Türk Dermatoloji Derneği, deprem bölgesindeki hijyen ve sağlık sorunları nedeniyle başta uyuz olmak üzere ciddi salgın hastalık tehlikesi bulunduğu konusunda uyarıda bulundu. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, afet sonrası olası salgın hastalıklarla mücadele, barınma, hijyen ve diğer sağlık önlemleri hakkında bilgi verildi. Türkiye’de uzun süredir uyuz salgını yaşandığına da dikkat çekilerek, toplu yaşam ortamlarında hijyen önlemleri alınmadığında uyuz ve bitlenme vakalarının artacağı kaydedildi.
Dernek açıklamasında ivedilikle sağlığı korumak için önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Bu kapsamda en öncelikli konunun duş, tuvalet gibi imkanların oluşturulduğu sağlıklı barınma ihtiyacının karşılanması gerekliliğine dikkat çekildi. Oluşturulacak geçici barınma alanlarında mümkün olduğunca her aile için ayrı barınma ortamı, kişi başına asgari üç metrekare yaşam alanı, barınma alanlarına 30-50 metre uzaklıkta, her 25 kişiye bir tuvalet, her 50 kişiye duş imkanı verilmesi, toplu barınma alanlarının çöp ve diğer temizliklerinin sağlanması gerekliliğine vurgu yapıldı. Yine toplu barınma alanlarındaki insanların sağlıklı beslenme, temiz su ile yatak ve kıyafetlerinin temizliği ile psikolojik desteğin acil önlemler arasında olduğunun altı çizildi.
Prof. Dr. Başar Cander: Depremzedeler ‘travma’ ve ‘hipotermi’ riski ile karşı karşıya
Afet durumlarında gerekli sağlık önlemleri zamanında alınmadığı takdirde salgın hastalıkların ortaya çıkması ve büyümesi tehdidinin olduğu kaydedilen açıklamada, “Salgın büyüdüğünde, kontrol edilmesi zorlaşır ve binlerce insanın zarar görmesine neden olur. Hijyen sorunlarının ortadan kaldırılmaması ishal, kızamık ve üst solunum yolu enfeksiyonu salgınlarına neden olur. Bilindiği gibi ülkemizde uzun süredir uyuz salgını yaşanmaktadır. Toplu yaşam ortamlarında da hijyen önlemleri alınmadığında uyuz ve bitlenme vakaları artacaktır” denildi.
Deprem sonrası bireylerin kişisel hijyen, barınma ortamlarının sağlığa uygun olmaması gibi durumların uyuz salgınına yol açabileceğine dikkat çekilen açıklamada, bu hastalığın tespit edildiği anda yapılması gerekenler de anlatıldı. Uyuz hastalığının tedavisinin bazı krem ve karışımlarla yapıldığı, tedavi sırasında hastaların banyo yapması, giysi ve çarşaflarının belirli özel şartlarda yıkanması gerektiği belirtilen açıklamada, hastaların bu şartların sağlandığı alanlarda tedavi edilmesi gerektiği ifade edildi.
Salgın ortamında şartların zor olması nedeniyle, uyuz tedavisi için geliştirilen hapların da kullanılabileceği vurgulanan Türk Dermatoloji Derneği açıklamasında şunlar kaydedildi: “Daha önce ülkemizde uyuz tedavisinde kullanılan haplar yoktu ancak son dönemde ülkemizde de bu ilaç bulunmakla birlikte ücretli olarak temini mümkün olmaktadır. Söz konusu ilaçların SGK kapsamına alınması ve toplu yaşam alanında barınma ve banyo sorunu yaşayan hastalarda bu hapların verilmesi gerekir.
Uyuz hastalığı neden olur? Nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavisi
Ancak bu haplar da 15 kilonun altında çocuklarda kullanılamamaktadır. Eğer salgın çok kontrol altına alınamayacak durumda ise bu haplar önlem açısından orada yaşayan tüm insanlara verilebilir. Sağlık Bakanlığı tarafından bir an önce bu konuda önlem alınarak ilaçların temini ve gerekli sağlık merkezlerine dağıtımının sağlanması gerekmektedir.”
Afet sonrası oluşan ortamda sağlığın korunması için, halk sağlığı, dermatoloji, enfeksiyon ve mikrobiyoloji disiplinlerinin yönetimine daha yoğun ihtiyaç olduğu hatırlatılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile birlikte bu alanlardaki uzmanların daha etkin çalışması gerektiği kaydedildi.
Türk Dermatoloji Derneğinin, uyuz tehdidine karşı hap üreticisi firma ile ücretsiz ilaç temini konusunda görüşmeler yaptığı ve Sağlık Bakanlığından bu ilacın geri ödeme kapsamına alınmasına yönelik girişimlerde bulunulacağı duyuruldu. Ayrıca afet bölgesinde sağlık hizmeti veren kurumlara uyuz vakalarında bu hapların kullanımı konusunda bilgi verileceği de bildirildi. Derneğin bölgede görev yapan dermatologlardan bilgi alarak, sağlıklı barınma alanlarının oluşturulması için çaba harcadığı kaydedildi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?