Ülkemizi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra kurtarılan depremzedeler için en önemli konulardan birisi de sağlıklı gıdaya erişim olacak. Deprem nedeniyle fiziksel ve ruhsal travma yaşamış insanlara doğru gıdaların gönderilmesi büyük önem taşımaktadır. Yaralıların, beslenme ihtiyacının aksamadan sağlanabilmesi, her açıdan faydalı olacaktır. Bu yazımızda hem deprem çantasında olması gereken gıdalar, hem de afet sonrası beslenme konusundaki önemli konuları anlatmaya çalışacağım.
Afet gibi durumların sonrasında, beslenme ihtiyacının aksamadan sağlanabilmesi, kişilerin ruh sağlığının çabuk toparlanabilmesine yardımcı olacak, hem de kötü beslenme nedeniyle oluşabilecek toplumsal hastalıklar ve can kayıplarını önlemeyi sağlayacaktır. Wenchuan Çin depreminin ardından, emzirilen çocuk sayısında ciddi azalma, çocukların %90’ının yetersiz beslendiği, depremden hemen sonra çocuklarda görülen anemi oranının % 36.5’ tan, iki yıl sonra % 67.5’ a çıktığı saptanmıştır.
Temiz suya ulaşmak hayati önemdedir. Çünkü temiz olmayan gıda ve su salgın hastalıkların oluşumuna yol açacaktır.
Beslenmeye yönelik ihtiyaçları karşılanmadığında çok hızlı bir şekilde kötü beslenme (yetersiz ve dengesiz beslenme) durumu yaşayabileceklerinden dolayı en hassas grupların önceden belirlenmesi önemlidir.
Beslenme hizmetleri hızlı, etkin, basit plan ve programlardan oluşmalıdır. Acil durumlarda beslenme programlarının amacı; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme koşullarını sağlamak ve insanların yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmesini önlemektir. Afet ve acil durumlarda normal yetişkinler için kişi başına enerji gereksinimi günde ortalama 2.100 kcal’dir. Ortalama 1700 kcal’nin altına inilmelidir. Söz konusu enerji; yaklaşık 450 gr. tahıl, 25 gr. yağ, 50 gr. kuru baklagiller içeren yemekler ile sağlanabilir. Toplam enerjinin %10-12’si proteinden, %17’si yağlardan karşılanmalıdır.
İlk 72 saat içerisinde sıcak içecekler çay ve çorba gibi ikramların dağıtılması psikolojik olarakta sağlamlık açısından yardımcı olacaktır. Yüksek enerjili yoğun besinler servis edilmelidir. Ayrıca sindirimi kolay olmalıdır. Ancak yüksek enerjili olarak bahsedilen fast food menüler olarak planlandığında, ani şeker dalgalanmalarına yol açacak, bu durumda afetzedeyi hem psikolojik hem de fizyolojik olarak daha olumsuz etkileyecektir.
Besinlerin güvenliği ve hijyeni oldukça salgınları önlemede oldukça kritik öneme sahiptir.
• 1 litre kaynamış suya
• 2 çorba kaşığı toz şeker ,
• 1 çay kaşığı tuz,
• 1 çay kaşığı karbonat eklenerek hazırlanıp, kişilere içirilmelidir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?