Koronavirüs tedavisinde bu güne kadar denen ilaçlar arasında olumlu etkisi klinik çalışmalarla kanıtlanan ilk ilaç Deksametazon oldu. Türkiye’de de uzun süredir iltihabi hastalıkların tedavisinde kullanımda olan ilaçla ilgili açıklanan ilk veriler faydasını kanıtlıyor. Sonuçların yayınlanmasından sonra bir açıklama yayınlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs tedavisinde deksametazon etkisini gösteren klinik çalışma sonuçlarının memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Deksametazon tedavisi kullanılan hastalarda ölüm oranlarının yaklaşık üçte bir oranında daha az olduğunu söyleyen DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu, COVID-19 hastalarında mortaliteyi azalttığı gösterilen ilk tedavidir. Bu harika bir haber ve bu araştırmayı destekleyen başta Oxford Üniversitesi olmak üzere tüm kurumları kutluyoruz” dedi.
Oxford Üniversitesi tarafından İngiltere genelinde yürütülmekte olan RECOVERY (Randomised Evaluation COVİD-19 Therapy) isimli çalışmanın ilk bulguları tıp dünyasında sevinçle karşılandı. Çalışmanın yazarları, düşük doz Deksametazon tedavisinin özellikle ölümcül Covid-19 hastalarının tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini açıkladılar. İlacın sadece ağır hastalarda faydalı olduğunu açıklayan araştırmacılar, durumu hafif seyreden hastalarda olumlu etkinin saptanamadığını belirttiler.
Koronavirüs tedavisinde hidroksiklorokin kullanımı ölüm riskini arttırıyor mu?
İlaç denemesinde hastanede tedavi gören 2 bin hastaya deksametazon tedavisi uygulandı. Elde edilen sonuçlar, bu ilacı almayan diğer 4 bin hastanın sonuçları ile karşılaştırıldı. Deksametazon tedavisi verilen solunum cihazına bağlı hastaların ölüm riski %40’tan %28’e kadar düştü. Elde edilen sonuçların ardından DSÖ, ilaç ile ilgili bir meta-analizi koordine edileceğini açıkladı. DSÖ, ilacın COVID-19’da nasıl ve ne zaman kullanılması gerektiği ile ilgili mevcut tedavi rehberlerinin güncelleneceğini duyurdu.
Oxford Üniversitesi öncülüğünde yapılan araştırmada ilacın solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm riskini üçte bir azalttığı görüldü. Oksijen verilen hastalarda bu oran beşte bir civarında idi. Deksametazon, mevcut tedavilerin koronavirüste de işe yarayıp yaramayacağını görmek için başlatılan dünyanın en kapsamlı araştırması olan Recovry çalışması kapsamında denendi.
Deksametazonun yüksek risk grubundaki hastalarda etkili olduğu saptandı. İlacın zayıf düşen bağışıklık sisteminde oluşan hasarı engellediği ve bağışıklığın aşırı tepki vermesi olarak tanımlanan ‘sitokin fırtınası’nı önlediği sanılıyor. Ucuz olması nedeniyle ilacın özellikle hastalıkla mücadelede zorlanan yoksul ülkeler için de yararlı olacağı belirtiliyor.
Koronavirüs (covid19) tespit edilen hastalara yaklaşım ve tedavi nasıl olmalı?
Deksametazon, 1960’lardan beri iltihabi hastalıklar (enflamatuar bozukluklar) ve bazı kanserlerin tedavisinde inflamasyonu azaltmak için kullanılan steroid grubu bir ilaçtır. 1977’den bu yana DSÖ Temel İlaçlar Model Listesi’nde birden fazla formülasyonda listelenmiştir ve şu anda patent dışı ucuz bir ilaçtır.
This is the most important trial result for COVID-19 so far. Significiant reduction in mortality in those requiring oxygen or ventilation from a widely available, safe and well known drug. Many thanks to those who took part and made it happen. It will save lives around the world. https://t.co/zRIaHulHOe
— Professor Chris Whitty (@CMO_England) June 16, 2020
Kaynaklar ve Referanslar:
1- RECOVERY (Randomised Evaluation COVİD-19 Therapy)YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?