Demant, bilimsel araştırmalardan elde ettiği bulgularla, beynin sesleri anlamlandırması için etrafındaki tüm seslere erişmesi gerektiği sonucuna ulaştı. İşitme çözümlerinde kuralları yeniden yazarak yeni bir akıllı işitme çözümü geliştirdi. Beynin 360 derece sese erişimini sağlayan işitme cihazı, Derin Nöral Ağ adı verilen ve standart yapay zeka yazılımından daha fazlasını sunan gelişmiş bir teknolojiyi kullanıyor. Daha fazla sesin beyne ulaşmasını sağlayan bu yeni teknoloji ile dünyada ilk defa gerçek hayattan 12 milyon farklı sese duyarlı bir işitme cihazı kullanıcılara sunuldu.
Derin Nöral Ağ kullanılarak milyonlarca sesin oluşturduğu sayısız ses sahnesiyle eğitilen bu yeni nesil işitme cihazı, işitme kaybı yaşayan kişilere, daha önce deneyimlemedikleri kadar zengin bir işitme dünyasının kapılarını aralıyor. 19 Ocak 2021, Dünyaca tanınan işitme sağlığı grubu Demant, işitme sağlığında önemli bir adım olan Derin Nöral Ağ teknolojisiyle geliştirdiği yapay zeka destekli yeni işitme çözümlerini tanıttı.
Beynin sesi anlamlandırması için etrafındaki tüm seslere 360 derece erişmesi gerektiği bulgusuna ulaşan Demant Grubu, yeni işitme çözümlerini bu doğrultuda geliştirerek, teknolojik bir buluş olarak işitme kayıplı bireylerin kullanımına sundu. Klinik araştırmalarla beynin tüm ses sahnesine erişimini sağladığı kanıtlanan işitme cihazı, insan beyninden esinlenerek tasarlandı. Demant işitme çözümleri, Danimarka’daki Eriksholm Araştırma Merkezi’ndeki Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen Derin Nöral Ağ adlı akıllı teknoloji ile güçlendirilerek, beynin 360° sese erişim sağlamasına destek oluyor.
Dünyada ilk defa gerçek hayattan 12 milyon sesle eğitilmiş bir işitme teknolojisi
Bugüne kadar gerçekleştirilen işitme çözümleri araştırmalarından farklılaşarak, dünyada ilk kez laboratuvar dışına çıkan Demant Grubu, işitme kaybı yaşayanlara, gerçek seslerden oluşan yepyeni bir dünyanın kapısını aralıyor.
Demant bilim adamları, tasarladığı 360 derece küresel mikrofonla, günlük hayatta karşılaştığımız 12 milyon sesi kaydetti ve standart bir yapay zeka yazılımından çok daha fazlası olan Derin Nöral Ağ’ı, milyonlarca ses sahnesi içinde oluşan pek çok farklı senaryoyla eğitti. Derin Nöral Ağ teknolojisine sahip akıllı işitme çözümü, beynin çalışma şeklini taklit ederek, sesleri aldığı deneyim ve eğitime göre işliyor ve beyne en uygun ses sahnesi içinde iletebiliyor.
Sahip oldukları Eriksholm Araştırma Merkezi’nde beyin ve işitme konusunda yeni bilimsel odyolojik keşiflerde bulunduklarını belirten Demant Türkiye Genel Müdürü Filiz Güvenç, “İşitme çözümlerimizde sadece ses veya kulaklara odaklanmak yerine önce beyni düşünüyor ve beyne odaklanıyoruz. Yeni işitme çözümlerimizi geliştirirken, bugüne kadar işitme sağlığında beyni sınırlayan geleneksel yaklaşımın dışına çıktık.
Beynin sesi anlamlandırma sürecine ışık tutan son derece önemli bulgulara ulaştık. Araştırmalarımız, insanın sahip olduğu en karmaşık ses işlemcisi olan beynin, doğal bir şekilde çalışması için, sadece konuşmaya değil etraftaki tüm seslere ulaşması gerektiğini gösteriyor. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz yeni işitme cihazımız, gerçek hayattaki 12 milyon ses sahnesi ile eğitilmiş bir teknolojiyi de içinde taşıyor.
İşitme kayıplı bireylerin duyamadığı, klasik cihazlarla yakalanamayan önemli konuşma ipuçlarını yakalayabiliyor ve beyne kazandırıyoruz. Beynin gün içerisinde seslere anlam vermek ve iletişim kurmak için harcadığı enerjiyi korumasına yardımcı oluyor ve demans gibi beynin ihtiyacı olan seslerin yetersizliğinden kaynaklanabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmeye destek oluyoruz. Demant olarak, sürekli kendini yenileyen bilimsel araştırmalarımız ve üstün teknolojilerimizle, işitme kaybı yaşayan kişilerin daha zengin bir işitsel dünya ile buluşmasına yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Derin Nöral Ağ ile güçlendirilen yeni akıllı işitme çözümleri, beyne çok daha net ve daha fazla anlamlı ses ileterek, kişilere işitme kaybıyla sınırlanmadan yaşayabilecekleri bir teknoloji sunuyor. Bunun yanında ses işleme teknolojisinde de fark yaratan bu yeni cihaz, etrafındaki tüm ses sahnesini saniyede 500 kez tarıyor ve analiz ederek, sesleri kullanıcının etrafında hassas bir şekilde düzenliyor. Ardından belirlenen seslerden bazılarını ön plana çıkarıp bazılarını arka planda tutmak için gerçek hayattan 12 milyon sesle zenginleştirilmiş eğitimini kullanıyor. Böylece, net, eksiksiz ve dengeli bir ses sahnesini doğal bir şekilde beyne ulaştırıyor.
Kullanıcılara sunulan yeni işitme cihazı, en kalabalık ve gürültülü anlarda bile kaliteli bir işitme deneyimi sunabiliyor. “Seçici dikkat” özelliği sayesinde, işitme kayıplı bireyler birden fazla sohbeti aynı anda takip edebiliyor ve odaklanmak istediği sesi seçebiliyor. İşitme çözümü, etraftaki tüm seslere erişiyor ve sesleri anlamlandırarak mantıklı bir ses bütünü haline getiriyor. Anlama, gürültüde anlama, yön tayini gibi sorunları çözmede beyne destek olurken, daha az efor sarf ederek, daha fazlasını duyma imkanı ve kişiselleştirilmiş bir dinleme deneyimi sunuyor.
Demant, yeni işitme cihazını, iPhone ve Android işletim sistemleriyle de çalışabilir şekilde tasarlayarak yeni nesil teknolojisiyle çok çeşitli bağlantı seçenekleri sunuyor. Şarj edilebilir özelliğiyle piyasaya sunulan cihaz, pil değiştirme sıkıntılarını ortadan kaldırırken, yalnızca üç saatlik şarjla tam gün yetecek performansa ulaşıyor. Güçlü batarya performansı sayesinde, 30 dakikalık hızlı şarj özelliğiyle 6 saat boyunca ek çalışma kapasitesi sunuyor.
Demant Hakkında: Dünyanın önde gelen firmalarından Demant Grubu, işitme sağlığı alanında 130’u aşkın ülkede faaliyetlerini sürdürmektedir. Demant Grubu, insanların daha iyi işitmesine ve işitme sağlığına yardımcı olmak adına, sahip olduğu geniş bilgi birikimi ile yenilikçi teknolojileri geliştirerek, hayatları değiştiren farklılıklar yaratma yolunda 100 yıldan uzun bir süredir çalışmaktadır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?