Depresyon kalp yetmezliği olan hastalarda ölüm riskini 5 kat artırıyor!

Kategori: Depresyon, Kalp Hastalıkları Print

hasta muayeneKalp yetmezliği olan hastaların depresyon riskine karşı doktor gözetiminde olması ve psikolojik yardım almaları gerektiği belirtildi. Avrupa Kardiyoloji Derneği’nce yapılan bir araştırma, depresyon geçiren kalp yetmezliği hastalarının bir yıl içinde ölme risklerinin daha fazla olduğuna işaret ediyor. Bunun hastalığın derecesi gibi bir dizi faktöre bağlı olmasına karşın araştırmacılar, depresyona karşı önlem alınmasının önemli olduğunu vurguluyor. Araştırmaya öncülük eden Prof. Dr.  John Cleland, kalp yetmezliğini sadece İngiltere’de yılda 900 bin kişiyi etkileyen “modern bir salgın” olarak niteledi.

Daha iyi ilaç ve gelişmiş tedavi yöntemleri bulmaya yönelik çabalara karşın hastalığın çaresi olmadığını belirten Prof. Dr. Cleland, “Kalp uzmanları olarak yeni ilaç, cihaz ve ameliyat yöntemleri geliştirmeye odaklandık. Bunlar işe yarıyor ama istediğimiz düzeyde değil. Bunun üzerine biraz geri çekilip büyük resme bakmaya karar verdik” dedi.

Kalp yetmezliğinde, çok zayıflayan ya da çok sertleşen kalp kası, vücuda kan pompalamakta zorlanıyor. Bunun sonucu olarak hastalar kendilerini çok yorgun hissediyorlar ve nefes almakta güçlük çekiyorlar. Araştırma kapsamında kalp yetmezliği tedavisi gören 150 kadar hastaya depresyon sorunları olup olmadığını belirlemeye yönelik sorular soruldu.

Depresyon, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini 14 kat artırıyor!

Orta ve ağır derecede depresyon belirtileri gösteren hastaların, depresyon geçirmeyen hastalara göre ölüm risklerinin beş kat fazla olduğu görüldü. Yaş, yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği derecesi hesaba katılarak yapılan analizlerde de sonuç değişmedi. Prof Cleland, “Depresyon motivasyon eksikliği, günlük yaşam aktivitelerine ilginin azalması, daha düşük yaşam kalitesi, kendine güvensizlik, uyku bozukluğu, iştah değişikliği ve buna bağlı olarak kiloda değişiklik gibi faktörlerle ilişkilendiriliyor. Bu da depresyonla ölüm oranları arasındaki ilişkiyi açıklıyor” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla