D Vitamini takviyesi meme kanseri tedavisinde sağ-kalımı arttırıyor!

8 Eylül 2014   |    30 Mart 2023    |   Kategori: Güncel / Literatür, Meme Kanseri, ONCOLife Print

vitamin-d-ilac-hapAnticancer Research dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, kanında yüksek düzeyde D vitamini olan meme kanseri hastaları daha düşük düzeyde olan meme kanseri hastalarına göre iki kat daha fazla hayatta kalıyor. Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, güncel tavsiye edilen günlük D vitamini miktarı erişkinler için 600 IU ve 70 yaş üstü kişiler için 800 IU kadardır. Araştırmacılar meme kanseri hastalarında D vitamini düzeyinin ölçülmesini şiddetle öneriyor. Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi araştırmacılarının D vitamini ve meme kanseri ilişkisi üstüne yürüttüğü çalışma tedavide başarı oranlarını önemli oranda etkileyebilir. Daha önceki çalışmalarda, düşük D vitamini düzeylerinin premenopozal meme kanserinde yüksek riskle bağlantılı olduğunu göstermişti.

Bu bulgu, D vitamini sindirimiyle vücut tarafından üretilen bir metabolit olan 25-hidroksivitamin D ile meme kanseri sağkalım oranları arasındaki ilişki hakkında önemli bilgiler sundu. Çalışmada, meme kanseri tanısı anında ve ortalama dokuz yıllık kontrol sürecinde elde edilen, 25-hidroksivitamin D çalışmasının beşinde istatistiksel bir analiz gerçekleştirdi. Birleşik olarak, çalışmalar 4.443 meme kanseri hastası kapsadı.

Meme kanseri neden olur? Belirtileri, tedavisi ve elle muayenesi

Çalışmanın yazarlarından Prof. Dr. Cedric Garland, çalışma ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: “D vitamini metabolitleri, agresif hücre bölünmesini bloke eden bir proteini devreye sokarak hücreler arasındaki iletişimi artırır. D vitamini reseptörleri bulunduğu sürece, tümör büyümesi önlenir ve kan akışına yayılması engellenir. D vitamini reseptörleri bir tümör çok ilerleyene kadar kaybolmaz. Kandaki D vitamini düzeyleri yüksek olan hastalardaki daha iyi sağkalımın nedeni budur.”

Çalışmada, yüksek serum grubundaki kadınlar, kanlarında mililitre başına 30 nanogram (ng/ml) 25-hidroksivitamin D ortalama düzeyine sahipti. Düşük grubunki ortalama 17 ng/ ml idi. ABD’deki meme kanserli hastaların ortalama düzeyi 17 ng/ml’dir. Çalışmanın yardımcı yazarı Prof. Dr. Heather Hofflich,“Çalışma, konvansiyonel meme kanser tedavisine adjuvan olarak D vitamini eklemeye dair çıkarımlara sahiptir” dedi.

Elde edilen veriler ışığında önerilerde bulunan Prof. Dr. Garland, kontrollü klinik çalışmaların bulguları doğrulamasını fakat ayrıca hekimlerin, meme kanseri hastalarının standart tedavisine şimdiden D vitamini eklemelerini ve ardından hastayı yakın olarak izlemelerini göz önünde bulundurmalarının faydalı olacağını belirtiyor.

Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı

Prof. Dr. Garland şu değerlendirmeyi yaptı: “D vitaminin güvenli bir dozunun mililitre başına 30 nanogramın üstündeki yüksek serum düzeylerine ulaşmasının gerektiği bilindiği için, D vitamini takviyelerini standart tedavi rejimlerine dahil etmek için daha ileri çalışmaları beklemek için zorunlu bir sebep yoktur.”

Prof. Dr. Garland ve meslektaşları tarafından gerçekleştirilen bir 2011 meta-analizinde, 50 ng/ml serum düzeyinin %50 daha düşük meme kanseriyle ilişkili olduğunu tahmin etti. Emilimde bazı varyasyonlar bulunurken, besin veya takviyelerden günde 4.000 İnternasyonal Ünite (IU) D vitamini tüketenler, normalde 50 ng/ml serum düzeyine ulaşacaklardır. Prof. Dr. Garland, D vitamini tüketimlerini ciddi anlamda artırmadan önce hastaların sağlık uzmanlarından düzeylerini ölçmelerini sormaları konusunda uyarıyor.
oncolife-logo3Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, güncel tavsiye edilen günlük D vitamini miktarı erişkinler için 600 IU ve 70 yaş üstü kişiler için 800 IU kadardır.

Kaynak: Meta-analysis of Vitamin D Sufficiency for Improving Survival of Patients with Breast Cancer. Sharif B. Mohr, Edward D. Gorham, June Kim, HeatherHofflichAndCedric F. Garland. AnticancerResearch, March 2014
 

Background/Aim: To determine whether higher serum 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] at diagnosis is associated with longer survival of patients with breast cancer.

Materials and Methods:
A meta-analysis was performed of five studies of the relationship between 25(OH)D and mortality from breast cancer. A pooled hazard ratio was calculated using a random-effects model. The Der Simonian-Laird test was used to assess homogeneity.

Results: Higher serum concentrations of 25(OH)D were associated with lower case-fatality rates after diagnosis of breast cancer. Specifically, patients in the highest quintile of 25(OH)D had approximately half the death rate from breast cancer as those in the lowest.

Conclusion: High serum 25(OH)D was associated with lower mortality from breast cancer. Serum 25(OH)D in all patients with breast cancer should be restored to the normal range (30-80 ng/ml), with appropriate monitoring. Clinical or field studies should be initiated to confirm that this association was not due to reverse causation.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla