Danıştay’ın hiperbarik oksijen tedavi merkezleri konusunda önemli kararı

Yazan Dr. Erkin Göçmen
29 Aralık 2015   |    5 Ekim 2021    |   Kategori: Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları Print

danistay-davaTürk hukukuna göre genel tıp lisans eğitimi ile yapılabilecek tıbbi faaliyet konusu dışındaki özel ihtisası gerektiren konularda tıbbi faaliyette bulunabilmek için mutlaka o konuda uzmanlık belgesine sahip olmak gerekmektedir. Bu bakımdan hiperbarik oksijen tedavisi uygulayabilmek için sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp alanında uzmanlık belgesine sahip olunması hukuken zorunludur.

Ancak Sağlık Bakanlığı 2001 yılında birkaç aylık süre ile kurs alan (sualtı ve hiperbarik tıp uzmanı olmayan) hekimlere de hiperbarik oksijen tedavisi uygulama yetkisi tanımıştı. Ancak bu uygulama açıkça Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 8 inci maddesine aykırıydı.

Nitekim Danıştay bu düzenlemeyi anılan yasa hükmüne aykırı bularak iptal etti. Böylece sertifikalı hekimlerin hiperbarik oksijen tedavisi uygulama yetkilerinin olamayacağı bir yargı kararı tespit edilmiş oldu. Her ne kadar yargı kararı ile sona erdirilmiş olsa da zaman zaman sertifikalı hekimlerin Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisi uygulama yetkisi talep ettikleri de oluyordu. 

Hatta sadece sertifikalı hekimlerin değil kimi özel hastanelerin de kendilerine bağlı ruhsatlı hiperbarik oksijen tedavi merkezlerinde sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp uzmanı hekim çalıştırma yükümlülüğünden kurtulmak için, Sağlık Bakanlığından sertifikalı hekim çalıştırma isteminde bulundukları da bilinen bir husustu.  Sağlık Bakanlığı halihazırda 1219 sayılı Kanunun 8 inci maddesine dayanarak bu tür talepleri reddetmektedir.

Hastane idarecilerinden alınan peşin istifa dilekçeleri geçerli mi?

Hal böyle olmakla beraber geçtiğimiz aylarda bir sertifikalı hekim tarafından yine Danıştaya müracaat edilerek hiperbarik oksijen tedavi yönteminin uygulandığı özel sağlık kuruluşlarında, Hiperbarik Oksijen Tedavisi Uygulanan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikle getirilen, uzman hekim bulundurma zorunluluğunun iptalini talep etmiştir.

İlgili hekim talebinde ülkemizde hiperbarik tıp uzmanlarının sayısının sınırlı olduğunu iddia ederek mevcut uygulama ile vatandaşların tedaviye ulaşmalarının önüne geçildiğini savunmuştur.  Anılan davaya Sualtı ve Hiperbarik Tıp Derneği ile bir grup sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp uzmanı doktor tarafından müdahale talebinde bulunmuştur.

Danıştay ilgili hekimler ve derneğin davada hukuki yararlarının bulunması sebebiyle müdahale talebini kabul etmiştir. Ayrıca sertifikalı hekimin, hiperbarik oksijen tedavi yönteminin uygulandığı özel sağlık kuruluşlarında, uzman hekim bulundurma zorunluluğuna ilişkin yönetmelik hükmünün yürütmesinin durdurulması talebi de Danıştayca kabul edilmemiştir. Yürütmenin durdurulması talebinin reddi önemli bir aşamadır. Yargılama halen devam etmektedir.

AYM ilk kez, hastasını bilgilendirmeyen bir doktoru kusurlu buldu

Bahse konu dava Danıştay 15 inci Dairesinde görülmektedir. Ancak bu konuda daha önce Danıştay 10. Dairesinin ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun sertifikalı hekim çalıştırmanın yasaya uygun olmadığı yönünde içtihatları bulunmaktadır.

İletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr

. Av. Erkin Göçmen’i Twitter’da takip etmek için tıklayın >

. Av. Erkin Göçmen’i Facebook’ta takip etmek için tıklayın >

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla