Basitçe anlatırsak; T hücreleri PD-1 proteini adı verilen programlanmış hücre ölümü mekanizmasını kullanıyor. Bu hücrelerin görevi bittiğinde bu protein kapanır, fakat kanserli hücreler bu proteini çok daha erken kapatarak vücudun bağışıklığını zayıflatır ve tümör büyümesine neden olur. Araştırmacılar hastadan immün hücreleri örneği toplayarak, CRISPR-Cas9 gen aracını kullanarak PD-1 düzenlenen geni kaldırıyor.
Ekibin deyimiyle bu yeni PD-1 nakavt T hücreleri laboratuarda üretilerek, çoğaltılıyor. Sonrasında hastaya geri enjekte edildiğinde, kanserin immün sisteme karşı kullanacağı PD-1 proteini olmadığında, T hücrelerinin kansere karşı savaş açarak, tümörü öldürmesi umut ediliyor.
Bu denemeye Temmuz ayında etik onay verildi, sonrasında T hücreleri toplanarak, CRISPR ile düzenlendi ve 28 ekimde ilk kez hastaya enjekte edildi. Araştırmacılar halen hastanın durumuna dair detay vermese de , tedavinin iyi gittiği ve ikinci enjeksiyonun planlandığı belirtildi. Bu denemenin amacı prosedürün güvenliğini belirlemek olsa da, 10 hastanın daha tedavi edileceği birkaç enjeksiyon yapılacağı belirtildi. Araştırma Nisan 2018’de sonuçlandırılacak.Önümüzdeki sene Pennsylvania Üniversitesi ve Pekin Üniversitesi tarafından CRISPR-Cas9 insan denemeleri yapılacak. Kaynak: Gerçek Bilim
Altyazıyı türkçe yaparak izleyebilirsiniz.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?