırdığını belirtti. Beşinci yılda depresyon düzeyleri yüksek olan kişilerin bel çevresi, depresyon düzeyleri düşük olan kişilere kıyasla 1.6 cm daha fazlaydı. Yirminci yılda ise bu artış 2.6 cm’di. Buna karşın, başlangıçtaki yüksek beden kitle indeksi ve bel çevresi, zaman içerisinde depresyon semptomlarında herhangi bir değişikliğe neden olmadı.

Dr. Needham, stres hormonu kortizolun, depresyon ve abdominal obezite ile ilişkili olduğunu gösteren bilimsel raporlar olduğunu, bu nedenle yükselmiş kortizol yüzünden depresyonlu kişilerde, vücutlarının diğer kısımlarındaki yağ birikiminden ziyade, abdominal obezite riskinin daha yüksek olabileceğini açıkladı.

Kaynak: Trajectories of Change in Obesity and Symptoms of Depression: The CARDIA Study. B. L. Needham, E. S. Epel, N. E. Adler, C. Kiefe. American Journal of Public Health, 2010; 100 (6): 1040 DOI: 10.2105/AJPH.2009.172809.
 

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20395582

Abstract
OBJECTIVES: We investigated whether, over time, baseline obesity is associated with change in depressive symptoms or if baseline symptoms of depression are associated with change in body mass index (BMI) and waist circumference.

METHODS: We used latent growth curve modeling to examine data from years 5, 10, 15, and 20 of the Coronary Artery Risk Development in Young Adults study (n = 4643). We assessed depressive symptomatology with the Center for Epidemiological Studies Depression scale.

RESULTS: Respondents who started out with higher levels of depressive symptoms experienced a faster rate of increase in BMI (for Whites only) and waist circumference (for Blacks and Whites) over time than did those who reported fewer symptoms of depression in year 5. Initial BMI and waist circumference did not influence the rate of change in symptoms of depression over time.

CONCLUSIONS: Depressive symptomatology likely plays a role in the development of physical health problems, such as cardiovascular disease, through its association with increases in relative weight and abdominal obesity over time.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla