Deprem bölgesinde Aile Sağlık Merkezleri’nde görev yapan hekimlerin, şubat ayı maaşlarının kesintili biçimde yattığı belirtiliyor. Yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı deprem bölgesinde binin üzerinde görev yapan aile hekiminin ‘teşvik ödemesi’nin yatmadığı ve %15 oranında maaş kaybı yaşandığı ifade edildi. Buna göre, aile hekimlerinin bu ayki maaş kaybı 7 ila 10 bin liraya tekabül ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı yönetmelik değişikliğine göre, Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan hekimler tavan maaş, nüfusa bağlı, destek ve teşvik ödemesi üzerinden gelir elde ediyor. Depremin yol açtığı yıkımda çok sayıda Aile Sağlık Merkezi yerle bir olurken, deprem bölgesinde yönetmelik koşullarını sağlayamayan hekimler aylıklarında yaşanan kaybın telafi edilmesini talep ediyor.
Gazete Duvardan Nur Kaplan’ın haberine göre, Hatay’da görev yapan Aile Hekimi Dr. Ali Kanatlı, Hatay’daki meslektaşlarının teşvik ödemesinin yatmaması ve vergi kesintisiyle beraber 10 bin liraya yakın gelir kaybının olduğunu ifade etti. Teşvik ödemesinin bakılan hasta sayısına göre yattığını ancak şubat ayında bunun mümkün olmadığını söyleyen Kanatlı, “Burada insanlar her şeyini kaybetmiş durumda. Nerede çalışacağız? Hekimler zaten depremzede, evleri, iş yerleri yıkıldı. Bunun üstüne bir de teşvik kesildi” dedi.
Bakan Koca: Depremden etkilenen 10 il için 12 bin 700 sağlık personeli atanacak
Dr. Ali Kanatlı, şunları kaydetti: “Aile Sağlık Merkezleri’ni biz yapıyoruz. Bir parça cihaz 20-25 bin bira. Yok oldu. Kirasını bizim ödediğimiz merkezimiz yıkıldı. Biz kamu hizmeti veriyoruz. Depremde ilk davranan biziz. Ben depremde sallandım, hastaneye koştum. Herkes evini barkını bırakıp koştu. Hepimizin bugün 9-10 bin lira kesintisi var. Bas bas bağırdık, ‘ASM’lere destek verin’ dedik. Her şeyimiz çöktü. Gelir kaybımızın telafi edilmesini istiyoruz.”
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı ise aile hekimlerinin maaşlarının ocak ayında yatırıldığı gibi olması gerektiğini, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ‘performansa dayalı’ sistemin afet koşullarında sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi. Deprem bölgesinde çok sayıda Aile Sağlık Merkezi’nin yıkıldığını söyleyen Kırımlı, şunları ifade etti: “Depremzede hekimler hala orada görev yapıyorlar. Sağlam olan ASM’lerde depremzedeler kaldı, çalışanlar oldu. Hasta sayısı üzerinden ödeme yapılıyor. Nüfusun azalmasının sebebi aile hekimi değil. Konteynırda çalışan aile hekimleri var. Tek tek çalışmak zorundalar. Dört kişinin olduğu ASM’de bir kişi teşvik alabilir. Hiçbir karışıklık olmadan, hesaplama yapılmadan, maaşların ocak ayına sabitlenmesi gerekiyor.”
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun (AHEF) konuya ilişkin yaptığı açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: “Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde binası yıkıldığı ya da ağır hasarlı olduğu için çalışamayan ama çadırda konteynırda çalışan aile hekimlerinin teşvik ücretlerini ödemeyi kesmiş ya da keserek ödemiştir. Ayrıca deprem bölgesine giden gönüllü aile hekimlerinin esas çalıştıkları yerde hasta bakmadıkları gerekçesiyle teşvik ödemelerini kesmiştir. Bu akla, vicdana uymamaktadır, kabul edilemez. AHEF olarak bakanlık yetkilileriyle defalarca konuşup anlatmamıza rağmen bugün yatan hakedişler ya yatmamış ya da eksik yatmıştır. Yazıktır, vicdana sığmaz. Depremden sonra bir de Sağlık Bakanlığı vurdu.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?