Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Şahin, Çinik’in hem çok ağır kalp krizi geçirdiğini hem de sağ bacağında toplar damar sisteminde “Derin Ven Trombozu” denilen kan pıhtısı oluştuğunu anlattı. Öncelikle tıkalı olan kalp damarını açtıklarını, bacaktaki damarda oluşan pıhtının ise tüm ilaçlı tedaviye rağmen erimediğini dile getiren Şahin, şu bilgileri aktardı:
Trombüs aspirasyonu yöntemi uygulandı
Türkiye’de çok az yerde yapılan, bölgemizde daha önce yapılmamış ‘trombüs aspirasyon’ yöntemini hastamıza laboratuvarda uyguladık. Yaklaşık 10 gün içerisinde de hastamız tamamen sağlığına kavuştu. Damarda biriken pıhtıyı tamamen dışarıya aldık. Hastamız şu an yürüyebiliyor, bacağı tamamen normale döndü. İnşallah bugün de taburcu edeceğiz. Büyük şehirlerden hiç geri kalır yanımız kalmadı.
Oradaki bütün teknik teknolojiyi de Van’a taşıdık. Diğer hastamız da bize geldiğinde iki bacağındaki damarların da tıkalı olduğunu gördük. Çok uzun süren, teknik olarak da ileri düzeyde ve bölgemizde yapılmayan bir işlemi gerçekleştirdik. Her iki bacağın damarını da açtıktan sonra hastayı dinlenmesi için eve gönderdik. Yatalak iken kontrole yürüyerek gelmesi bizleri duygulandırdı.”
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da tıp merkezindeki hastaları ziyaret ederek merkezde uygulanan yöntem hakkında bilgi aldı.
Yeni Kateterle Trombolitik Tedavi ile toplardamar pıhtılaşmasına etkili çözüm
Yeni yöntem Türkiye’de çok az yerde uygulanıyor
Battal, yapılan işlemin üniversitenin geldiği noktayı gösterdiğini belirterek, Türkiye’de çok az yerde uygulanan operasyonun Van’da da gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Battal, “Merkezimiz, bölge dışındaki hastalara hizmet verebilecek aşamaya geldi. Hiçbir şekilde üniversitemiz zayıflamıyor, her geçen gün güçleniyor. Sürekli hocalarımız buradan Türkiye’nin çok önemli hastanelerine gidiyor.
Yani YYÜ, Türkiye’ye doktor yetiştiriyor” dedi. Sağlıklarına kavuşan hastalar da tekrar ayağa kalktıkları ve yürüyebildikleri için şanslı olduklarını dile getirdi.
Türkiye’de her yıl 150 bin kişi kalp-damar hastalıkları nedeniyle ölüyor!
YORUMUNUZ VAR MI?